Ierosināts kriminālprocess par miljona kukuļa piedāvāšanu Jurašam • IR.lv

Ierosināts kriminālprocess par miljona kukuļa piedāvāšanu Jurašam

36
Juris Jurašs. Foto: Edijs Pālens, LETA.
Indra Sprance

Bijušais KNAB Operatīvo izstrāžu nodaļas vadītājs ne noliedz, ne apstiprina augstu amatpersonu līdzgaitnieku iespējamo līdzdalību kukuļa piedāvājumā

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB) janvāra sākumā ierosināts kriminālprocess par kukuļa — viena miljona eiro piedāvājumu tolaik vēl amatā esošajam KNAB Operatīvo izstrāžu nodaļas vadītājam Jurim Jurašam, liecina žurnāla “Ir” rīcībā esošā informācija.

Kriminālprocess ierosināts 15 mēnešus pēc tam, kad kukulis tika piedāvāts. “Esmu gatavs apstiprināt, ka brīnums ir noticis. Tiku aicināts un biju piektdien liecināt kriminālprocesā, kas nesen uzsākts par man izteikto kukuļa piedāvājumu,” apliecināja Jurašs.

Jebkādu sīkāku informāciju viņš neatklāj. Visu sev zināmo informāciju esot nodevis izmeklētājai un nopratināšanas saturu nedrīkst komentēt.

“Priecē fakts, ka vajadzēja paiet tikai gandrīz pusotram gadam, lai KNAB izrādītu interesi par man izteikto kukuļa piedāvājumu,” pauda Jurašs. Viņam radies iespaids, ka kriminālprocess ierosināts pēc prokurora iesnieguma, balstoties uz publiski izskanējušo informāciju, nevis uz viņa 2015. gada rudenī KNAB vadībai adresēto iesniegumu, kurā viņš informējis par kukuļa piedāvājumu. “Ar savu interviju “Ir” esmu panācis, ka izmeklēšana ir uzsākta, sabiedrība ir ieguvēja!” pauž Jurašs.

KNAB komentāru “Ir” pagaidām nav izdevies noskaidrot.

Kā ziņots, pērn jūlijā Jurašs intervijā žurnālam “Ir” publiskoja informāciju, ka viņam 2015. gada septembra beigās saistībā ar krimināllietu, kurā iespējamā kukuļošanā pieķerts Latvijas Dzelzceļa vadītājs Uģis Magonis un Igaunijas uzņēmējs Oļegs Osinovskis, piedāvāts miljona eiro kukulis, lai krimināllietu pārvērstu no kukuļdošanas par tirgošanos ar ietekmi, par ko ir daudz maigāks sods.

Atbilstoši iekšējai kārtībai Jurašs par piedāvāto kukuli informējis KNAB priekšnieku Jaroslavu Streļčenoku, taču nekāda izmeklēšana tolaik neesot sākta. Tieši otrādi, KNAB reorganizācijas ietvaros Jurašs pērn tika atlaists no biroja un tad arī publiskoja informāciju par kukuļa piedāvājumu un KNAB vadības bezdarbību. Drīz pēc tam Ģenerālprokurarūra ierosināja kriminālprocesu par valsts noslēpuma izpaušanu, kura ietvaros kā liecinieki pagājušajā nedēļā tika nopratināti arī “Ir” un Latvijas Televīzijas žurnālisti, kas Juraša teikto publiskoja.

Jurašs sarunā ar “Ir” pirmdien ne apstiprināja, ne noliedza, ka kukuļa piedāvājuma organizēšanā varētu būt iesaistītas augstas pie varas esošajiem pietuvinātas personas. Sīkāku informāciju viņš neatklāj, jo lietas apstākļi tiek izmeklēti.

Raidījums “Nekā personīga” pērn 4. septembrī ziņoja, ka Jurašam kukuļa piedāvājumu izteicis bijušais kursabiedrs Jānis Dambītis, Laimdotas Straujumas (V) valdības finanšu ministra Jāņa Reira padomnieks. Viņš esot runājis kā starpnieks — pēc citu kursabiedru lūguma.

Raidījums norādīja, ka kopā ar Jurašu savulaik Policijas akadēmijā mācījušies vairāki tagad zināmi advokāti un politiķu konsultanti, tajā skaitā kaitā premjerministra Māra Kučinska (ZZS) ārštata konsultatīvais darbinieks advokāts Māris Grudulis un satiksmes ministra Ulda Auguļa (ZZS) padomnieks Artis Stucka. Pats Dambītis raidījumam kategoriski noliedzi šādu kukuļa piedāvājumu. Arī Osinovskis noliedza, ka būtu organizējis vai lūdzis kukuļa piedāvāšanu.

Saistībā ar šo lietu raidījums pieminēja arī redzamus “Saskaņas” politiķus, kuriem Osinovskis pēc Magoņa aizturēšanas esot lūdzis palīdzību — Rīgas mēram Nilam Ušakovam, kas tālāk pārvirzījis pie partijas biedra, jurista Andreja Elksniņa.

Jurašs jau pērnruden vērsās prokuratūrā ar lūgumu sākt izmeklēšanu par kukuļa piedāvāšanas faktu, par kuru viņš KNAB informējis jau 2015. gada rudenī, taču lieta izkustējusies tikai šā gada sākumā.

Janvārī Jurašs paziņoja, ka iesaistīsies politikā, pievienojoties bijušā tieslietu ministra Jāņa Bordāna vadītajai partijai, un pretendēs uz varu Rīgas pašvaldībā, kuru nodēvēja par “korupcijas perēkli”.

Komentāri (36)

Es 20.02.2017. 14.11

Nu, tad beidzot! Bez preses spiediena tas gan laikam nenotiktu, jo kā teikts rakstā – Bijušais KNAB Operatīvo izstrāžu nodaļas vadītājs ne noliedz, ne apstiprina augstu amatpersonu līdzgaitnieku iespējamo līdzdalību kukuļa piedāvājumā…

Tagad svarīgi, lai lietu izmeklē kā nākas un nodod tiesai, kur to iztiesās tādi tiesneši kā Gulami tiesātāja Bērziņa…

+13
0
Atbildēt

3

    klusais > Es 21.02.2017. 13.04

    Valdis – visticamak ,ka viss beigsies ar absolūti neko , jo nevarēs pieradīt ne vienu , ne otru. Zinot kā Jurašs spēj darboties , tad kukuļa piedāvāšana , ja tā būtu reāla būtu beigusies ar aizturēšanu nevis ar vēlāku gaisa jaukšanu .

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    klusais > Es 21.02.2017. 10.30

    Valdis – nebūtu optimists Juraša teiktā sakarā … tam ir diezgan daudz iemeslu , lai viņa teikto uztvertu ar skepsi :)

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    Es > Es 21.02.2017. 10.36

    klusais

    Labdien!

    Iespējams, ka Jurašs spekulē. Jebkurā gadījumā ir jābūt izmeklēšanai ar slēdzienu – Jurašs sniedz nepatiesas liecības vai uz Jurašā liecībām balstoties tiek notiesāts X par kukuļdošanas mēginājumu… Bet, ir jābūt procesam!

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

Mantrausis 21.02.2017. 10.00

Jājautā: cik loģiska ir procesa sākšana sabiedrības viedokļa ietekmē. Neviens neatbildēs, kālab viss tika vilkts pagalam ilgi, neviens nepaskaidros, kas un kā par to tika runāts. Pieļauju, ka situācija ir ļoti raiba un krāsaina nevis tikai melnbalta un neviens te nav “labais”. Vai tas viss ir vajadzīgs šādā mērcē – šaubos. Ja Latvijā – Dievs, nedod! – notiek slepkavība, Tu zini, kur vērsties. Ja notiek īpatnas, blēdīgas rebes, pārliecība zūd. Jo Tu nezini, vai un ciktāl iesaistīts tas, kam Tu vēstī par to!

+2
0
Atbildēt

1

    Es > Mantrausis 21.02.2017. 10.13

    Mantrausi,

    Jaukākais ir tas, ka krimināllietas tiek iztiesātas ar prokuroru kā pārstāvi sabiedrībs interesēmi. Tātad, savā ziņā, sabiedrības “spiediens” prokurora izskatā ir ik katrā kriminālprocesā… :)))

    Iespējams, ka procesa laikā parādīsies atbildes arī uz Jūsu uzskaitītajiem jautājumiem par vilcināšanu un noziedzīgiem darījumiem. Galvenais, lai notiek process.

    Kas tā par “mērci” par kuras vajadzību šabāties?

    +1
    0
    Atbildēt

    0

lno 20.02.2017. 15.47

Nepagāja ne pāris gadu, un daži vēl apgalvo, ka pie mums nevalda tiesiskums:)

+7
-7
Atbildēt

1

    Es > lno 20.02.2017. 16.26

    lno

    Tiesiskums slow motion :)))

    +2
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu