Daugavā strauji cēlies ūdens līmenis Jēkabpils, Līvānu un Krustpils novadā • IR.lv

Daugavā strauji cēlies ūdens līmenis Jēkabpils, Līvānu un Krustpils novadā

22
Ledus Daugavā Daugavpils apkaimē. Foto: Ivars Soikāns, LETA

Naktī Jēkabpilī ūdens līmenis uz brīdi pat nedaudz pārspējis 2013.gada lielo palu augstāko atzīmi.

Saistībā ar ledus sablīvējumu virzību Daugavā naktī uz piektdienu krities ūdens līmenis Daugavpils novadā, bet strauji cēlies Līvānu, Jēkabpils un Krustpils novadā, kā arī Jēkabpils pilsētā, applūdinot jaunas teritorijas, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra operatīvā informācija. 

Naktī Jēkabpilī ūdens līmenis uz brīdi pakāpās līdz 6,58 metriem, pat nedaudz pārspējot 2013.gada lielo palu augstāko atzīmi. Piecos rītā ūdens līmenis bija noslīdējis līdz 6,36 metriem, pusstundu vēlāk – vēl par trim centimetriem zemāk. Palieņu applūšana pilsētā sākas no 6,3 metru atzīmes; īpaši bīstama situācija pilsētā veidojas, ūdenim sasniedzot septiņu metru robežu, vēsta LETA. 

Pie Jersikas, Līvānu novadā, ūdens līmenis diennakts laikā kāpis teju par diviem metriem. Plkst.5.30 tas bija 6,52 metri jeb 1,78 metrus zem 2013.gada palu maksimuma, taču ūdens līmenis turpina celties. Pie Vaikuļāniem, Daugavpils novadā, ūdens atkāpies vismaz par pusmetru, Daugavpilī – par 20 centimetriem. Krāslavas novadā paātrinājusies ūdens līmeņa paaugstināšanās, tomēr šeit, lai sāktos palieņu applūšana, ūdens līmenim būtu jākāpj vēl vismaz par diviem metriem, un tas nav gaidāms. 

Lejpus Jēkabpils – pie Zeļķu tilta un Pļaviņās – ūdens līmenis krasi svārstās un tas nav augstāks kā šīs nedēļas sākumā. Tuvākajā laikā iespējama tālāka ūdens līmeņa paaugstināšanās Daugavā Jēkabpils, Līvānu, Krustpils un Salas novadā, kā arī Jēkabpils pilsētā. 

Plūdu risks Latvijā saglabājas tikai pie Daugavas, pie citām upēm situācija mierīga.

Daugavpils apkaimē applūdis arī autoceļš Subate-Kaldabruņa-Riteniškas (V708) iepretim mājām “Arkliņi” (10,7.-13,9.kilometrs), LETA vēsta par informāciju, kas pieejama VAS “Latvijas Valsts ceļi” (LVC) mājaslapā.

 Apbraukt slēgto posmu var pa pašvaldības autoceļu Ausmas-Baldone. Autoceļš V708 ir jau ceturtais Daugavpils apkārtnē, kas atkušņa un palu laikā applūdis. Slēgts aizvien ir arī autoceļš Bebrene-Zariņi-Dviete (V710) tā trešajā kilometrā. Apbraukt slēgto posmu var pa autoceļu Ilūkste-Bebrene-Birži (P72) un Jēkabpils-Dignāja-Ilūkste (V783). Tāpat slēgts ir autoceļš Ilūkste-Urbanišķi-Daugavpils (V711) pie mājām “Atraitnītes” Daugavpils novadā. Šo posmu ir iespējams apbraukt pa autoceļu Ilūkste-Bebrene-Birži (P72) līdz autoceļam Svente-Subate (P70). 

Savukārt Ilūkstes novadā applūdis un satiksmei slēgts ir autoceļa Ilūkste-Pārceltuve (V718) posms Daugavas galā (1,2.-3,6.kilometrs). Šo slēgto posmu nav iespējams apbraukt pa kādu citu ceļu. 

Komentāri (22)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu