VDK izpētes komisija un SAB nespēj vienoties par piekļuvi čekas dokumentiem • IR.lv

VDK izpētes komisija un SAB nespēj vienoties par piekļuvi čekas dokumentiem

18
Foto: skaties.lv

Liegumu piekļūt pētījumu materiālam skaidro ar personu datu aizsardzību

Divarpus gadu laikā padomju Valsts drošības komitejas (VDK) zinātniskās izpētes komisija nav spējusi vienoties ar Satversmes aizsardzības biroju (SAB) par iekļuvi čekas dokumentiem, vēsta aģentūra LETA, atsaucoties uz LTV raidījuma “De facto” sniegto informāciju.

SAB telpās glabājas pētniekiem visinteresantākie materiāli par VDK aģentiem, bet specdienests atsaka piekļuvi daudziem dokumentiem, atsaucoties uz personu datu aizsardzību. SAB noraidījis iespēju, ka visa komisija varētu strādāt SAB telpās. Kādu laiku kā risinājums izskatīta iespēja, ka divi vai trīs pētnieki kļūtu par SAB darbiniekiem, taču birojam nebija naudas viņu algām. Kad komisija piedāvājusi savu naudu, SAB direktors Jānis Maizītis esot atbildējis, ka pētnieku pieņemšana darbā vairs nav iespējama.

Maizītis noliedzis, ka nevēlas redzēt pētniekus SAB: “Šī komisija nerespektē visas tās prasības, kā komisija var iepazīties un strādāt drošības iestādes telpās.” Pētniekiem esot jāaizpilda anketas un jāsaņem pielaide darbam ar valsts noslēpumu. Maizītis atzinis, ka VDK lietas, kartotēkas, rakstītie dokumenti un citi materiāli nav valsts noslēpums, taču īpašā pielaide nepieciešama SAB telpu dēļ.

Komisijas locekļi anketas nav aizpildījuši. Komisijas priekšsēdētājs Kārlis Kangeris skaidrojis, ka šāda pozīcija ieņemta, jo dokumenti nav valsts noslēpums. Pētnieki neesot pieteikušies, jo SAB direktors esot nepārprotami pateicis, ka daudzi materiāli pētniekiem tik un tā netikšot doti, jo satur fizisku personu datus.

SAB direktors līdzīgus ierobežojumus minējis par VDK aģentu kartotēku. “Mēs ievērojam likumu. Nav Latvijā pieņemts likums, ka aģentu kartotēka ir publiski pieejama. Tāds likums nav pieņemts. Spēkā ir arhīvu likums, spēkā ir likums par personu datu aizsardzību, un mēs ievērojam šos likumus. Visādi citādi zinātnieki var pētīt,” skaidrojis SAB direktors.

Komisija tagad apņēmusies lūgt politiķu atbalstu, lai izkļūtu no strupceļa.

Komentāri (18)

Mantrausis 03.04.2017. 09.20

Domāju, ka šī ir lieta, par ko ik deputātam un ministram kopš 1991. gada būtu jākaunas, jāslēpjas bunkurā un – esošajiem – jārisina.

Tas ir Kauns, kam nav sakara ar personu datiem un drošību, tā ir graujoša rīcība pret sabiedrību, pagātni un ūdens uz ne tām dzirnavām.

PSRS sabruka, bet daudzviet, kur uz durvtiņām Latvijas ģērbonis, tā joprojām pastāv.

Drūmi!

+13
0
Atbildēt

0

zanE. 03.04.2017. 10.15

…SAB ir Tieslietu ministrijas pārraudzībā, tātad – ierosinājumam likuma labojumiem, lai VDK izpētes komisija spētu produktīvi darboties – būtu jānāk no Tieslietu ministrijas puses…diemžēl, atceroties Rasnača konfliktu ar izpētes komisiju par finansējuma sadali un darbu kavēšanu, saprotams, ka Tieslietu ministrija turpinās tēlot aklos un kurlos…

…ņemot vērā, cik ilgi nacionāļi ir saimniekojuši Tieslietu ministrijā – jautājuma atrisināšanā tie izrādījuši apbrīnojamu pasivitāti…varbūt, bailes izcelt dienas gaismā “patriotu” vārdus, kas varētu sagādāt nesmukumu vienam otram no šodienas pareizlatviešiem, ir tik stindzinošas, ka prāts nespēj kvalitatīvi funkcionēt, lai likuma labojumus izstrādātu…

+13
-6
Atbildēt

3

    Ēriks > zanE. 03.04.2017. 11.00

    Tiešām,SAB ir stingrā Tieslietu ministra uzraudzībā…nu,ja vienīgi SABs neatņem tieslietu ministram pielaidi.

    +5
    -12
    Atbildēt

    0

    Ēriks > zanE. 04.04.2017. 08.46

    Protams,nē,ko tu,zanE!Na nav nekāds garants kvalitātei.Tieši otrādi,kā jau skaisle raksta,tas ir pamats vēl lielākām aizdomām,vienīgais garants augstai kvalitātei var būt tikai Saskaņas biedra karte.Na Tieslietu ministri ir jāuzmana it īpaši,un,ja viņi neuzrakstīs pareizu VDK izpētes komisijas tiesisko regulējumu,pielaidi nost un miers!

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    zanE. > zanE. 03.04.2017. 13.42

    …Ērik…ko Tu nesaprati no rakstītā?…Tavuprāt Veselības ministrijai būtu jāizstrādā tiesiskais regulējums, lai VDK izpētes komisija varētu veiksmīgi strādāt?…

    …precizēsim – Brokai atņēma pielaidi vai…tomēr neiedeva augstākās pakāpes pielaidi valsts noslēpumam?…tās ir divas atšķirīgas lietas…

    …vai partejiskā piederība Nacionālajai apvienībai ir kvalitātes zīme vai indulgence, ja NA biedriem pielaide valsts noslēpumam būtu jāpiešķir automātiski?…

    +9
    -4
    Atbildēt

    0

Svešinieks 03.04.2017. 12.12

Mēģināt kaut ko mainīt, kamēr VDK arhīvi nav atklāti, ir bezjēdzīgi. Situācija ir ļoti vienkārša. Lai Latvijas valsts neatkarību nestu tā ir vispirms jāceļ.

+5
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu