Muižnieks: Iespējas legāli reģistrēt viendzimuma partnerattiecības ir vienlīdzības jautājums • IR.lv

Muižnieks: Iespējas legāli reģistrēt viendzimuma partnerattiecības ir vienlīdzības jautājums

46
Eiropas Padomes cilvēktiesību komisārs Nils Muižnieks. Foto: Edijs Pālens, LETA.

Viņš norāda, ka arvien vairāk nostiprinās viedoklis, ka valdība nedrīkst diskriminēt viendzimuma pārus un izslēgt tos no aizsardzības, kas tiek garantēta oficiāli atzītai laulībai starp vīrieti un sievieti.

Iespējas legāli reģistrēt viendzimuma partnerattiecībām ir vienlīdzības jautājums, trešdien publiskotā paziņojumā par viendzimuma partnerattiecībām uzsvēris Eiropas Padomes (EP) cilvēktiesību komisārs Nils Muižnieks.

Paziņojumā norādīts, ka pašreiz viendzimuma pāriem kaut kāda veida legālu atzīšanu piedāvā 47 valstis, no kurām 27 ietilpst EP.

Pirmā valsts pasaulē, kas atļāva viendzimuma pāriem slēgt civilo savienību, bija Dānija, kura par šādu soli izšķīrās 1989. gadā.

Muižnieks norāda, ka diskusijās par viendzimuma pāru laulībām visasākās domstarpības parasti raisa priekšstati par to, kas ir laulība, bet nereti diskusijās atklājas arī dziļi iesakņojusies homofobija un diskriminācija pret lesbietēm un gejiem.

Komisārs pauž pārliecību, ka pašos pamatos šis ir jautājums par vienlīdzību likuma priekšā.

Civila laulība, civila savienība vai reģistrētas partnerattiecības nozīmē tiesības, atbildību un garantijas, ko valsts sniedz pārim, kas atrodas stabilās attiecībās, uzsver Muižnieks.

Viņš norāda, ka arvien vairāk nostiprinās viedoklis, ka valdība nedrīkst diskriminēt viendzimuma pārus un izslēgt tos no aizsardzības, kas tiek garantēta oficiāli atzītai laulībai starp vīrieti un sievieti.

Komisārs uzsver, ka valstīm jāturpina cīnīties pret diskrimināciju, kas balstīta uz seksuālu orientāciju, un jāveicina cieņpilna attieksme pret lesbietēm, gejiem un biseksuālām personām.

Tiesību piešķiršana viendzimuma pāriem neko neatņem atšķirīgu dzimumu pāriem, kas jau bauda šīs tiesības, uzsvēra Muižnieks, piebilstot, ka šīs tiesības nekļūs mazāk vērtīgas vai vājākas tikai tāpēc, ka tās saņems vairāk cilvēku.

“Mūsu sabiedrības veido bagāta indivīdu, attiecību un ģimeņu daudzveidība. Pienācis laiks to uzlūkot kā labu īpašību,” norādīja Muižnieks.

Komentāri (46)

andrejs 23.02.2017. 13.45

ASV prezidenta Donalda Trampa administrācija trešdien atcēlusi Obamas prezidentūras laika vadlīnijas par skolēnu un studentu transpersonu tiesībām valsts skolās un universitātēs izmantot tās tualetes un ģērbtuves, kas atbilst dzimumam, ar kuru viņi sevi identificē.

+8
-2
Atbildēt

2

    zanE. > andrejs 23.02.2017. 14.44

    ….andrej…te Tev vēstījums no Trampa:

    – “The White House took the unusual step Tuesday of reassuring Americans that Mr. Trump doesn’t plan to issue an executive order to roll back legal protections for LGBT citizens.

    “President Donald J. Trump is determined to protect the rights of all Americans, including the LGBTQ community,” the White House said in a statement. “President Trump continues to be respectful and supportive of LGBTQ rights, just as he was throughout the election.”/The Washington Times/

    +1
    -3
    Atbildēt

    0

    andrejs > andrejs 23.02.2017. 15.53

    Paldies zane, paldies Donald!

    +2
    0
    Atbildēt

    0

puika 22.02.2017. 20.18

Tas ir līdztiesības jautājums.

+14
-8
Atbildēt

3

    robotron > puika 23.02.2017. 02.04

    puika

    Līdztiesības jautājums, tev un citiem Vienotības fanātiem, nebūt pidarasam, organismam ar īpaši īpašām vajadzībām.

    +2
    -13
    Atbildēt

    0

    Ēriks > puika 23.02.2017. 09.32

    Ņemties ar seksuālo noviržu izraisītām darbībām un tad vēl saņemt tām valsts atbalstu -tā nav līdztiesība,tās ir nepelnītas privilēģijas šaurai homīšu sabiedrības grupai.

    +5
    -10
    Atbildēt

    0

    puika > puika 23.02.2017. 02.21

    Tas vienkārši ir piemērotāks termins.

    Vienādas tiesības nenozīmē, ka visiem jābūt vienādiem.

    +12
    -6
    Atbildēt

    0

Maija 23.02.2017. 07.01

Manuprāt brīnišķīgs raksts par to lai visiem būtu vienlīdzīgas iespējas un atbalsts šajā valstī. Tie, kas domā, ka nerunājot par šo tēmu un aizliedzot tās esamību, ka viendzimuma pāri pazudīs rūgti maldās, vienīgais kas pieaugs būs nevienlīdzība un homofobija. Ir daudz ģimeņu ar bērniem, kas netiek atzīti valsts priekšā kā ģimene, un nesaņem viņiem pienākušos kaut vai bērna slimības kopšanas pabalstu saslimšanas gadījumā, vai uzturēšanās atļauju valstī. Ja bērns saslimst un jāved uz slimnīcu otram vecākam nav tiesību pat apciemot bērnu. Šīm ģimenēm nav iespējams paņemt no bankas lielāku kredītu jo tiek vērtēti tikai 1 vecāka ienākumi. Var jau iebāzt galvu smiltīs un būt par tumsoņām, tikai te ir jautājums par vienlīdzību. Un jau kaut vienam šīs tēmas pretiniekam pašam atņemtu šīs cilvēka pamattiesības gribētu redzēt kāda tad būtu reakcija, ka viņam nebūtu tiesību savu partneri apciemot slimnīcă vai novēlēt vıņam savu mantu utt. Manuprāt lielisks raksts. Tā tik turpināt Muižnieka kungs!

+13
-10
Atbildēt

1

    Ēriks > Maija 23.02.2017. 09.51

    Neviens arī negaida,ka viendzimuma pāri izzudīs,vienkārši sabiedrības vairākums nav ieinteresēts atbalstīt tādas attiecības un tādu,seksuālo noviržu izraisītu kopdzīvi.

    +6
    -9
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu