Godina izcilākos žurnālistikas sasniegumus • IR.lv

Godina izcilākos žurnālistikas sasniegumus

22
Foto: Ieva Lūka, LETA

Balvu saņem arī “Ir” intervija ar bijušo LU rektoru Ivaru Lāci, kurā viņš atzīst sadarbību ar čeku

Latvijas Žurnālistu asociācija piektdien ar “Izcilības balvām” godināja 2016. gada vērtīgākos profesionālos sasniegumus sešās nominācijās un pasniedza arī divas speciālbalvas.

Par lābāko interviju aizvadītajā gadā žūrija atzinusi Māras Miķelsones sarunu žurnālā “Ir” ar Ivaru Lāci “Sagūstīts cilvēciski”, kurā bijušais LU rektors atzina sadarbību ar čeku. Šajā kategorijā finālistu vidū bija Latvijas Radio 3 žurnālistes Sandras Ņedzveckas intervija ar filmas “Pelnu sanatorija” galvenās lomas atveidotāju Ulrihu Matesu un Latvijas Radio žurnālistu Toma Briča un Aigas Pelanes intervija ar Saeimas deputāti Aiju Barču par nabadzības riskiem Latvijā.

Nominācijā “Ziņa/reportāža” balvu ieguva LTV žurnāliste Olga Dragiļeva par sižetu “Krima. Divi gadi pēc“, kurā vēstīts par dzīvi Krievijas anektētajā Ukrainas pussalā. Šajā nominācijā finālistu vidū bija arī LNT žurnālista Ulda Āboliņa reportāžas par “Brexit” referendumu un portāla “Delfi” žurnālista Anša Īvāna reportāža no Ukrainas Delfi Doņeckas frontē”, kuras laikā žurnālisti piedzīvoja apšaudi.

“Analītikas/pētniecības” nominācijā laurus plūca LTV raidījuma “de facto” sižets “Finanšu policists no mātes-skolotājas manto pusmiljonu”, ko veidojuši žurnālisti Inga Šņore, Linda Sloka, Matīss Arnicāns un Guntis Bojārs. Šajā nominācijā finālistu vidū bija vēl divas apjomīgas žurnālistu komandas – Latvijas Radio Ziņu dienests ar pētījumu “Farmācijas neredzamā vara” (autori Rudīte Spakovska, Annija Petrova, Laura Dzērve, Madara Fridrihsone, Dace Krejere, Ģirts Bišs) un dažādu mediju žurnālistu veidotais kopprojekts “Psihiatrijas krēslas zona” (autori Antra Ērgle no “Bauskas Dzīves”, Ilze Kuzmina no “Latvijas Avīzes”, Iļja Kozins no Latvijas Radio, Ivars Soikāns no aģentūras LETA, Viktorija Puškele no portāla “Tvnet”, Zane Mače no žurnāla “Ir” un RSU asociētā profesore Anda Rožukalne).

Kā labākais apraksts apbalvots žurnāla “Mājas viesis” žurnālista Ģirta Kasparāna raksts “Mazulis brīvsolī”. Finālistu vidū bija arī Lauras Dumberes raksts “Sieviete vai dieviete. Pārdomas par pārprasto sievišķību” žurnālā “Santa” un LTV žurnālista Gunta Bojāra dokumentālo filmu cikls “Bēgļiem ir sejas”.

Nominācijā “Vizualizācija” izcilības balvu saņēma portāla “Delfi” veidotais apskats “Černobiļai – 30” par traģisko kodolkatastrofu. Finālistu vidū nominēts bija LTV gada notikumu apskats “Naktsputni” un “Re:Baltica” darbs “Kādai būtu jāizskatās Grigules apsveikuma kartītei”.

Reģionālo mediju nominācijā balvu saņēma portāla “Lsm.lv” autore Liepājā Liba Mellere par eseju “Pieminot Kuldīgas ebrejus”. Šajā kategorijā finālistu vidū bija Latvijas Radio korespondente Vidzemē Gunta Matisone ar sižetu “Gribu Tevi atpakaļ” un “Zemgales ziņu” žurnālista Gaita Grūtupa raksts par “Depo” veikala celtniecības plāniem netālu no Jelgavas pils.

Intas Brikšes vārdā nosaukto speciālbalvu par īpašu ieguldījumu Latvijas žurnālistikas stiprināšanā šogad saņēma laikraksts “Bauskas Dzīve”, kas uzņēmies cīņu par reģionālo mediju aizsardzību, vēršot prasību tiesā pret pašvaldību izdevumu kropļojošo ietekmi preses tirgū. 

Rīgas ekonomikas augstskolas Mediju centra speciālbalvu “Gada redaktors” saņēma TV3 raidījuma “Nekā personīga” galvenā redaktore un producente Arta Ģiga.

Nominantus varēja izvirzīt ikviens mediju pārstāvis, bet balvu ieguvējus noteica Latvijas Žurnālistu asociācijas žūrija – Baltijas Mediju izcilības centra izpilddirektore Rita Ruduša, Re:Baltica redaktore Inga Spriņģe, RSU Komunikācijas studiju katedras vadītāja Anda Rožukalne, Latvijas Radio Ziņu dienesta producente Dace Krejere un laikraksta “Neatkarīgās Tukuma Ziņas” galvenā redaktore Ivonna Plaude.

Komentāri (22)

fretka 18.03.2017. 20.25

.

“Analītikas/pētniecības” nominācijā laurus plūca (…) dažādu mediju žurnālistu veidotais kopprojekts “Psihiatrijas krēslas zona” (autori Antra Ērgle no “Bauskas Dzīves”, Ilze Kuzmina no “Latvijas Avīzes”, Iļja Kozins no Latvijas Radio, Ivars Soikāns no aģentūras LETA, Viktorija Puškele no portāla “Tvnet”, Zane Mače no žurnāla “Ir” un RSU asociētā profesore ANDA ROŽUKALNE).

(…)

Nominantus varēja izvirzīt ikviens mediju pārstāvis, bet balvu ieguvējus noteica Latvijas Žurnālistu asociācijas žūrija – Baltijas Mediju izcilības centra izpilddirektore Rita Ruduša, Re:Baltica redaktore Inga Spriņģe, RSU Komunikācijas studiju katedras vadītāja ANDA ROŽUKALNE (…)

———

Katrs esot pats savas laimes kalējs :)

+6
-4
Atbildēt

13

    Es > fretka 20.03.2017. 08.43

    Latviešu tautas pasaka par muļķīti, kurš gribēja ļoti gudris iztaisīties…

    Reiz, sensenos laiks dzīvoja kāds muļķītis. Dievs, vai nu tā pat vien, vai aiz kāda nelāga nolūka bija muļķītim prātu ņēmis. Un tak muļķīšam šada Dieva pārestība jo gauži sāpēja. Bet, ko padarīsi! Tad nu muļķītis lūkoja, ko gudrie ļaudis runā un tad viņiem pakaļ taisījās, lai tad visa pasaules domā, ka ir viņš gudris, tak nelaime tā, ka tā muļķības vaina allaž kā īlens iz maisa izlīda un ļaudīm vien smieklus gādāja. No tā laika teiciens nācis – Kā īlens iz maisa – un – Muļķam muļķa tiesa-

    +1
    -3
    Atbildēt

    0

    DikembeSakamoto > fretka 20.03.2017. 14.16

    Žurnālistu asociācijas vadītāja: ētikas komisijas priekšsēdētājs, kas barojas no aprakstāmo naudas, nav nekas īpašs

    L. Lapsa

    11.12.2013.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    DikembeSakamoto > fretka 20.03.2017. 07.48

    Ruduša, Spriņģe, Rožukalne. Fake news politbirojs.

    +2
    -3
    Atbildēt

    0

    Es > fretka 20.03.2017. 14.30

    Latviešu tautas pasaka par burvju cepures melno caurumu ar baltsarkanu uzrakstu…

    Reiz, senos laikos, kad vēl ap Rīgu bija smilšu kalni, uz viesizrādīšanos atbrauca Solomonska cirks. Tur bija gan zvēri, gan akrobāti un klauni. Un bija kāds burvju mākslinieks. Toreiz sanāca liela šmuce, jo maksliniekam esot nozagta burvju cepure, kuru varot atpazīt pēc tā, ka tā melna, tukša un ar balti sarkanu uzrakstu pāri… Kā stāsta, tad tagad cepure ik pa laikam šur tur parādoties un tad no tumšā cauruma gāžoties laukā visādas neticamas lietas…

    Saimnieks tevi gaida, cepure… ;)))

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    Es > fretka 20.03.2017. 13.32

    Uzmanīgi palūkojamies augstāk uz spožajiem argumentiem par “politibiroju” ;))))

    Lai sumināts spožais argumentātors, argumentētājs… ;))))

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    DikembeSakamoto > fretka 20.03.2017. 14.09

    Mediju eksperte” Rožukalne skaidro, kāpēc viņas interešu konflikts neesot interešu konflikts

    PIETIEK · 08.07.2015.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    Es > fretka 20.03.2017. 14.18

    Ahā! piekiem.kom Tātad no tiem staļļiem ;) Tad jau edge_indran ir labi pazīstams… Sēžat vienā telpā, jeb esat pa tēmām un pseidonostādnēm sadalīti? Kafiju vismaz šad tad kopā iedzerat virtuvītē?

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    DikembeSakamoto > fretka 20.03.2017. 12.56

    Tipisks trollis, nevis izsaka viedokli, pauž argumentus, bet apsaukājas kā pusaudzis.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    DikembeSakamoto > fretka 20.03.2017. 14.25

    Siksnis, Ģiga un Spriņģe vienprātīgi nevēlas viest skaidrību par Latvijas radio finansējumu “Re:Balticai”

    L. Lapsa · 15.09.2014.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    Es > fretka 20.03.2017. 14.23

    Pasveicini Lato no Valda… Pasaki, ka no tā ar kuru tikās Cēsīs… Viņš sapratīs ;)))

    Klau! Lato darbu ļauj uz mājām ņemt? Viņš tak nav tāds zvērs un izdzinējs, vai ne?

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    DikembeSakamoto > fretka 20.03.2017. 19.03

    Ja kāds žurnālists ir paņēmis Sorosa naudu, viņš vairs nekad nebūs neatkarīgs un objektīvs, viņš ir korumpēts uz mūžu, propagandists, Sorosa brainwash industrijas zaldāts. Tāpat notiek, ja ņem naudu no citiem naudasmaisiem.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

Anonīms 19.03.2017. 07.18

Ja man kādreiz kāds uzdāvinās miljonu – noteikti iedalīšu summu Latvijas neatkarīgajiem žurnālistiem. Viņu darbs mūsu visu labā nav un nevar būt par daudz apmaksāts.

Vēl – manuprāt, visai sabiedrībai būtu jāatbalsta iniciatīva par papildus līdzekļu piešķiršanu no ES finansēm brīvās žurnālistikas atbalstam. Jo demokrātiskāka valsts, jo lielāka labklājība, jo lielāka labklājība – jo profesionālāka žurnālistika.

Mēs esam kusla postotalitāra sabiedrībiņa, bet mūsu visu , nevis tikai bagāto labklājību nākotnē noteiks iespēja un spēja brīvi runāt par mūsu kopējām problēmām un tās risināt.

Apsveicu uzvarētājus.

+5
-4
Atbildēt

0

lno 19.03.2017. 10.18

Bendikam šoreiz labs raksts, kurš, protams, uz balvu nepretendēs, jo secinājumi netiek izdarīti no “pareizajām” ziņām https://benedictingibjorg.wordpress.com/2017/03/18/eirorastu-salnas-nokostie-populisma-asni/

+4
-4
Atbildēt

1

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu