Vējonis mudina uzlabot prokuratūras darbu ekonomisko noziegumu un sarežģīto lietu izmeklēšanā • IR.lv

Vējonis mudina uzlabot prokuratūras darbu ekonomisko noziegumu un sarežģīto lietu izmeklēšanā

10
Valsts prezidents Raimonds Vējonis. Foto: Ieva Makare, LETA.

Prezidents arī aicina kā vienu no šī gada darba uzdevumiem izvirzīt prokuroru aktīvāku dalību saprotamākas un caurskatāmākas sodu politikas veidošanā.

Valsts prezidents Raimonds Vējonis aicina uzlabot prokuratūras darbu ekonomisko noziegumu un sarežģīto lietu izmeklēšanā.

Kā aģentūru LETA informēja Prezidenta preses dienestā, Vējonis nosūtījis apsveikumu ikgadējai virsprokuroru sanāksmei, kurā pauž gandarījumu par prokuroru tradīciju ik gadu pulcēties kopīgā sanāksmē.

Prezidents uzsver, ka prokuroru darbam ir liela nozīme tiesiskuma nostiprināšanā Latvijā, tādēļ nepieciešams turpināt meklēt veidus, kā to padarīt arvien efektīvāku un tādējādi vairotu sabiedrības ticību taisnīgumam. “Prokuroru darba lauks ir plašs un daudzpusīgs, taču sistēmas efektivitāti vislabāk parāda sarežģītās un apjomīgās lietas, smago un sevišķi smago noziegumu izmeklēšana. Tieši šīs lietas visbiežāk apspriež sabiedrība un mediji. Tieši šo lietu izmeklēšana visbiežāk veido pamatu prokuratūras darba kopējam novērtējumam. Aicinu meklēt risinājumus, kā uzlabot šādu lietu virzību,” norāda Vējonis.

Prezidents arī aicina kā vienu no šī gada darba uzdevumiem izvirzīt prokuroru aktīvāku dalību saprotamākas un caurskatāmākas sodu politikas veidošanā.

“Prokuroriem ir ne tikai nozīmīga loma likumības uzraudzībā un likumu piemērošanā, bet arī sodu politikas veidošanā. Piespriestie sodi nereti liek uzdot jautājumus par likuma bardzību un taisnīgumu,” uzsver prezidents. Ne mazāk būtiski ir stiprināt prokuratūras kapacitāti ekonomisko noziegumu izmeklēšanā, viņš piebilst.

“Svarīgi apzināties, ka prokuroru darbam ir milzīga ietekme uz tiesiskās vides drošību un visu Latvijas iedzīvotāju labklājību. Kvalitatīvi izmeklētas lietas, kas nodotas iztiesāšanai saprātīgos termiņos, vairo iedzīvotāju ticību taisnīgumam, atgādina par soda neizbēgamību un stiprina pārliecību par godīgas rīcības pareizumu,” apsveikumā virsprokuroru sanāksmei akcentē Valsts prezidents.

Kā ziņots, Ģenerālprokuratūrā šodien notiek gada pārskata sanāksme par darba rezultātiem pagājušajā gadā un plānotajām darbības prioritātēm šogad.

Komentāri (10)

Kamielis 22.02.2017. 12.12

Interesants paziņojums pirms rītdienas Ventspils apmeklējuma? Sakritība?

+3
0
Atbildēt

0

andrejs 22.02.2017. 13.12

Policijas un prokuratūras darba temps patiesi uzjautrina.

Tā pati Latvenergo lieta. Vai tiešām lai pierādītu kukuļdošanu ir nepieciešami 6 gadi…

13. janvāra demolētājus sāka tiesāt pēc diviem gadiem. Anglijā cilvjus, kas bija piedalījušies masu nekārtībās, notiesāja tās pašas dienas vakarā. Britu prese ziņoja, ka tiesas ir gatavas strādāt diennakts režīmā.

+2
0
Atbildēt

1

    robotron > andrejs 23.02.2017. 02.27

    andrejs

    Anglijā cilvjus, kas bija piedalījušies masu nekārtībās…..

    Iedomājies tikai, kā tad Vienotības pidarasi varētu pildīt savu čekas kuratoru rīkojumus?

    0
    0
    Atbildēt

    0

janis_laiks 22.02.2017. 21.42

Salīdzināšanai 2 veidu procesi – piem., puika-musulmanis, testēts ar melu detektoru, tiesvedība nepilnu gadu un oligarhi kopā vai katrs atsevišķi, melu detektorus nelieto, procesi ilgst gadu desmitiem, tiek vai nu izbeigti noilguma dēļ jeb vnk izčākst.

Ģenproks, prezidentētāja/premjera v.i. vienā balsī dzied par nepieciešamību mainīt uzsvarus, resp., pāriet no kriminālu iztiesāšanas uz ekonomisku/finanšu noziegumu atklāšanu. Kas traucē to darīt? Kas un kur beidzot metīs pirmo akmeni? Jāatceras, ka visi šie konkrētie “dziedoņi” tiek labi apmaksāti no nodokļu naudas, tāpat kā darbinieki iesaistītajās pusēs, – izmeklēšanā, prokuratūrā, tiesās.

Kādēļ nevar saņemties un provocēt sadarbošanos, atzīšanās vilni un savas ādas glābšanu? Ja ietupinātu uz vairākiem gadiem ar konfiskāciju kādu iesaistīto, labāk vairākus, domāju, maisam gals būtu vaļā, – neviens nav tāds pašaizliedzīgs muļķis, kas bojās savu dzīvi un upurēsies oligarhu labā. Visam ir robežas, arī cilvja bailēm par savu ādu, – ja sods viegls, kā RD štrama-stranča lietā, tad riskēt tikt bites nodzeltam nav vērts, atsēdēsi un būsi brīvs, turpretī, ja tie būtu vismaz 10 gadi ar konfiskāciju, parādītos vēlme sadarboties un BEIDZOT IZVILKT GAISMĀ PATIESO ĻAUNUMU.

+1
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu