Jaunais NBS komandieris aicina apsvērt militāro mācību vidusskolu vecākajās klasēs • IR.lv

Jaunais NBS komandieris aicina apsvērt militāro mācību vidusskolu vecākajās klasēs

50
NBS komandieris Leonīds Kalniņš. Foto: Evija Trifanova, LETA.

Vajadzētu atjaunot militāro mācību vidusskolu vecākajās klasēs, uzskata nesen apstiprinātais Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandieris, kurš sava jaunā amata pienākumus sāks pildīt 27. janvārī.

Intervijā žurnālam “Ir” Kalniņš izteicies, ka būtu nepieciešams arī dažādos veidos motivēt augstskolu studentus, ieviest militāro mācību padziļinātā veidā, jo tad augstskolu beidzēji kļūtu par virsniekiem, lai, piemēram, komandētu vadus zemessardzē un varbūt arī aizietu pilna laika dienestā NBS. Savukārt tā daļa sabiedrības, kura negribētu veidot militāro karjeru, varētu kļūt par atbalstošajiem zemessargiem, kuri saņemtu pamatapmācību, ziņo aģentūra LETA.

Jaunais NBS komandieris ir pārliecināts, ka “bez plašākas sabiedrības iesaistes nevaram aizsardzības sistēmu pacelt tādā līmenī, kādā vajadzētu”. Tas vairāk esot saistīts ar rezervistu mācīšanu un ar diskusijām par obligāto dienestu, pret kuru viņš jau publiski paudis negatīvu nostāju.

Pēc Kalniņa domām, armijai vajadzētu efektīvāk izmantot labo sadarbību ar pašvaldībām, tās vēl lielākā mērā integrējot aizsardzības sistēmā, kas ļautu nodrošināt pretkrīzes reaģēšanu un atbalsta funkciju realizēšanu.

Jaunais armijas komandieris grib, lai Latvijas sabiedrība nebaidītos no Krievijas un dažādu it kā ekspertu draudīgiem izteikumiem, kuri nemitīgi parādās plašsaziņas līdzekļos par to, ka cik viegli ienaidnieks varētu okupēt Latviju, vai ka Latvija ir neizdevusies valsts.

Intervijā žurnālam “Ir” Kalniņš arī akcentē, ka vislielākais drauds Latvijai būtu tad, ja sabiedrībai pazustu gara spēks un tā vairs negribētu veidot valsti un to aizsargāt. “Tad Krievijai vispār nav vajadzīgi nekādi milzīgi militārie līdzekļi, lai šeit mainītu valstisko uzbūvi un attīstības virzienu, un mēs nokļūtu atpakaļ situācijā, kādā dzīvojām okupācijas režīmā.”

Komentējot pašreizējo valsts drošības situāciju, Kalniņš pauž pārliecību, ka “tuvākajā nākotnē Latvijas sabiedrība var būt pilnīgi droša, ka nebūs militāru konfliktu šeit, uz Latvijas zemes”.

Komentāri (50)

rinķī apkārt 19.01.2017. 10.41

Priekšlikums pareizs, tikai šāds viedoklis ir pretrunā “eiropeisko vērtību” ieviesēju ideoloģijai un tādēļ diez vai tiks sadzirdēts.

Censties panākt, lai skolu un augstskolu programmās kā obligāts mācību priekšmets tiktu iekļauta militārā apmācība, šāda ideja jau piederas tikai “nacikiem”. :)

Inteliģentam, mūsdienīgam cilvēkam ir citas rūpes un prioritātes. Piemēram, apšaubīt visu jau esošo kārtību un uz kuras vēl pagaidām balstās sabiedrība. Domāt plaši un eiropeiski, nevis nacionāli – šauri utt Protams, gari un plaši diskutēt par šīm tēmām, piemēram Satori :)

Nesen izlasīju Apriņķī rakstu “Valstij vajadzētu būt Dieva kalponei tautas labā.” Raksta saturs labi saderas ar NBS komandiera priekšlikumu, tādēļ iedošu citātu un saiti :

“….Bet cilvēks, kurš tiražē lozungu “es ienīstu šo valsti”, ir tautas ienaidnieks un Kremļa vai Briseles “trollis”.

Sava valsts ir pats augstākais nācijas attīstības līmenis un ieguvums. Šī valsts mums ir Dieva svētība. Eiropas Savienības nomenklatūrā gan liels iespaids ir idejām, ka nacionāla valsts ir nelaimju avots, no kura ceļas kari un kas kavē ekonomikas izaugsmi un progresīvu ideju izplatību. Viņi grib nacionālas valstis dekonstruēt un pārvaldi nodot pārnacionālām struktūrām, piemēram, Briselei. Tādēļ tāds progresistu spiediens uz multikulturālismu, ka vajag pēc iespējas sajaukt tautas, jo tad visi dzīvos kopā laimīgi.

Mēs, latvieši, no tādas draudzīgas tautu saimes tieši esam brīnumaini izrāvušies. Mēs izcīnījām neatkarību tāpēc, lai izveidotu nacionālu valsti. Vai tagad to pēkšņi atkal gribam nojaukt? Bet tieši to dara ar saukli “es ienīstu savu valsti…”.

http://www.aprinkis.lv/sabiedriba/dzive-un-ticiba/item/35527-janis-vanags-valstij-vajadzetu-but-dieva-kalponei-tautas-laba#ja-contentwrap

+7
-3
Atbildēt

9

    dzeris49 > rinķī apkārt 19.01.2017. 11.05

    Redzi, ar “valsti” cilvēki parasti saprot nevis to Latvijas valsti vai zemi vispār, to nevens neienīst, bet gan mīl, bet gan to korumpēto politiķu, birokrātijas, TSS kopumu, visu to “eliti”, kas to valsti reāli degradē.

    Latvijā vajag nodalīt šos divus jēdzienus, nemīlestība pret patreizējo Latvijas bezkaunīgo un degradēto “eliti”, manuprāt, nozīmē taisni mīlestību pret Latvijas zemi vai valsti, jo cilvēkiem nav vienaldzīgi, ko tā “elite” dara ar valsti.

    +1
    -4
    Atbildēt

    0

    Anonīms > rinķī apkārt 19.01.2017. 15.49

    Atliek noskaidrot, ar ko trollis dzeris49 atšķiras no okupanta? Arī okupants mīl zemi, ko atnācis okupēt, bet ienīst valsti, kas pastāvēja pirms okupācijas. Tas pirmkārt. Otrkārt, vai ekstrēmists melis robotrons var uzrādīt vienu Eiropas Savienības iestādēs strādājošo, kurš ienīstu Latviju, vai atkal izmisīgi melo?

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    robotron > rinķī apkārt 19.01.2017. 11.57

    rinķī apkārt

    “….Bet cilvēks, kurš tiražē lozungu “es ienīstu šo valsti”, ir tautas ienaidnieks un Kremļa vai Briseles “trollis”.

    Un kas būtu tie izdzimteņi, kuri ir akceptējuši latviešu valsts definēšanu par “mazo fašistu valsteli” un latviešu grūtnieču dedzinātāja, Kononova, pasludināšanu par upuri?

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    Anonīms > rinķī apkārt 19.01.2017. 15.59

    Tātad eiroparlamenta deputāte. Un kā viņa tur nonāca? Iecelta ar Šulca rīkojumu vai pašu Latvijas pilsoņu ievēlēta?

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    Anonīms > rinķī apkārt 19.01.2017. 15.55

    melis robotrons atkal strīdas pats ar sevi? Latvijas valsts nekad nav atzinusi Kononovu par upuri. Varbūt esi gatavs atzīties, ka sameloji?

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Es > rinķī apkārt 19.01.2017. 16.02

    gotinjteevs

    Nu, vai gan tam nozīme, kurš iecēla/ievēlēja! Ir tur cilvēks, kam algu maksā ES pārvaldes struktūra un kurš ienīst Latviju.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Anonīms > rinķī apkārt 19.01.2017. 15.54

    Nacionāla valsts un fašistiska valsts ir divas dažādas lietas.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Anonīms > rinķī apkārt 19.01.2017. 16.12

    Nozīme ir tāda, ka ienīst Latviju māca pašas vēlētāji, nevis ES struktūras. Kundzītei bija tāda attieksme jau pirms Eiroparlamenta un būs arī pēc.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    Es > rinķī apkārt 19.01.2017. 15.53

    gotinjteevs

    var uzrādīt vienu Eiropas Savienības iestādēs strādājošo, kurš ienīstu Latviju,

    ——————–

    Var. Taķana Akaģevna Ždanok. Parlamentā deputātē? Algu saņem? Nav brīvprātīgā?

    +2
    0
    Atbildēt

    0

Es 19.01.2017. 18.14

Kodolvalstij nirnbergu, diemžēl, nerīkos. Bet kaut kā sodīt jau cenšas. Ukraina Hāgas tiesā iesūdzējusi. Par Jukosu miljardus piedzīt mēģinās. Tikai šodien RU konstitucionālā tiesa paziņojusi, ka RU nekas nav jāmaksā.

+1
0
Atbildēt

1

    Anonīms > Es 19.01.2017. 20.01

    Ar Jukos jau var būt reāli, jo ķersies klāyt raškas aktīviem ārzemēs. Starp citu, arī trešajam reiham Nirnbergu tā uzreiz nesarīkoja. Dzīvosim – redzēsim.

    0
    0
    Atbildēt

    0

jurisml_inbox_lv 19.01.2017. 11.48

šaada maaciiba tika ieviest boļševiku laikos , kad no trim gadiem bikšu deldeešanaa saarkanajaa armijaa , paargaaja uz 2 gadiem , tad uzskatiija ka pirms obligaataa dienesta apmaaciibas skolaas naaks par labu , bet ja pie mums nav obligaatais ka”rja dienests , tad taa buus lieka naudas nomešana zemee , kuras jau taa pietruukst izgliitiibai, te pareizi izteikušis komentaaros , mums ir jaunsardze , zemessardze , luudzu , esiet patrioti visas durvis vaļaa .

+3
-2
Atbildēt

1

    Anonīms > 19.01.2017. 22.37

    Nav tiesa. Latvijas skolās zēniem militārā mācība bija arī 1920.-1930. gados. Pasniedza to Latvijas armijas virsnieki, kuri bija ieguvuši īpašus sertifikātus.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu