Prokuratūra: Izspiešanā apsūdzētais VL-TB/LNNK valdes loceklis Helmanis noziegumu pastrādājis, "psihiski iedarbojoties uz cietušo" • IR.lv

Prokuratūra: Izspiešanā apsūdzētais VL-TB/LNNK valdes loceklis Helmanis noziegumu pastrādājis, “psihiski iedarbojoties uz cietušo”

28
Foto: Lita Krone, LETA.

2009. gadā sāktajā lietā apsūdzēts Helmanis un tā brīža Ogres televīzijas īpašnieks Artūrs Robežnieks.

Izspiešanā apsūdzētais Ogres novada domes priekšsēdētāja vietnieks un apvienības “Visu Latvijai”-“Tēvzemei un brīvībai”/LNNK (VL-TB/LNNK) valdes loceklis Egils Helmanis noziegumu pastrādājis, “psihiski iedarbojoties uz cietušo”, uzskata prokuratūra.

2009. gadā sāktajā lietā apsūdzēts Helmanis un tā brīža Ogres televīzijas īpašnieks Artūrs Robežnieks. Ogres rajona tiesa šonedēļ katram piesprieda 38 000 eiro sodu. Spriedumu vēl iespējams pārsūdzēt Rīgas apgabaltiesā.

Neskatoties uz to, ka lietas izskatīšana notika atklātā tiesas sēdē un apsūdzēto vārdi jau publiski zināmi, Ģenerālprokuratūras preses sekretāre Kristīne Sutugina, atklājot apsūdzības detaļas, apsūdzēto vārdus neminēja.

Viņa stāstīja, ka divām personām apsūdzība celta par to, ka tās pēc iepriekšējas vienošanās, bez tiesiska pamata pieprasīja atdot mantu, piedraudot izpaust apkaunojošas ziņas par cietušo.

2009. gada aprīļa beigās apsūdzētais, izmantojot apstākli, ka 2009. gada 6. jūnijā paredzētas pašvaldību vēlēšanas, vienojās ar otru apsūdzēto par naudas prettiesisku pieprasīšanu no kāda Ogres novada domes deputāta. Publiski jau zināms, ka tas bijis Gunārs Kārkliņš. Kā rakstīja “Neatkarīgā”, Kārkliņš un Helmanis bija krustvecāki viens otra bērniem.

“2009. gada pavasarī apsūdzētais, atrodoties kādas kafejnīcas telpās, psihiski iedarbojoties uz cietušo, paziņoja vīrietim, ka īsi pirms pašvaldību vēlēšanām “Ogres televīzijā” plānots pārraidīt kompromitējoša satura filmu par Ogres deputātu un citiem vietējās pašvaldības deputātiem, kas viennozīmīgi varētu kaitēt cietušajam gan kā Ogres novada domes deputātam, gan kā nākošā sasaukuma deputāta kandidātam,” uzskata prokuratūra.

Izspiešanas nolūkā apsūdzētais esot paziņojis cietušajam, ka par kompromitējoša satura filmas nerādīšanu ir nepieciešams samaksāt 6 000 latus (8537 eiro) vienam no apsūdzētajiem.

Cietušais apsūdzētā draudus uztvēra nopietni. Tādējādi apsūdzētie bez tiesiska pamata pieprasīja un saņēma no cietušā naudu 8537 eiro, lai netiktu publiskota negatīva un cietušo apkaunojoša informācija par cietušo pirms minētajām pašvaldību vēlēšanām, norādīja prokuratūrā.

Helmanis jau paziņojis, ka Ogres rajona tiesas sprieduma nolasīšana neilgi pirms šovasar paredzētajām pašvaldību vēlēšanām ir politisks, nevis juridisks lēmums un pret viņu tiek realizēta politiska izrēķināšanās.

Komentāri (28)

zanE. 31.03.2017. 08.22

…nujā, nacionāļi toreiz izgāza “anti-Lemberga” likumu, lai glābtu Helmani…par to pats Raivis Dzintars kādā intervijā izpaudās…par to, ka Lembergs un tāds Helmanis var droši turpināt šiverēt pa pašvaldībām – sakiet lielo paldies Nacionālajai apvienībai…

-“Šo ierosinājumu (anti-Lemberga likumu) atbalstīja 38 parlamentārieši, pret balsoja 41 deputāts, bet atturējās pieci. Priekšlikumu neatbalstīja deputāti, kuri pārstāv opozīcijas partijas – “Saskaņas centru” (SC), Zaļo un zemnieku savienību (ZZS), kā arī vairāki koalīcijas deputāti – Jānis Dombrava (VL-TB/LNNK), Raivis Dzintars (VL-TB/LNNK), Kārlis Krēsliņš (VL-TB/LNNK) un Imants Parādnieks (VL-TB/LNNK). Vēl pieci nacionālās apvienības “Visu Latvijai!”-“Tēvzemei un brīvībai”/LNNK (VL-TB/LNNK) deputāti balsojumā atturējās, savukārt parlamentārieši Andrejs Klementjevs (SC), Janīna Kursīte-Pakule (V) un Jānis Reirs (V) balsojumā nepiedalījās.”

+9
-3
Atbildēt

1

    lno > zanE. 31.03.2017. 11.40

    zanE. Jā, tā bija, bet vai tādēļ NA būtu sliktāka par Vienotību, ZZS? Vai tad jūs pretstāvat Lembergam, korupcijai? Nē taču, jūs tikai nīstiet visu nacionālo. Amizanta loģika:) Tie, kuriem nacionāla ideoloģija, jābūt svētiem, bet tie, kuriem pretkorupcijas lozungi, drīkst čupoties ar Lembergu, izmantot MNA pakalpojumus, tirgot TUA u.t.t.. Tiesiskums nav prioritāte, paziņoja Āboltiņa pirms saeimas vēlēšanām:):):)

    +3
    -7
    Atbildēt

    0

Es 30.03.2017. 15.49

Eh! Tādu biznesu Helmanim un co sagrāva! :)))

Tikai skaudība un nenovīdība pie vainas… :)) Vajadzēja padalīties ar partijas biedriem, tagad varētu rullēt tālāk….

+13
-7
Atbildēt

0

fretka 30.03.2017. 15.48

Skaisle, tu šodien rakstīji, ka tev irlv.lv neļaujot lamāties. Kā tas liegums izpaužas, ja nav noslēpums?

+6
-6
Atbildēt

6

    Es > fretka 30.03.2017. 17.11

    Skaisle,

    Tā dara arī zaķis (lepus) :) Cilpu cilpām… Un tak izdodas aizmukt un izvairītes ;)

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

    Es > fretka 30.03.2017. 16.37

    Par puiku nezinu, bet es tiešam roku pieliku ;)))

    +4
    -3
    Atbildēt

    0

    fretka > fretka 30.03.2017. 16.28

    Skaisle, es nesagrāvu PSRS, goda vārds!

    To izdarīja Valdis ar savu puiku :)

    +6
    -5
    Atbildēt

    0

    Anonīms > fretka 30.03.2017. 16.21

    fretka, nelieti sīkais – tu man atbildi par psrs sabrukumu , ko trijātā ar ra un lno sacerējāt un tad man uzdod jautājumus

    +5
    -4
    Atbildēt

    0

    Anonīms > fretka 30.03.2017. 17.06

    Valdi, neļauj taču no ceļa nobraukt. Lūk, visi šie naciķu triki un niķi !

    Tā vietā lai sistu galvu pret sienu par partbiedra noziegumiem – uzstājas te ar sirsnīgiem līdzjūtīgiem jautājumiem.

    tikai naciķi šitā šauj – laižas pa kreisi , kad šos pieķer

    +5
    -4
    Atbildēt

    0

    Es > fretka 30.03.2017. 15.50

    O! E-Rūdīts parādījās… ;) Paspīdēsi ar kādu pērli vai tikai trollēsi ar tulkojumiem un saņemsi piekabītes… ;)

    Urugvajas rīta avīze jau izlasīta ;)?

    +7
    -5
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu