Muižnieks: 50 000 eiro sods "Tvnet" saistībā ar viedokļa rakstu par LNOB var negatīvi ietekmēt mediju brīvību Latvijā • IR.lv

Muižnieks: 50 000 eiro sods “Tvnet” saistībā ar viedokļa rakstu par LNOB var negatīvi ietekmēt mediju brīvību Latvijā

22
Eiropas Padomes cilvēktiesību komisārs Nils Muižnieks. Foto: Edijs Pālēns, LETA

Rīgas apgabaltiesas lēmumam uzlikt 50 000 eiro lielu sodanaudu portālam “Tvnetlv” par Nacionālās operas reputācijas graušanu ar viedokļa rakstu var būt kaitīga ietekme uz mediju un publiskās izteiksmes brīvību Latvijā, norāda Eiropas Padomes cilvēktiesību komisārs Nils Muižnieks.

Komentējot Rīgas apgabaltiesas spriedumu, ar kuru ziņu portālam “Tvnet.lv” par Latvijas Nacionālās operas un baleta (LNOB) amatpersonu “goda un cieņas aizskaršanu” uzlikta 50 000 eiro liela sodanauda, Eiropas Padomes cilvēktiesību komisārs Nils Muižnieks norādījis, ka šādam lēmumam var būt negatīva ietekme uz mediju brīvību, ziņo LETA. 

“Rīgas apgabaltiesas lēmumam uzlikt 50 000 eiro lielu sodanaudu portālam “Tvnetlv” par Nacionālās operas reputācijas graušanu ar viedokļa rakstu var būt kaitīga ietekme uz mediju un publiskās izteiksmes brīvību Latvijā,” teikts Muižnieka preses dienesta izplatītajā paziņojumā. 

Lai gan, izskatot apelācijas sūdzību, tiesa samazinājusi zemākās instances uzlikto sodanaudu, tā tik un tā ir nesamērīgi augsta Latvijas situācijā, norādījis Muižnieks. Viņš atzinis, ka rast “atbilstošu līdzsvaru starp tiesībām uz reputācijas aizsardzību un izteiksmes brīvības nodrošināšanu nav viegls uzdevums”, taču tas ir svarīgi, lai neradītu draudus runas brīvībai. 

Jau vēstīts, ka Rīgas apgabaltiesa apelācijas instancē 25. janvārī daļēji apmierināja LNOB prasību pret portālu “Tvnet.lv” saistībā ar viedokļrakstu par telpu izīrēšanu Krievijas mākslinieka Igora Krutoja privāta pasākuma rīkošanai 2014.gada 29.jūlijā. Lietu izskatīja trīs tiesneši Dzintras Zvaigznekalnas-Žagares vadībā. 

Tiesa uzlika par pienākumu “Tvnet” publicēt atvainošanos par LNOB un šīs iestādes amatpersonu – Zigmara Liepiņa, Ineses Eglītes un Dainas Markovas – goda un cieņas aizskaršanu un par labu LNOB piedzina 50 000 eiro. 

Salīdzinot ar pirmā instances spriedumu, kas arī izpelnījās asu mediju profesionāļu kritiku par vārda brīvības apdraudēšanu, apgabaltiesa piedzinusi mazāku summu, jo Vidzemes priekšpilsētas tiesa pērn lēma no “Tvnet” piedzīt 129 873 eiro. 

Rīgas apgabaltiesa arī nolēma piedzīt no “Tvnet” par labu atbildētājiem izdevumus, kas samaksāti par advokāta palīdzību, taču mazākā apmērā, nekā to lēma pirmās instances tiesa. Apgabaltiesas pasludināto spriedumu 30 dienu laikā kasācijas kārtībā var pārsūdzēt Augstākajā tiesā. Motivēts spriedums būs pieejams 7.februārī. 

Strīda būtība ir tajā, ka “Tvnet.lv” 2014.gada 4.augustā savā portālā publicēja viedokļrakstu ar nosaukumu “Kā Latvijas Nacionālā opera kļuva par Putina galma publisko namu”. Tā autors ir persona, kas raksta ar pseidonīmu Olivers Everts. LNOB ieskatā, autors “nepieļaujami rupji un aizskaroši” vēršas pret LNOB un tās vadību par operas telpu izīrēšanu Krutoja privāta pasākuma rīkošanai. 

“Publicējot minētos izteikumus, atbildētājs ir aizskāris prasītāju Satversmes 95.pantā nostiprinātās tiesības uz goda un cieņas aizsardzību un pārkāpis likumu “Par presi un citiem masu informācijas līdzekļiem”, kas aizliedz publicēt informāciju, kura aizskar fizisko un juridisko personu godu un cieņu un ceļ tam neslavu,” iepriekš norādīja LNOB pārstāvji. Ņemot vērā, ka “Tvnet.lv” noliedz pārkāpuma izdarīšanas faktu, LNOB vērsās tiesā. 

Portāla “Tvnet.lv” galvenā redaktore Zita Lunde jau pēc pirmās instances tiesas komentēja, ka portāls spriedumam nepiekrīt un to uzskata par pilnīgi nepamatotu. “Pārlasot argumentāciju, rodas jautājums, vai tiesai ir izpratne par mediju un žurnālistu pienākumiem, tas ir, skaidri nodalīt viedokli no ziņām, kas šajā gadījumā tika ievērots pilnībā. Žurnālisti var lietot dažādus izteiksmes līdzekļus, lai savu viedokli lasītājam pasniegtu saprotamā valodā, izmantojot tēlainus izteiksmes līdzekļus,” norāda Lunde. “Viedokļi ir subjektīvu uzskatu žurnālistikas žanrs. Tā nav ziņa,” skaidroja galvenā redaktore.

Komentāri (22)

Anonīms 27.01.2017. 10.10

Un tas ir viss, ko var pateikt Muižnieks?

nolādētie naciķi – jūs latviešu tautas cieņu neaizskārāt LNO ielaižot kremļa Krutoju ?

jūs prasti un zemiski izmantojiet to, ka Latvijā tiesu sistema jau ir noslīdējusi līdz organizētās noziedzibas līmenim, izmanotjiet to, ka tauta ir nospiesta beztiesiskumā un nekautrejaieties to demonstrēt ar so tiesas lēmumu

nodevēji – zemiskie latviešu tautas nodevēji

Un ja vienīgais, ko Muizņieks var pateikt savas tautas aizstāvībai ir šie nīulīgie vārdi, tad tādi muizņieki ar tādiem nīkulīgiem amatiem simts gadus nav vajadzīgi

Atcerieties filmu Melānijas hronika? Nobeiguma kadrus, kad Melānija atgriežas no izsūtījuma un operā priekšā sēž čekists

elle un indija Latvijas valsts – kas notiek !!! Vai tiešām operā nekas nav mainījies? !!!!

+2
-1
Atbildēt

3

    Anonīms > Anonīms 27.01.2017. 19.03

    nolādētā naciķe debiliķe skaisle atkal saukā citus savā vārdā?

    +1
    -4
    Atbildēt

    0

    robotron > Anonīms 27.01.2017. 15.26

    Skaisle

    Nav slikti. Ne tikai Krutojs, bet arī prokremliskie izdzimteņi, čekas paskvilu skribenti, pilda Operas kasi. Paldies.

    +2
    -3
    Atbildēt

    0

    andrejs > Anonīms 27.01.2017. 23.50

    Vai tiešām operā nekas nav mainījies? !!!!

    ——-

    Viss kārtībā – joprojām svēta

    +1
    0
    Atbildēt

    0

robotron 28.01.2017. 02.07

Ja Liepiņa kungs būtu atteicis Krutojam un nepaņēmis Operai tik vajadzīgos līdzekļus, būtu sekojusi Ozoliņa paskvila par to, ka Liepiņš ir apzadzis paša vadītu uzņēmumu un Cvībaks, Biotops un citi Vienotību atbalstošie kaku stumdītāji pieprasītu, lai tas atlīdzina Operai nenopelnīto naudu. Puķina kuces, Zatļera, ballēšanās krievu bandītu, čekistu, mauku un pederastu shodņjakā “JV” taču nevienu koprofāgu neuztrauca.

+4
-3
Atbildēt

0

heinrihs 27.01.2017. 17.05

Par Puzes lopa nekaunību, kurai vairs nav robežu, liecina cita starpā arī šis raksts un komentāri “Kas Jauns”:

http://www.kasjauns.lv/lv/zinas/242811/lato-lapsa-iztauja-kaiminu-par-video-ar-lemberga-maju-kaimins-atbild-iznerrojot-zurnalistu

+2
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu