Zviedrija atjaunos obligāto militāro dienestu • IR.lv

Zviedrija atjaunos obligāto militāro dienestu

42
Zviedrijas armijas karavīri. Foto: Soren Andersson, TT News agency/LETA.

Pozīcijas bruņotajos spēkos tiks aizpildītas atbilstoši “interesei, motivācijai un vēlmei”, norādīja Hultkvists.

Zviedrija atjaunos obligāto militāro dienestu, ceturtdien nolēmusi Zviedrijas valdība.

“Mums ir bijušas grūtības uz brīvprātīgo bāzes aizpildīt kaujas vienības. Tādēļ ir nepieciešams atjaunot iesaukšanu,” neilgi pirms valdības lēmuma Zviedrijas Radio skaidroja aizsardzības ministrs Pēters Hultkvists.

Plāns paredz, ka 1999. un 2000. gadā dzimušie jaunieši un jaunietes (kopumā apmēram 100 000 cilvēku) drīz saņems iesaukuma anketas, tomēr vairumam dienēt nevajadzēs. Apmēram 13 000 tiks iesaistīti iesaukšanas procesā, un no tiem un brīvprātīgajiem ik gadu 2018. un 2019. gadā 4000 izies pamatapmācības kursu.

Pozīcijas bruņotajos spēkos tiks aizpildītas atbilstoši “interesei, motivācijai un vēlmei”, norādīja Hultkvists.

Iepriekšējā labēji centriskā valdība 2010. gadā likvidēja obligāto militāro dienestu, tomēr šobrīd pie varas esošā sociāldemokrātu un “zaļo” koalīcija vēlas atjaunot vismaz tā “atvieglotu” variantu.

Šāda vēlme tiek skaidrota ar drošības situācijas pasliktināšanos Baltijas jūras reģionā, kā arī to, ka Zviedrijas bruņotie spēki nespēj piesaistīt pietiekami daudz rekrūšu, lai aizpildītu trūkstošās štata vietas. Zviedrijā opozīcijā esošā konservatīvā Moderātu partija, kā arī liberāļi paziņojuši, ka atbalsta šo plānu.

Sabiedriskās domas aptaujā pērn noskaidrots, ka 72% zviedru atbalsta obligātā militārā dienesta atjaunošanu, bet tikai 16% iebilda pret to.

Obligātais militārais dienests Zviedrijā tika ieviests 1901. gadā, bet jau pirms tā likvidēšanas tas gadiem ilgi tika pakāpeniski sašaurināts, un iesaukti tika tikai brīvprātīgie.

Aukstā kara apogejā pat 85% zviedru vīriešu izgāja obligāto militāro dienestu.

Zviedrija, kuras teritorijā karadarbība nav notikusi 200 gadus, nav NATO dalībvalsts, tomēr kopš 1994. gada tā cieši sadarbojas ar aliansi, tostarp nosūtot karavīrus uz NATO vadītajām miera uzturēšanas misijām, piemēram, Afganistānā un Kosovā.

Komentāri (42)

J.Biotops 03.03.2017. 12.33

Sevišķi parliecina, ja par obligāto dienstu aģitē vīrieši spēka gados, kuri paši uz brīvprātīgo Zemessardzi gan ceļu nav atraduši. Lai par manu drošību obligāti gādā tie citi, es jau tāpat esmu gudrs. Un patriots.

+4
-1
Atbildēt

2

    andrejs > J.Biotops 03.03.2017. 12.51

    Zviedriski protat? Jūs varētu dot zviedriem padomu kā pareizi organizēt valsts militāro aizsardzību.

    +2
    -4
    Atbildēt

    0

    J.Biotops > J.Biotops 03.03.2017. 14.10

    andrejs – Paldies par direktīvu.

    Ir jau bez Jūsu padoma gadījies dažiem HEMVARNET virsniekiem par dzīvi un dienestu parunāt. Cita starpā arī par šo to inetresantu, ko nevienas puses avīzes neraksta. Tiesa, mundierotiem runātājiem sarunājoties, ar padomiem politiskās jautājumos pieņemts nepārcensties, bet nianses ne vienmēr tiek slēptas.

    Par mana necilā komenta tēmu arī Jums kas sakāms? Varbūt pat no paša pieredzes? Vislabāk kaut kas derīgs Latvijas aizsardzībai, zviedri par savām ķezām lai domā paši.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

otra puse 03.03.2017. 07.59

Zviedriju no Krievijas šķir jūra. Latviju no Krievijas nenošķir dabisks šķērslis, bet mēs, redz, adekvātas aizsardzības spējas nevarot atļauties. Vienīgā Eiropas valsts, kura robežojas ar Krieviju.

+2
-3
Atbildēt

0

Anonīms 03.03.2017. 13.30

iepriekšējā IR bija par igauņiem – cik nopietni viņi risina visu, kas saistīts ar valsts aizsardzību

Tā tikai Latvijas valsts – čekistu varotā – zombē saviu tautu, ka nav ko ķert kreņķi – NATO visu izdarīs

bļedj – tas ir par maigu teikts

+1
-3
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu