Katrā otrajā sabiedriski nozīmīgajā ēkā tiek konstatēti būtiski ekspluatācijas pārkāpumi • IR.lv

Katrā otrajā sabiedriski nozīmīgajā ēkā tiek konstatēti būtiski ekspluatācijas pārkāpumi

47
Būvniecības valsts kontroles biroja direktors Pēteris Druķis. Foto: Ieva Lūka, LETA.

Katrā otrajā pārbaudītajā sabiedriski nozīmīgajā ēkā tiek konstatēti būtiski ekspluatācijas pārkāpumi, šorīt intervijā LNT raidījumā “900 sekundes” atzina Būvniecības valsts kontroles biroja (BVKB) vadītājs Pēteris Druķis.

Viņš stāstīja, ka BVKB ir pārbaudījis apmēram 25% no visām sabiedriski nozīmīgajām ēkām un katrā otrajā ēkā tiek atklātas pazīmes, kas liecina par bīstamību un ēku īpašniekiem ir jāveic uzlabojumi. 60% no šīm ēkām pārkāpumi ir saistīti ar nesošajām konstrukcijām, ziņo aģentūra LETA.

Druķis atzina, ka situācija ir “tiešām satraucoša”. Viņš arī uzsvēra, ka nepieciešams regulējums, kas uzliek par pienākumu ēku īpašniekiem sekot līdzi un atbildēt par ēku drošību. Pašreiz spēkā esošais regulējums, pēc Druķa teiktā, nestrādā.

BVKB darbu sāka 2014. gada 1. oktobrī līdz ar jaunā Būvniecības likuma spēkā stāšanos.

Komentāri (47)

Neticis 23.01.2017. 14.52

Mūsu valsts birokrāti, protams, uzskatīs ka to var labot, izdodot jaunus likumus (vai, sliktākā gadījumā, esošo grozījumus).

+1
0
Atbildēt

1

    J.Biotops > Neticis 25.01.2017. 08.40

    Tas jau tiek darīts un netiks pārtraukts.

    Likumiem seko jauni būvnoteikumi un citi regulējoši teksti, te radošas iniciatīvas iespējas neierobežotas. Ja vēl jaunam noteikumam izdodas radīt vajadzību pēc kāda uzrauga (eksperta) un atbilstoša darba vietas vai obligāta pasūtījuma – laime pilnīga.

    Drīz būvei nepieciešamo papīru daudzums būs lielāks par pašu ēku. Pie tam katru papīru vajadzēs ‘digitalizēt”. Tas ir – sagatavot uz datora, izprintēt, iesiet, savākt kaudzi parakstu, tad izjaukt sējumu, ieskanēt (*pdf) un “pievienot datu bāzei”.

    Pēc tāds procedūras jebkura māja būs droša. Tas nekas, būvkonstrukciju aprēķini pārbaudīti joprojām netiks. Pat netiks vērtēts, kurai būvei kādi aprēķini vispār nepieciešami, tik vien jāuzpasē, lai papīru būtu labi daudz.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

Mantrausis 23.01.2017. 10.45

Varbūt ir vērts padomāt par to, ka arī sabiedriski nozīmīgs ēkas tiek celtas lēti, ātri un neprofesionāli. Ēka ir kā kārtējais mobilā tālruņa aparāts, ko pēc 1/2 gada var mainīt vai izmest. Ja neraudzīsies uz lietām plašāk, drīz namus sāks remontēt jau to celšanas gaitā…

0
0
Atbildēt

0

jurisml_inbox_lv 23.01.2017. 10.22

ja taa situaacija buutu tik satraucoša , tad jaagaida ka puse no druča kompaanijas apsekotajaam maajaam tuvaakajaa naakotne vareetu apkrist, saprotama lieta , ka netiek ieveeroti kaadi ekspluataacijas noteikumi , bet ka nesošaas konstrukcijas iet uz galu , tas tie”saam izklausaas neticami , kautgan jaunbuuveetajaas vareetu buut visaadi briinumi.

0
0
Atbildēt

1

    robotron > 23.01.2017. 11.27

    Tas viss tāpēc, ka Lembergs piemīž trepju telpas un dauza spuldzītes.

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu