NBS komandieris: Eiropai jāuzņemas lielāka atbildība par savas drošības nodrošināšanu • IR.lv

NBS komandieris: Eiropai jāuzņemas lielāka atbildība par savas drošības nodrošināšanu

30
NBS komandieris, ģenerālmajors Leonīds Kalniņš un Valsts prezidents Raimonds Vējonis. Foto: Ieva Makare, LETA.

Jaunus Eiropas bruņotos spēkus veidot nebūtu loģiski, bet tā vietā Eiropai jāuzņemas lielāka atbildība par savas drošības nodrošināšanu, šādu viedokli šorīt Latvijas Radio pauda jaunais Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandieris Leonīds Kalniņš.

Komentējot jaunā ASV prezidenta Donalda Trampa izteikumus par NATO, Kalniņš pauda nostāju, ka nav pamata teikt, ka NATO stagnētu vai būtu novecojusi. Viņaprāt, organizācija arvien attīstās, ziņo aģentūra LETA.

Kalniņš pastāstīja, ka Kanādas vadītās jaunās NATO vienības karavīri Latvijā ieradīsies pakāpeniski, bet pilnā apmērā apmācības sāks jūnijā.

Pašlaik joprojām top infrastruktūra, lai visi karavīri varētu dzīvot vienotos apstākļos. Kalniņš domā, ka līdz šī gada beigām būs sagatavotas visas nepieciešamās kazarmas, bet līdz tam atbraukušie dzīvos teltīs.

Savukārt runājot par jaunajām NBS Latgales vienības, Kalniņš informēja, ka šo darbību mērķis ir samazināt reaģēšanas laikus un pastiprināt brigādi šajā virzienā, tādējādi stiprinot valsts drošību. Nākotnē šādas apakšvienības varētu izveidot arī citos virzienos.

Baltijas valstu vienotie iepirkumi militārajā jomā ir sena ideja, tomēr tās īstenošana īpaši nesokas, jo dažādās jomās valstis ir dažādos attīstības līmeņos. Baltijas valstis kopīgi iegādājas, piemēram, munīciju, bet finanšietilpīgās lietas, piemēram, bruņutehniku, katrs iegādājas atsevišķi.

Kalniņš uzsvēra, ka valsts aizsardzības pamatā ir karavīrs un zemessargs, kas ir pienācīgi jānodrošina un jāapmāca. Obligātā militārā dienesta vietā Latvija ir izvēlējusies attīstīt zemessardzi, tāpēc Kalniņš aicināja sabiedrību iesaistīties zemessardzē.

Komentāri (30)

Anonīms 30.01.2017. 10.37

neticu – kopš izlasīju, ka Latvijas NBS komandieris pat nenojauš par ko un tieši ar ko Krievijas militāristu delegācijas vizītes laikā Latvijā runāja LR aizsardzibas ministrija – neticu vairs nevienam Kalniņa vārdam.

Savukārt, valdība jau vispār neko nestāsta – par ko tad sprieduši ar Krievijas militaristiem.

Jā un protam, es kategoriski esmu par Eiropas Savienības militāras vienības izveidošanu.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu