Padome: Latvijā nodokļu maksātāju naudu tērē ļoti apdomīgi • IR.lv

Padome: Latvijā nodokļu maksātāju naudu tērē ļoti apdomīgi

23
Jānis Platais. Foto: fdp.gov.lv

Pārmet pārmērīgus tēriņus izglītībā, īpaši mazajās lauku skolās

Latvijā nodokļu maksātāju nauda tiek tērēta ļoti apdomīgi, taču ir vairākas sistēmiskas problēmas, piemēram, izglītības finansēšanā, šorīt intervijā LNT raidījumā “900 sekundes” teica Fiskālās disciplīnas padomes priekšsēdētājs Jānis Platais, citē aģentūra LETA.

Viņš norādīja, ka valstī pastāv normas, kas ierobežo neefektīvus tēriņus, un pastāv uzraudzības sistēmas, kas uzrauga finansējuma izlietojumu. Kā piemēru sistēmiskajām problēmām Platais minēja izglītības finansēšanu, proti, Latvijā izglītībai tiek tērēts daudz vairāk nekā vidēji Eiropā un galvenā problēma ir mazās lauku skolas.

Mazās lauku skolas pašvaldībām un valstij izmaksā ļoti dārgi, taču lielākoties pašvaldības nav gatavas no tām atteikties, jo cilvēkiem ir vēlme, lai bērniem skolas būtu pēc iespējas tuvāk dzīvesvietai, klāstīja Fiskālās disciplīnas padomes vadītājs. Piemēram, ir skolas, kurās darbinieku skaits daudz neatšķiras no skolēnu skaita.

“Es negribētu teikt, ka tādā veidā nauda tiek tērēta nepārdomāti, taču ir citi risinājumi, kā nodrošināt labu izglītību bērniem,” teica Platais.

Fiskālās disciplīnas padome ir neatkarīga institūcija, kas uzrauga valsts fiskālās politikas ilgtspēju un to, vai valsts budžetā tiek ievēroti Fiskālās disciplīnas likuma nosacījumi. Padomes uzdevumos ietilpst jau notikušu noviržu konstatēšana, kā arī neatkarīga fiskālo risku novērtējuma, potenciālā iekšzemes kopprodukta un nominālā iekšzemes kopprodukta novērtējuma un strukturālās budžeta bilances aprēķina sniegšana. Fiskālās disciplīnas padome arī sagatavo un iesniedz Saeimai un valdībai viedokli citos fiskālās politikas un makroekonomiskās attīstības jautājumos, ja atzīst tos par būtiskiem Fiskālās disciplīnas likuma normu ievērošanai.

Komentāri (23)

lno 04.04.2017. 18.03

Valsts apmaksātā 2valodu segregācija izglītībā izmaksā daudz vairāk kā lauku skolas.

+4
0
Atbildēt

0

Fridolins 04.04.2017. 09.21

Platais gan neteica uz kuru pusi tērē apdomīgi.

Latvijas prezidentūras laikā 2015. gadā bija visai dāsni finansēta izbraukuma ēdināšana prezidējošajiem.

Izdalot atvēlēto summu ar pusgada dienu skaitu man sanāca, ka ikdienas (arī brīvdienās un svētku dienās) jānoēd labumi par 5 555 EUR.

Prezidēšanas kantoris nepublicēja un neatsūtīja to izredzēto sarakstus, kuri bija nodarbināti šajā smagajā darbā.

Vēl jāpiebilst, ka visas ministrijas un citi valsts kantori veica ēdināšanas pakalpojumu iepirkumus par visai lielām summām.

Galdi nokopti, bet nekāduguvumu no tās prezidēšanas gan nevar manīt. Kur bijām tur esam – pašā apkšā.

+2
-1
Atbildēt

0

Absints 04.04.2017. 12.35

Nu, nu. Lēmums par Rāmuļi skolas durvju remontu par 75 eiro Saeimai izmaksāja ap 3000 eiro vismaz. Racionāli?

+1
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu