VKKF cīnās par sākotnējā finansēšanas modeļa atjaunošanu • IR.lv

VKKF cīnās par sākotnējā finansēšanas modeļa atjaunošanu

37
Valsts kultūrkapitāla fonda padomes priekšsēdētāja Sigita Kušnere. Foto:Ieva Makare, LETA.

VKKF sākotnēji tika finansēts no iezīmētajiem nodokļiem. “Jaunā laika” premjera Einara Repšes valdības laikā visas šīs iespējas fondam tikušas liegtas un nav atjaunotas līdz šai dienai.

Ideja par nepieciešamību pēc pastāvīga un neatkarīga finansējuma avota Valsts kultūrkapitāla fondam (VKKF) joprojām tiek uzturēta, intervijā aģentūrai LETA pastāstīja VKKF padomes priekšsēdētāja Sigita Kušnere.

Tāpat tiek uzturēts priekšlikums, ka šis avots varētu būt atskaitījumi no alkohola akcīzes nodokļa un azartspēļu nodevas, norādīja Kušnere.

Viņa stāstīja, ka, dibinot VKKF, par paraugu tika ņemts Igaunijas Kultūrkapitāla fonds, un arī VKKF sākotnēji tika finansēts no iezīmētajiem nodokļiem. Kušnere uzsvēra, ka “Jaunā laika” premjera Einara Repšes valdības laikā visas šīs iespējas fondam tikušas liegtas un nav atjaunotas līdz šai dienai.

“Ideja par to, ka VKKF ir nepieciešams neatkarīgs finansējuma avots un ka tas varētu būt atskaitījumi no alkohola akcīzes nodokļa un azartspēļu nodevas, joprojām tiek uzturēta. VKKF uzskata, ka tas ir labākais iespējamais fonda finansējuma modelis. Pagaidām valdība šo priekšlikumu ir vairākkārt noraidījusi, bet tas ir iekļauts rīcības plānā 2017. —2020. gadam,” skaidroja VKKF padomes priekšsēdētāja.

Katru nedēļu VKKF interneta mājaslapā tiek publicēts visai garš saraksts ar VKKF finansējuma saņēmējiem, kuri nav savlaicīgi nokārtojuši saistības — iesnieguši atskaites un nav uzrādījuši dokumentus, kas apliecina līdzekļu izlietojumu. Kamēr tas netiek izdarīts, iesniegtie pieteikumi nākamajos VKKF konkursos netiek reģistrēti izskatīšanai, kā arī tiek apturētas finansējuma izmaksas projektu finansēšanas līgumiem. Radoši cilvēki diemžēl reizēm ir arī aizmāršīgi, pauda Kušnere. “Projekts ir realizēts, pat atskaite ir uzrakstīta, tikai ir aizmirsies datums, līdz kuram tā jāiesniedz. Ir arī dažādi iemesli, kuru dēļ atbalstīto projektu realizācija reizēm aizkavējas. Tā var būt slimība, kādas privātas problēmas. Reizēm rodas grūtības ar nepieciešamā papildu finansējuma piesaistīšanu vai sava finansējuma daļas atrašanu tām projekta pozīcijām, kam VKKF finansējumu nav piešķīris,” viņa skaidroja. “Protams, ir iespējamas arī radošās neveiksmes, kad rakstniekam, kā viņi paši mēdz teikt, “pazūd iedvesma”,” piebilda Kušnere.

Tomēr esot arī gadījumi, kad negodprātīgi savus pienākumus veic projekta kurators. “Par to mums ir diskusija, kā, lieki nebirokratizējot procesu, sakārtot to tā, lai, piemēram, izdevēji nekļūtu par slinku autoru ķīlniekiem un otrādi,” viņa atklāja.

Kavētāju sarakstā ir arī Latvijas Literatūras centrs (LLC), kurš VKKF joprojām ir parādā vairāk nekā 69 000 eiro. LLC patlaban atrodas likvidācijas procesā, bet par to, vai VKKF izdosies atgūt parādu, pārliecības nav, stāsta Kušnere. “Literatūras nozarei tas ir sāpīgs trieciens ne tikai neīstenoto projektu, bet arī vispārējās emocionālās pašsajūtas dēļ,” viņa pauda.

Komentāri (37)

fretka 12.01.2017. 09.40

.

Lai rastos labāks priekšstats, kas, ar ko un par ko cīnās, ir vērts palasīt kaut vai šo 2009. gada LETAs ziņu

http://edruva.lv/kulturas-alianses-parstavji-tikas-ar-finansu-ministru-repsi/

“[Finanšu ministrs] Repše [Jaunais laiks] uzdeva jautājumu, kāpēc kultūrai būtu jāpārdala nodokļu maksātāju nauda caur VKKF, kāpēc to patērētājs nevarētu pirkt pa tiešo? Repše minēja Jaunā Rīgas teātra (JRT) piemēru, kas pilnīgi noteikti, viņaprāt, varētu izdzīvot bez valsts dotācijas.

Savukārt Kultūras alianses pārstāvji pauda viedokli: ja viss tiktu atstāts tirgus patvaļai, tad dominētu komercprodukti un izklaide, bet domāšanu virzoša māksla un kultūra izzustu, jo mākslinieki vairs nevarētu atļauties ar to nodarboties. Tika arī norādīts, ka liela daļa iedzīvotāju nespēj maksāt komerccenu par kultūras produktiem, tāpēc valsts dotācija un VKKF finansējums ir ļoti būtiski kultūras pieejamības nodrošināšanā.”

+2
-2
Atbildēt

3

Anonīms 12.01.2017. 10.38

Mans jautājums žurnālistiem ir tāds –

1) vai es pareizi esmu sapratusi , ka tieši Sigita Kušnere bija Raiņa un Aspazijas papes/papīra projekta – par vairākiem tūkstošiem eiro autore un īstenotāja un attiecīgi peļņas guvēja? Kremlis ar pašu Putinu neko labāku nevarētu izdomāt, kā noniecināt un nonicināt un izsmiet tautas ģēnijus.

2)Ko īsti nozīmē, ka neizdodies atgūt 69 000 eur? Vai tas nozīmē, ka literātiem Latvijas valstī ir atļauts zagt? Par šņabja pudeles zādzību mēs onkuļus liekam cietumā , bet par liela mēroga zagšanām klusi nopūšamies ?

Man kādreiz skolā bija kolēģis, kuram patika atkārtot to teicienu – ja zagt, tad miljonu, ja mīlēt, tad lielmāti.

Redz kādi kultūras darbinieki mums smalkie – nekrāmējas ar sīkumiem – zog “pa lielam” – zemiskie tārpi – tāds ir mans viedoklis un tādiem ar kāju pa pakaļu un netīrā kupenā –

Šorīt radio ziņoja, ka Latvijas iedzīvotāji par valdības vadītāju gribētu redzēt A. Lembergu. Es pie sevis nospriedu – ka tikai SKD nebija aptaujājis literātus Venstpils rakstnieku mājā – tie jau ar medu un ziepēm tā nosmērēti , ka nebūtu brīnums, ka sāktu ar Svētā mocekļa bildi apkārt staigāt

Ceru, ka man sanāca ļauni un riebīgi – tieši tā kā es domāu par nomaukojušos un degradējušos latviešu inteliģenci

+1
-3
Atbildēt

7

    Anonīms > Anonīms 12.01.2017. 11.14

    Ko nozīmē – Rīgas latviete?

    Tavu tumšo naciķistisko noslieci es labi zinu , vari ar to neuzstāties, bet , ko tu man gribi “piešūt”?

    +1
    -5
    Atbildēt

    0

    Anonīms > Anonīms 12.01.2017. 11.00

    es tiem papes projektiem staigāju garām 3 -4 reizes dienā , mēģini iedomāties kā es jutos – 3-4 x dienā , kad ar asu dunci bakstīja atvērtu ievainojumu?! Tā maucība nav īsti aptverama – un tieši tādi maukas kultūras dzīves vadītāji ir naciķu ielikti un vadīti – jo sliktāk,jo labāk !

    +1
    -4
    Atbildēt

    0

    Anonīms > Anonīms 12.01.2017. 11.38

    taisies par dzejnieci, fretka? labo dzejniekiu dzīvi esi iecerējusi?

    Nu nu – viņiem pašiem laba apetīte paliec pie prozas , maziņā:)

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    fretka > Anonīms 12.01.2017. 10.49

    .

    Skaisle: vai es pareizi esmu sapratusi

    ——–

    Nebaidies, tu vienmēr visu saproti pareizi.

    Es tikai brīnos, kā tev pietiek laika sekot līdzi kaut kādiem papes projektiem. Būtu vismaz granītā… :)

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

    fretka > Anonīms 12.01.2017. 11.12

    .

    Skaisle: kultūras dzīves vadītāji ir naciķu ielikti un vadīti

    ————

    Aha, tad jau tu esi no tiem “Rīgas latviešiem” :)

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

    fretka > Anonīms 12.01.2017. 11.30

    .

    Skaisle: ko tu man gribi “piešūt”?

    ———–

    Pareizi, nekad nezaudē modrību. Ja nu kāds pa kluso piešuj kaut ko tādu, par ko pārējie “Rīgas latvieši” smiesies…

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

    robotron > Anonīms 12.01.2017. 12.41

    Skaisle

    tieši tā kā es domāu par nomaukojušos un degradējušos latviešu inteliģenci

    Ar to maukošanos tev uz vecumu pavisam švaki. Nopērc krutku, gan jau kādu krievu bomzi iedabūsi gultā, tikai skaties, lai tas ātrāk nenolūzt.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu