Tramps atkārtoti norāda, ka lielākā daļa NATO valstu nepietiekami finansē aizsardzību • IR.lv

Tramps atkārtoti norāda, ka lielākā daļa NATO valstu nepietiekami finansē aizsardzību

91
ASV prezidents Donalds Tramps. Foto: Brendan Smialowski, AFP/LETA.

Tikai piecas no NATO dalībvalstīm izpilda NATO ieteikumu aizsardzībai veltīt ne mazāk kā 2% no iekšzemes kopprodukta (IKP) — tās ir ASV, Grieķija, Igaunija, Lielbritānija un Polija.

ASV prezidents Donalds Tramps, apmeklējot ASV bruņoto spēku Centrālo pavēlniecību Floridā, uzsvēris atbalstu NATO, taču atkārtoti norādījis, ka lielākā daļa alianses dalībvalstu atvēl nepietiekami daudz līdzekļu militārajiem izdevumiem, ziņo aģentūra LETA.

“Mēs stingri atbalstām NATO,” sacīja Tramps, pirmdien tiekoties ar amerikāņu militārpersonām Makdila gaisa spēku bāzē Floridā, kur atrodas Centrālā pavēlniecība.

“Mēs vienīgi lūdzam, lai NATO dalībvalstis pilnībā un atbilstoši piešķir finanšu līdzekļus NATO aliansei, un daudzas no tām to nedara. Daudzas nav pat tikušas tuvu [nepieciešamajam finansējuma līmenim]. Un tām tas ir jādara,” teica ASV prezidents.

Tikai piecas no NATO dalībvalstīm izpilda NATO ieteikumu aizsardzībai veltīt ne mazāk kā 2% no iekšzemes kopprodukta (IKP) – tās ir ASV, Grieķija, Igaunija, Lielbritānija un Polija. Latvija un Lietuva apņēmušās šo līmeni sasniegt nākamgad.

Trampa priekšvēlēšanu kampaņas laikā Baltijas valstīm bažas radīja viņa izteikumi, ka ievēlēšanas gadījumā viņš gādātu, lai NATO 5.pants, kas nosaka, ka uzbrukums vienai dalībvalstij ir uzbrukums visai aliansei, tiek iedarbināts tikai attiecībā uz tām valstīm, kas izpilda savas saistības attiecībā uz aizsardzības finansējumu.

Centrālā pavēlniecība ir viena no vairākām ASV bruņoto spēku pavēlniecībām. Tās apmeklējuma laikā Tramps arī paziņoja, ka ASV kopā ar sabiedrotajiem sakaus radikālo islāmistu terorismu, kā arī solīja jaunus ieročus Savienoto Valstu bruņotajiem spēkiem.

Komentāri (91)

rinķī apkārt 07.02.2017. 10.40

Ir valstis, kuras nespēj maksāt, taču ir skaidrs, ka tās dara visu, lai ieguldītu savus 2% aizsardzībā. Ir valstis, kuras to varētu darīt, bet nedara aiz pārliecības. Vācija, Francija utt un tas ir tas sliktākais, kas var būt, jo šāds fakts pirmām kārtām signalizē par to, ka tieši Eiropas lielvalstis – NATO dalībvalstis X stundā, jeb precīzāk brīdī, kad Krievija iebruks Baltijā, var sākt vilcināties pildīt savas 5 panta saistības. Un šīs valstis var sākt vilcināties tādēļ, ka tur iekšpolitikā liela teikšana ir “eiropeisko vērtību” ieviesējiem – zili – zaļi – sarkani domājošiem politiķiem.

+9
0
Atbildēt

14

    robotron > rinķī apkārt 07.02.2017. 13.04

    Valdis

    Vai 12 miljardi kompensēja Vācijas pilsētu nopostīšanu? Tā nav pat niecīga procenta daļa no ASV cionistu gatavotā imperiālistiskā WWII nodarītā drausmīgā posta.

    +1
    -4
    Atbildēt

    0

    dzeris49 > rinķī apkārt 07.02.2017. 11.17

    Un kāda reakcija uz Merkeles paziņojumu, ka Vācija gatava uzņemt neierobežotu bēgļu skaitu, nekāds kvotas nebūs?

    Un, tai pat laikā, Vācija maksāšot daudz lielāku naudu tiem, kas gatavi atgriezties savā Dzimtenē?

    Tas ir loģiski?

    Vai arī, šeit ideoloģija ir primāra, loģika sekundāra?

    +1
    -3
    Atbildēt

    0

    robotron > rinķī apkārt 07.02.2017. 11.49

    rinķī apkārt

    Bez ļiberastiem un komunistu cūkām Vācijā ir arī veselīgi spēki, kuri neuzskata par pareizu, ka merķeles un šteinmaieri viņu zemi pārvērš par izgāztuvi civilizācijas atkritumiem. Vēstures rats griežas un atkal nonāks tai vietā, kad krietnie vācieši pateiks: genug! Šoreiz absolūtam ļaunumam nebūs vareno sabiedroto: Britu impērijas un ASV. Es pat uzskati, pilnīgi pretēji, ka šobrīd tajās valstīs dominē veselīgi spēki.

    +1
    -3
    Atbildēt

    0

    edge_indran > rinķī apkārt 07.02.2017. 11.55

    ————

    Ja Merkele ievēros Bismarka, Klauzevica u.c. gudro vāciešu padomus, tad amerikāņiem nebūs vēlreiz jābūvē kādi pamati.

    UNSERE MÜTTER, UNSERE VÄTER – Trailer (Deutsch, 2013)

    https://www.youtube.com/watch?v=aNNUZgFNz8k

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    Baiba. > rinķī apkārt 07.02.2017. 17.45

    >dzeris49

    Par Merkeles nosodījumu un loģiku Jums nepiekritīšu. Domāju, tas ir pareizi, ka bēgļiem, kuri vēlas atgriezties savā zemē, tāpēc, ka karadarbība pierimusi vai viņi nevar adaptēties vidē, kurā nonākuši, Vācija izlēmusi palīdzēt ar vienreizēju pabalstu, veicinot izceļošanu. Turēt bēgļus, kuri svešā zemē nevar atrast darbu, nodrošināt tos ar pabalstiem, uzraudzīt, lai nodrošinātu kārtību, ir daudz dārgāk. Paliks tie, kuri strādās un maksās nodokļus, tas būs ieguvums Vācijai.

    +2
    -3
    Atbildēt

    0

    robotron > rinķī apkārt 07.02.2017. 14.24

    Valdis

    Ar “kara tehniku” bija domātas arī lidmašīnas, bet tomēr ne U.S. Air Force.

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    lno > rinķī apkārt 07.02.2017. 12.44

    riņķī apkārt. Nezkatoties uz to, ka amerikāņi uzbūvēja VFR ekonomikai pamatus.

    ________________________________

    Tās nu gan ir muļķības, to izdarīja vācieši paši. Druskas no Maršala plāna bija tikai acu aizmālēšana.

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    Es > rinķī apkārt 07.02.2017. 13.52

    robotron

    ASV lidmašīnas ar krievu pilotiem pie šturvaliem bombardēja gan. Un, ko tas pierāda?

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    robotron > rinķī apkārt 07.02.2017. 13.47

    Valdis

    ASV lidmašīnas, cik zinu, Latviju nebombordēja, bet kara tehniku, alumīniju, TNT un citus kara materiālus gan amerikas strādnieki Staļinam savergoja.

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    Es > rinķī apkārt 07.02.2017. 12.03

    Peksi, pirms tu Merkeli

    Šitā dikti blamēji,

    Jāprasa tev atļauja

    Darbiniekiem Maskavā…

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Es > rinķī apkārt 07.02.2017. 12.54

    Ino

    Nez kā toties tie bija 12 miljardi tā laika dolāru. Te saitīte uz to drusku aprakstu wikipēdijā: https://en.wikipedia.org/wiki/Marshall_Plan

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    Es > rinķī apkārt 07.02.2017. 13.05

    robotron

    Un cik mums kāds ir samksājis par nodedzināto Jelgavu?

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    rinķī apkārt > rinķī apkārt 07.02.2017. 11.37

    dzeris49 Neesmu vācietis, grūti pateikt, kas viņu galvās darās. Bet nu, vispirms jau vāciešus vada mūžīgā vainas apziņa par 2. karu, ar savu “bēgļu politiku”, viņi šobrīd savu vainu “izpērk”, un ir gatavi mūžīgi šādai nesautībai, kas jau robežojas ar kaut kādu pārfrāzētu mazohismu. Šīs sajūtas aizmiglo viņu domāšanu, ar to arī var skaidrot viņu “mīlu” pret krieviem, lai ko krievi arī darītu. Mīlot krievus, viņi norobežojas no 2. kara. Tā man liekas, lai gan viņiem vajadzētu mīlēt amerikāņus, kurus viņi nezkāpēc tomēr nemīl :) Nezkatoties uz to, ka amerikāņi uzbūvēja VFR ekonomikai pamatus. Tāpēc Merkele vēl ir liela veiksme, ceru, ka viņai izdosies noturēties savā krēslā arī nākošo termiņu. Nāks kāds sociķis viņas vietā, būs galīgs vakars.

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    lno > rinķī apkārt 07.02.2017. 17.13

    The largest recipient of Marshall Plan money was the United Kingdom (receiving about 26% of the total), followed by France (18%) and West Germany (11%)

    _____________________________

    Kura valsts vēl bija tā izpostīta, rūpnīcas sagrautas vai demontētas, zinātnieki un inženieri aizvesti uz PSRS un ASV, bet 1955. gadā /10 gadus pēc kara, kuru laikā vismaz miljons vācu gūstekņu atjaunoja postījumus PSRS/ pasauli pārsteidza Vācijas, ne Lielbritānijas vai Francijas ekonomiskais brīnums…

    +3
    0
    Atbildēt

    0

nomale 07.02.2017. 09.16

Te nu Trampam taisnība. Vesela paaudze R-Eiropā jau izaugusi uz kuru nekādi notikumi pasaulē “neattiecas”. Latvija ir cits stāsts. Mēs vienmēr esam redzējuši draudus un vienmēr esam zinājuši, ka jābūt gataviem, bet zagšana mūsu “tautas kalpiem” tomēr ir bijusi svarīgāka par valsts drošību.

+9
-1
Atbildēt

12

    robotron > 07.02.2017. 11.32

    nomale

    tāpēc ka ZZS, Vienotībai, NA šodien svarīgāk ir zagt

    Ja zog Lembergs, viņš arī dalās. NA nav kur zagt, vienīgi ja nu kancelejas piederumus TM un KM. Kas atliek?

    +1
    -4
    Atbildēt

    0

    Es > 07.02.2017. 10.32

    nomale

    Kā Jūs to iedomājaties, to zagšanu no militārā budžeta, ko veic Jūsu uzskaitītās partijas? Kā naudas ieskaitīšanu partiju kasē no valsts kases? Te būs saite uz šī gada budžeta tēriņu sadaļas vizualizāciju http://www.diena.lv/raksts/latvija/zinas/infografika-lielakais-finansejuma-pieaugums-2017.-gada-budzeta–aizsardzibai-14161395 Pievērsiet uzmanību pieaugumiem, kurās jomās tie ir un par cik.

    Nu, ja NATO ir kokteiļklubiņš, kā rakstāt, tad jau nav ko iespringt par to budžetu 2%. Kā nu tā, izniekot naudu dalībai kaut kādā kokteiļklubiņā. Savuties, kā jums škiet, vai tiešām korupcijas sakne ir Lembergs? Ja nebūtu lembja, tad no tās pašas sekundes visa korupcija pagaistu? Policisti neņemtu, ierēdņi, Ušakvam vairs nebūtu molekulārais vai kāds tur ūdens un gudrona dīķu tīrīšana paliktu lēta? Jeb, korupcija tomēr ir cilvēku galvās un sistēmā kopumā, un Puzes ķeizarelis ir tikai viens liels zirneklis, kurš sēž tajā tīklā…

    +1
    -4
    Atbildēt

    0

    edge_indran > 07.02.2017. 11.17

    ————

    Ja konflikta gadījumā viena raķete var visu Latviju iznīcināt, tad pat 20% budžeta aizsardzībai nepalīdzēs.

    Russia unveils ‘Satan 2’ missile powerful enough to ‘wipe out UK, France or Texas’

    https://www.youtube.com/watch?v=kqd2emeVuPQ

    http://www.telegraph.co.uk/news/2016/10/25/russia-unveils-satan-2-missile-powerful-enough-to-wipe-out-uk-fr/

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    Es > 07.02.2017. 09.28

    nomale

    Piedodiet, bet mazliet paķidāšu Jūsu apgalvojumus:

    R-Eiropā jau izaugusi uz kuru nekādi notikumi pasaulē “neattiecas”

    —————————–

    Rietumeiropas paaudzes ir augušas valstīs, kuras ir iesaistītas WTO, NATO, OSCE utt. Eiropiešu iesaiste dažādos konfliktos pasaulē ir plaši zināma, kā arī plaši zināmas Eiropā bāzētās labdarības organizācijas, piem. Mēdecins sans Frontiers http://www.msf.org/ Tātad, Jūsu rakstītais nekādi neatbilst faktiskajam.

    Mēs vienmēr esam redzējuši draudus un vienmēr esam zinājuši, ka jābūt gataviem…

    ————

    Ja reiz “mēs vienmēr esam redzējuši draudus”, tad kādēļ joprojām budžets militārajā jomā ir zem 2%? Kādēļ, tikai pēc Krimas aneksijas, cilvēki aktīvāk sāka stāties Zemessardzē?

    +4
    -5
    Atbildēt

    0

    robotron > 07.02.2017. 21.13

    nomale

    bet vai kāda no tām uzdrošinās aizrakties līdz korupcijas saknei – Lembergam?

    Vai tiešām, lai nozagtu latviešu valstij kārtējos 10 miljonus, Vienotība un tās sugasbrāļi, SC, katreiz dodas pie Lemberga pēc rezolūcijas.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    edge_indran > 07.02.2017. 11.03

    ————–

    Sistēmas galvas ir īpaši rūpīgi jāsargā, lai tas tīkls vienmēr būtu stiprs un drošs!

    http://www.kasjauns.lv/lv/bildes/Latvija/00.2011/07.06.2011/Untitled/oligarhi-g.jpg

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Es > 07.02.2017. 11.26

    edge_indran

    Peksi! Re kur varoņi

    Sargās tavu dzimteni!

    Un ar savu raķeti

    Baidīsi tu latvieti.

    http://vignette4.wikia.nocookie.net/ruse/images/5/5e/Soviet-army-poster.jpg/revision/latest?cb=20120804040928

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    edge_indran > 07.02.2017. 11.48

    ————

    Atliek savam sponsoram nodrošināt “zelta” žoga pasūtījumu?

    Uz Latvijas-Krievijas robežas ierīkots 23 kilometrus garš žogs

    http://s2.lsm.lv/media/0/f/large_4912.jpg

    http://www.delfi.lv/news/national/politics/uz-latvijas-krievijas-robezas-ierikots-23-kilometrus-gars-zogs.d?id=48480775

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Es > 07.02.2017. 12.02

    edge_indran

    Peksi, skaties, nu ir sūdi,

    Sētu liek un varbūt mūri,

    Kā tu tagad klusiņām

    Aiziesi pēc naudiņām?

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    dzeris49 > 07.02.2017. 11.04

    Jums abiem var piekrist tikai daļēji.

    Ne jau tikai armija un militārais budžets ir priekšnoteikums valsts drošībai.

    Ja valstī valda totāla korupcija, kādus NATO noslēpumus tādai valstij var uzticēt?

    Ja premjera partija pieder cilvēkam, kurš tiek bezgalīgi tiesāts par smagiem noziegumiem, un atklāti sludina, ka NATO ir okupanti, nevis draugi un sabiedrotie, tas arī drošību pārāk nestiprina.

    Tas pats attiecas uz tiesu sistēmu, izglītību, medicīnu.

    Valsts drošība atkarīga no ļoti daudziem faktoriem.

    Bet, pats par sevi, 2% aizsardzībai ir pati elementārāka lieta, un Latvija nepilda pat to.

    Kaut birokrātijai, miljonu vērtai “ierēdņu apmācībai” eksotiskās valstīs, deputātiem “kabatas naudai”, megabūvēm un visam citam, kur naudu var elementāri izshēmot, nauda vienmēr atrodas.

    +4
    -2
    Atbildēt

    0

    beta > 07.02.2017. 17.45

    > nomale

    Atgādināšu Tev Tavu komentāru pēc Trampa ievēlēšanas:

    ————————

    1. Tramps apšaubīja 5. pantu, tādējādi apšaubot visas starptautiskās vienošanās principā.

    2. Tramps atsaucās pozitīvi par Putinu, tādējādi apšaubot mūsdienu robežu neaizskaramību, demokrātiju un cilvēktiesības principā.

    3. Tramps aicināja Krieviju uzlauzt Klintones e-pastus, tādējādi aicinot veikt agresiju pret savu valsti.

    4. Tramps publiski apšaubīja vēlēšanu godīgumu ASV, tādējādi raisot ASV pilsoņos šaubas par savu valsti un līdz ar to iedēstot neticības graudu tiesiskumam kā tādam.

    5. Tramps publiski draudēja izrēķināties ar saviem oponentiem, kas paver ceļu linča tiesai valstī.

    Ar šo pietiek vai vajag vēl?

    ———–

    Vai tagad nav mazdrusku kauns par savu kritiskās domāšanas trūkumu? :)

    Kura puse neatzīst vēlēšanu rezultātus un ālējas uz pilnu klapi?

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

    nomale > 07.02.2017. 10.15

    Valdis

    Par to kādēļ budžets militārajā jomā ir zem 2% es pats arī savā pirmajā komentārā arī atbildēju – tāpēc ka ZZS, Vienotībai, NA šodien svarīgāk ir zagt nevis rūpēties par valsts drošību!

    Tie WTO, NATO, OSCE, utt jau sen rietumos tiek uztverti kā kokteiļklubiņi. Mums arī ir delnas, providi, pilsoniskās alianses, rebaltikas, bet vai kāda no tām uzdrošinās aizrakties līdz korupcijas saknei – Lembergam? Nē! Arī ķeksīšklubiņi vien ir. Tikai tik, lai vieta būtu aizņemta.

    +6
    0
    Atbildēt

    0

DD1 07.02.2017. 15.32

> zanE

“mūsu aizsardzības ministrs … labprātīgi atteicies no 24 miljoniem, …ja Bergmaņa kungs būtu uzstājis, tad tas finansējums būtu palicis …

naudas trūkuma dēļ aizsardzības nozare būtiski samazinājusi darbinieku skaitu. Tāpēc šobrīd kadru trūkums jūtams visur – sākot ar iepirkumu speciālistiem un beidzot ar labi apmācītiem militāristiem, kuriem jāapkalpo no jauna iepirktā militārā tehnika. Trūkst arī naudas algu celšanai”

Paldies Zanei par atgādinājumu un pamatojumu, kā Saeima un aizsardzības ministrs ir izvērtējis prioritātes un aizsardzībai paredzētos 24 miljonus novirzījis legālai korupcijai.

+4
-1
Atbildēt

6

    Es > DD1 07.02.2017. 15.47

    DD1

    Kur Jūs rāvāt, ka tie 24mln. šī gada budžetā ir tie paši 27 mln izgājušā gada budžetā? Nav kaut kas sajucis?

    0
    -3
    Atbildēt

    0

    andrejs > DD1 07.02.2017. 16.39

    Trūkst arī naudas algu celšanai”

    ————–

    Kāpēc būtu jāceļ algas, ja profesionālajā dienestā strādā vieni vienīgi patrioti?

    +3
    -5
    Atbildēt

    0

    Es > DD1 07.02.2017. 16.52

    zanE

    Vai šie 24 mln. ir atbrīvoti 2016.g budžetā vai 2017.g?

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    Es > DD1 07.02.2017. 18.39

    zanE

    Tev taisnība!

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    zanE. > DD1 07.02.2017. 17.57

    …Valdi…???…nesaprotu, kāpēc visu laiku piesauc 2016.gadu?…

    …2017.gadam, par kuru lēma, “kvotas” dalīja un budžetu pieņēma 2016.gada 23.- 24.novembra naktī…

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    zanE. > DD1 07.02.2017. 16.46

    …Valdi…nu, pag…Aizsardzības ministrija Bergaņa personā – “atbrīvoja” šos 24 miljonus, ko deputāti veiksmīgi metās dalīt…ja Aizsardzības ministrija šos 24 miljonus būtu uzskatījusi par nepieciešamu apgūt, iekļaujot tos ātrākai NATO nosacījumu izpildei, deputātiem būtu palicis tieši par 24 miljoniem mazāk, ko dalīt…vai sliktākajā/labākajā gadījumā tie nonāktu fondā neparedzētiem gadījumiem, tā teikt NZ uzkrājumam, jo…neviens nevar paredzēt kā attīstīsies gan ekonomiskā, gan politiskā situācija valstī, Eiropā un pasaulē…

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu