Lembergs: KNAB izbeidzis tā saukto "oligarhu lietu" • IR.lv

Lembergs: KNAB izbeidzis tā saukto “oligarhu lietu”

49
Aivars Lembergs. Foto: Zane Bitere, LETA.

Kā šodien preses konferencē informēja Lembergs, lēmums par kriminālprocesa izbeigšanu esot pieņemts pagājušā gada 12. decembrī.

Ventspils mērs Aivars Lembergs (“Latvijai un Ventspilij”) vakar saņēmis Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) vēstuli par to, ka izbeigta tā sauktā “oligarhu lieta”, kuras izmeklēšanas laikā KNAB savulaik veica kratīšanas ietekmīgu politiķu īpašumos, tostarp Lemberga Puzes īpašumā.

Kā šodien preses konferencē informēja Lembergs, lēmums par kriminālprocesa izbeigšanu esot pieņemts pagājušā gada 12. decembrī.

Lembergs vērsīšoties KNAB ar pieprasījumu izsniegt viņam visus kriminālprocesa materiālus. “Paskatīsimies, vai bija pietiekams pamats atbilstoši Kriminālprocesa likumam uzsākt kriminālprocesu, un izvērtēsim — bija vai nebija pamats izmeklēšanas tiesnesim dot atļauju kratīšanai,” norādīja Lembergs.

Ventspils mērs atgādināja, ka KNAB 2011. gada maijā bija nepieciešamas vairākas dienas, lai atvērtu viņa seifu domes darba kabinetā, kuram Lembergs, pēc paša apgalvotā, bija aizmirsis kodu. Rezultātā seifā netika atrasts nekas izmeklēšanai nozīmīgs — vērtīgākais tajā noglabātais dokuments bijis Lemberga universitātes diploms.

“Es sniegšu prasību tiesā pret valsti, lai apmaksā manam seifam nodarīto kaitējumu. Vēl neesmu izdomājis, vai prasīšu naudu. Visdrīzāk, es prasīšu jaunu seifu ar tādu pašu drošību, ko trīs dienas vajag uzlauzt, un ar tādu pašu ietilpību, jo man šobrīd nav kur glabāt universitātes diplomu. Man ir baigais “kreņķis”, un es dzīvoju pastāvīgās bailēs, ka tas nav drošā vietā,” ironizēja Lembergs.

Tā dēvētā oligarhu lieta tika ierosināta 2011. gada maijā pēc Krimināllikuma pantiem par kukuļņemšanu, kukuļdošanu, noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu legalizēšanu, dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu un valsts amatpersonām likumā noteikto ierobežojumu pārkāpšanu. KNAB veica kratīšanas vairākās vietās Latvijā, tostarp ietekmīgu politiķu īpašumos.

Saskaņā ar izmeklētāja pieņēmumu toreizējais politiķis Ainārs Šlesers, būdams ieinteresēts, lai Rīgas brīvostas valdes priekšsēdētāja amatā tiktu iecelts Andris Ameriks, 2010. gada oktobra sākumā piedāvājis Lembergam, ka viņš panāks Lembergu interesējoša līguma noslēgšanu starp Rīgas brīvostas pārvaldi un SIA “Mediju nams”. Par to Šlesers esot lūdzis Lembergu, izmantojot savu sociālo stāvokli, prettiesiski ietekmēt valsts amatpersonas darbību, proti, Rīgas brīvostas valdes priekšsēdētāja vietnieku Viesturu Silenieku, lai viņš Rīgas brīvostas valdes 2010. gada 7. oktobra sēdē nobalso par Amerika iecelšanu brīvostas valdes priekšsēdētāja amatā. Savukārt Lembergs pieņēmis šo labumu un prettiesiski ietekmējis Viesturu Silenieku, uzskatīja izmeklētājs.

KNAB vēlāk šo kriminālprocesu nodeva prokuratūrai kriminālvajāšanas sākšanai, taču 2015. gada septembra sākumā prokurors Māris Leja, izvērtējot KNAB ierosinājumu par kriminālvajāšanas sākšanu, nolēma izbeigt kriminālprocesu daļā pret Lembergu, jo viņa darbībās nav Krimināllikuma pantā par tirgošanos ar ietekmi paredzētā noziedzīgā nodarījuma sastāva. Šāds lēmums tika pieņemts arī attiecībā uz ekspolitiķi Šleseru.

Izmeklēšanā netika iegūti pierādījumi nedz tam, ka Šlesers būtu izteicis Lembergam lūgumu prettiesiski ietekmēt Silenieku, nedz tam, ka par šo prettiesisko Silenieka ietekmēšanu Šlesers apsolījis vai nodevis kādu mantisku vai citāda rakstura labumu. Tādējādi arī Lembergs nav pieņēmis šādu labumu no Šlesera, iepriekš norādīja prokuratūra.

Kriminālprocesa pārējā daļā par noziedzīgiem nodarījumiem — izvairīšanos no deklarācijas iesniegšanas un neatļautu piedalīšanos mantiskos darījumos — prokuratūrā tika pieņemts lēmums krimināllietu atdot KNAB izmeklēšanas turpināšanai, jo tobrīd nebija pamata kādas personas saukšanai pie kriminālatbildības par šiem noziedzīgajiem nodarījumiem. Pērn novembrī īsi pirms sava amata pilnvaru termiņa beigām toreizējais KNAB priekšnieks Jaroslavs Streļčenoks pieļāva, ka līdz 2016. gada beigām, visticamāk, tiks izbeigta arī tā oligarhu lietas daļa, ko savulaik prokuratūra nodeva birojam papildu izmeklēšanai. Streļčenoks minēja, ka pierādījumu apjoms bijis nepietiekošs. Tāpat viņš norādīja, ka šo kriminālprocesu savulaik iniciēja toreizējā KNAB Izmeklēšanas nodaļas vadītāja Lienīte Šikore un toreizējā biroja apkarošanas bloka vadītāja Juta Strīķe.

Komentāri (49)

Baiba. 22.02.2017. 20.12

Tā! Kas tagad notiks ar Zatleru un viņa ierosinājumu Saeimas atlaišanai? Viņa rīkojumu atzīs par nelikumīgu? Tos, kuri balsoja par Saeimas atlaišanu arī sauks pie atbildības?

Vai Šlesers, Šķēle un Lembergs tagad vērsīsies pret valsti, lai atjaunotu savas tiesības sēdēt Saeimā, ja viņi vajāti nepamatoti? Tik daudz jautājumu, kurš uz to atbildēs?

+13
-1
Atbildēt

11

    robotron > Baiba. 23.02.2017. 02.37

    čekas mauķele Baiba

    http://www.kasjauns.lv/lv/bildes/Latvija/00.2011/01.08.2011/finala_noesleguma_pasakums.jpg

    Vienotības pidarasi joprojām uzcītīgi dala UA krievu bandītiem un čekistiem, kā tiem novēlēja dižais Šļesers.

    +1
    -11
    Atbildēt

    0

    andrejs > Baiba. 23.02.2017. 08.33

    Jā baiba, cerējāt, ka tikai Dombrovskis un jūsu sponsori no re un re varēs taisīt biznesu ar krieviem? Jums kopā ar Šleseru vajadzēja iestrādāt likumā cilvēku un firmu sarakstu, kas drīkst tirgot UA.

    +2
    -12
    Atbildēt

    0

    andrejs > Baiba. 22.02.2017. 20.51

    Tos, kuri balsoja par Saeimas atlaišanu arī sauks pie atbildības?

    ——

    Grūti pateikt.

    Toties tos, kas parakstījās par okupācijas varas valodas pasludināšanu par Latvijas valsts valodu, noteikti nesauks, jo parakstu saraksti esot iznīcināti. Tā ka vari neuztraukties.

    +1
    -6
    Atbildēt

    0

    Andrejs > Baiba. 23.02.2017. 19.08

    >Baiba

    Jums redze vēl sliktāka nekā man, jo neesat pamanījusi, ka viens no abiem Jūsu pieminētajiem izpelnās plašu atzinību, toties otrs tikpat plašu nopēlumu, kaut gan leksika abiem visai līdzīga.

    Kā Jūs to izskaidrotu no savas gaumes un IQ viedokļa?

    +2
    -5
    Atbildēt

    0

    Andrejs > Baiba. 23.02.2017. 15.29

    Pašreizējā IR lasītāju/plusotāju/mīnusotāju kontingentā pārliecinoši dominē indivīdi ar tik augstu intelektuālo līmeni, ka tikai viņi spēja ar lielu plusu daudzumu augstu novērtēt ģeniālo un dzirkstoši asprātīgo “Centrum” komentāru.

    Man līdz šādiem IQ augstumiem nekad neaizsniegties.:(

    +2
    -5
    Atbildēt

    0

    robotron > Baiba. 23.02.2017. 13.57

    Baiba

    Vai tu, pidaraska, uzskati, ka latvieši vairs nedrīkst tirgot savus īpašumus, tikai tāpēc, ka Pidarasu parķija dala UA krievu bandītiem un čekistiem, jeb tie ir jātirgo tikai caur Bukāni?

    +2
    -5
    Atbildēt

    0

    robotron > Baiba. 24.02.2017. 06.43

    Andrejs

    Plusus un mīnusus saliek redakcijai piekomandētais čekas cenzors.

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    Es > Baiba. 23.02.2017. 16.26

    *

    Dēļ ikdienas tu žēlojies?

    To aplabinot, zemojies?

    – Tā tevi tomēr nīdīs.

    Ej pilnā stāvā izcēlies,

    Cik esi liels, tik izrādies

    Un klusē, kad tie rīdīs.

    Rainis

    +5
    -1
    Atbildēt

    0

    Baiba. > Baiba. 23.02.2017. 17.50

    >Andrejam

    Jums slikta redze vai īpatna gaumes izjūta. Centrum Jūs pamanāt, bet robotrona komentāri liekas pieņemami? Varbūt viņš pārstāv Jūsu estētisko pasaules uztveri un atbilst Jūsu IQ?

    +6
    -1
    Atbildēt

    0

    Centrum > Baiba. 23.02.2017. 09.25

    Kirzovikam andrjuham aizcietējums,sadzēries kefīru uz pelēkajiem zirņiem,purkšķina no agra rīta.

    +9
    -2
    Atbildēt

    0

    Baiba. > Baiba. 23.02.2017. 07.53

    >robotron

    Jūsu daudzinātā Grendes kundze pārdodot savu īpašumu iebraucējiem un gūstot no tā labumu, arī pateicās Šleseram? Kaut kā īpaši? Jūs, tāds plaša profila speciālists, varētu padalīties ar informāciju, kāda bija Grendes un pārējo nacionāļu pateicība Šleseram par savas kabatas papildināšanu.

    +11
    -3
    Atbildēt

    0

jurisml_inbox_lv 22.02.2017. 17.17

noziedznioeks sarīkojis preses konferenci , drīz varēs rīkot Liepājas cietuma kamerā, apsmiekls !

+3
-3
Atbildēt

2

Optiskais Tēmeklis 24.02.2017. 09.39

Kā teica — kaut ne īpaši dižais – ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers, apkarojot noziedzību ar noziedzīgām metodēm, nekas labs nevar iznākt. Interesanti, ar kādiem argumentiem pēc šīs izgāšanās Strīķe un Šikore turpinās stāstīt, ka viņām jātiek atpakaļ KNAB?! :D

0
-2
Atbildēt

1

    lno > Optiskais Tēmeklis 24.02.2017. 10.27

    OT. Kamēr Grigule nevadīs KNAB, Mamīkins – Ģenerālprokuratūru un Džeina Kultūras ministriju, kārtības nebūs:):):)

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu