Normunda Naumaņa Gada balvu mākslas kritikā saņem Edīte Tišheizere • IR.lv

Normunda Naumaņa Gada balvu mākslas kritikā saņem Edīte Tišheizere

29
Kritiķe Edīte Tišheizere. Foto: Ieva Lūka, LETA.

Normunda Naumaņa Gada balvu mākslas kritikā saņēmusi kritiķe Edīte Tišheizere, bet Jaunā kritiķa veicināšanas balva piešķirta Tomam Čeveram.

Piešķirot galveno balvu Tišheizerei, žūrija norāda: “Tišheizeres teātra recenzijas raksturo iedziļināšanās režisora domā un aktieru darbā, kritika ir rūpīga un cieņpilna. Edīte neapstājas pie iestudējuma dziļākās nozīmes skaidrojuma, viņas teksti arī paši par sevi ir literāri pašvērtīgas esejas, kuros māksla ir izmantota kā pateicīgs materiāls, kas dots, lai saprastu, kas notiek ar un ap mums. Savos rakstos viņa nebaidās būt subjektīva, pareizāk sakot, personiska, viņa veiksmīgi darbojas gan žurnāla “Teātra vēstnesis” formātā kā nozares profesionālis, gan lakoniskākos, plašākai publikai paredzētos rakstos žurnālā “Ir”.”, ziņo aģentūra LETA.

Kopā ar balvu Tišheizere saņēma 1500 eiro stipendiju, kuru atbalsta tehnoloģiju uzņēmums “Tilde”.

Jau ziņots, ka Normunda Naumaņa Gada balvai par darbu dažādu mākslas jomu kritikā šogad bija izvirzīti kopumā četri kandidāti — arī Jegors Jerohomovičs, Artis Ostups un Armands Znotiņš. Balvas ieguvēju izraudzījās žūrija.

Gada balvas žūrijas priekšsēdētājs Ilmārs Šlāpins, raksturojot Jaunā kritiķa veicināšanas balvas saņēmēja Čevera darbu, saka: “Čevers, pamatdarbā strādādams visai atšķirīgā nozarē, ir spējis atrast savu kritiķa valodu un intonāciju, lieliski apzinoties, ko nozīmē profesionāli runāt par teātra mākslu — ar patiesu interesi par teātri, prasīgi un vienlaikus saprotoši, pastāstot lasītājam gana daudz, taču vienmēr saglabājot iespēju un nepieciešamību vērtēt arī pašam.”

Šlāpina ieskatā, 2016.gads parādījis, ka Latvijā joprojām netrūkst autoru, kas spēj un vēlas profesionāli strādāt kultūras kritikas jomā, un jau zināmiem vārdiem nākuši klāt arī jauni. Gada balvas žūrijas priekšsēdētājs pauž prieku, ka iesācēji autori turpina aktīvi darboties un nezaudē kritiķim tik nepieciešamo pastāvīgo iesaisti kultūras procesos. Pieteikumi jaunā kritiķa balvai liecina arī par to, ka šīs profesijas prestižs ir audzis, un tas liek cerēt uz atbildīgāku attieksmi pret kritiķa misiju ne tikai pašu autoru vidū, bet arī sabiedrībā, vērtē Šlāpins. 

Balva pasniegta vakar Jaunajā Rīgas teātrī pasākumā “NN nakts”.

Komentāri (29)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu