Latvija atbalsta Tuska atkārtotu apstiprināšanu Eiropadomes prezidenta amatā • IR.lv

Latvija atbalsta Tuska atkārtotu apstiprināšanu Eiropadomes prezidenta amatā

127
Donalds Tusks. Foto: Yves Herman, REUTERS/LETA.

Tusks ir Polijas bijušais premjers, taču Polija ir izvirzījusi alternatīvu kandidātu šim amatam.

Latvija atbalsta Donalda Tuska atkārtotu apstiprināšanu Eiropadomes prezidenta amatā, šodien Saeimas Eiropas lietu komisijas sēdē pavēstīja ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (V).

Par Latvijas atbalstu Tuska kandidatūrai Eiropas Savienības (ES) prezidējošās valsts Maltas vadību informējis Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS).

Latvija uzskata, ka viņš ir labi pildījis savus pienākumus un laikā, kad gaidāmas sarežģītas diskusijas par “Brexit” un ES nākotni, Eiropadomes prezidenta maiņa nebūtu labs signāls, skaidroja ārlietu ministrs.

Komisijas sēdē raisījās diskusija par atbalsta paušanu Tuskam, deputātam Aleksandram Kiršteinam (VL-TB/LNNK) taujājot, vai šāda nostāja nepasliktinās attiecības ar pašreizējo Polijas valdību, kura izvirzījusi alternatīvu kandidātu. Rinkēvičs uz to atbildēja noraidoši.

Savukārt deputāts Atis Lejiņš (V) norādīja, ka Tuska atkārtota apstiprināšana šajā amatā būtu pozitīvi vērtējama.

Tusks ir Polijas bijušai premjers, taču Polija ir izvirzījusi alternatīvu kandidātu šim amatam. Tomēr, kā skaidroja Rinkēvičs, Tuska kandidatūra nav obligāti jāizvirza Polijai, lai viņu varētu atkārtoti apstiprināt Eiropadomes prezidenta amatā.

Tāpēc, lai gan politikā vienmēr viss var mainīties, Latvijas ārlietu ministrs norādīja, ka pašlaik esošais plašais atbalsts ES Tuskam varētu ļaut viņam turpināt ieņemt šo amatu.

Kā ziņots, Polijas ārlietu ministrs Vitolds Vaščikovskis ir izvirzījis Eiropadomes prezidenta amatam pretkandidātu pašreizējam tās vadītājam Donaldam Tuskam, paziņojot, ka Tusks šajā amatā kaitējis Polijas interesēm, lai gan pats ir no šīs valsts.

Dažas dienas pirms 9. un 10.martā paredzētā Eiropas Savienības (ES) samita, kurā tiks balsots par Tuska atkal ievēlēšanu Eiropadomes prezidenta amatā, Polija izvirzīja šim amatam vienu no saviem deputātiem Eiropas Parlamentā — 68 gadus veco Jaceku Sarjušu-Voļski.

Komentāri (127)

Es 08.03.2017. 16.59

Redziet, draugi, cik drausmīgi sarežgīts jautājums kartona patriotiem ir partijas piederība :)) Mirkli padomājiet, kāpēc neviens no viņiem uz to neatbild… :))))) Klusums reizēm pasaka vairāk kā 1000 vārdu, vai ne?

http://i01.c.aliimg.com/img/ibank/2014/278/477/1898774872_834944273.jpg

+8
-6
Atbildēt

2

puika 08.03.2017. 22.24

ES ir domstarpības ar pašreiz pie varas Polijā esošo Prawo i Sprawiedliwość par grozījumiem Konstitucinālās tiesas un mediju likumos.

+6
-4
Atbildēt

0

fretka 09.03.2017. 11.41

7. martā Polijas Republikas premjerministre Beata Šidlo (Beata Szydło) nosūtīja visu Eiropas Savienības dalībvalstu vadītājiem vēstuli sakarā ar ES Eiropas Padomes priekšsēdētāja vēlēšanām. Seko vēstules teksts angļu valodā, ko savā Tvitera kontā šodien publicējis Polijas izvirzītais ES Eiropas Padomes priekšsēdētāja amata kandidāts Jaceks Sariuš-Voļskis (Jacek Saryusz-Wolski).

http://www.irlv.lv/blogi/politika/polijas-premjerministres-vestule

(Atvainojos par iespējamām burtu kļūdām skenēšanas rezultātā.)

+5
-4
Atbildēt

4

    robotron > fretka 09.03.2017. 13.56

    Valdis

    Esi, koprofāg, iejuties savu senču, NKVDešņiku ādā, ka ar tādu degsmi visus pratini?

    +2
    -4
    Atbildēt

    0

    robotron > fretka 09.03.2017. 14.47

    Valdis

    Tā arī līdz šim neesi paziņojis, kura no čekas atbalstītām parķijām tev mīļākā.

    +1
    -3
    Atbildēt

    0

    Es > fretka 09.03.2017. 11.47

    fretka

    Vai fretkam simpatizē Polijas PiS? Kas būtu uzskatāms par PiS analogu Latvijā? Vai Latvijas analoģiskā partija ir simpatiska fretkam? Vai fretka to atbalsta?

    Pagalam vienkārši jautājumi, vai ne, fretka? ;)

    +4
    -6
    Atbildēt

    0

    Es > fretka 09.03.2017. 14.34

    robotron

    Šķiet, ka tuvākajā laikā metīsi ādu :) Lai izdodas nesāpīgi :)))) Pieteikties nevajadzēs, kag atkal citā izskatā te parādīsies… Atpazīšu ;)))))

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu