Problēma ar C hepatītu inficētu donoru asiņu izmantošanu esot atklāta jau Belēviča laikā • IR.lv

Problēma ar C hepatītu inficētu donoru asiņu izmantošanu esot atklāta jau Belēviča laikā

34
Foto: Ieva Čīka, LETA.

“Ja satrauktie pacienti paši nebūtu vērsušies pie žurnālistiem, vēl tagad no sabiedrības turpinātu slēpt, ka valsts ilgus gadus ir izmantojusi ar C hepatītu inficētu pastāvīgo donoru asinis,” paziņojis Belēvičs.

Aizdomas, ka izmantotas ar C hepatītu slimu cilvēku donoru asinis, kļuvušas zināmas jau kādreizējā ministra Gunta Belēviča laikā, turklāt viņš par problēmas mērogu esot informējis gan premjeru, gan Valsts prezidentu un finanšu ministri, vēsta laikraksts “Neatkarīgā Rīta Avīze”, ziņo aģentūra LETA.

Ziņa, ka valsts ir gadiem ilgi izmantojusi ar C hepatītu slimu cilvēku donoru asinis izsauca lielu rezonansi, intervijā pauž Belēvičs. Viņš skaidro, ka par problēmas mērogu jau savas ministrēšanas laikā esot informējis premjeru, Valsts prezidentu un finanšu ministri. Esot bijusi vienošanās, ka Veselības ministrija iesniegs valdībai informatīvo ziņojumu par situāciju, tās risinājumu un tam nepieciešamajiem līdzekļiem. Ziņojums esot ticis sagatavots, bet jaunā ministre Anda Čakša to neesot parakstījusi un valdībai neiesniedza.

“Ja satrauktie pacienti paši nebūtu vērsušies pie žurnālistiem, vēl tagad no sabiedrības turpinātu slēpt, ka valsts ilgus gadus ir izmantojusi ar C hepatītu inficētu pastāvīgo donoru asinis,” norāda Belēvičs.

Viņš arī skaidro, ka VADC vadītāja Iveta Ozoliņa, kura šobrīd ir atstādināta no amata uz dienesta izmeklēšanas laiku, šo problēmu pacēlusi. Kā norāda Belēvičs, viņa uzdevumā Ozoliņa izstrādāja VADC reformu plānu, kas tika ministrijā saskaņots un virzīts tālāk jau ministres Čakšas vadībā.

Belēvičs arī min, ka šobrīd par salīdzinoši nelielu naudu — nepilnu miljonu eiro — varot iegādāties tādu aparatūru, kas katru asins paraugu apstrādā tā, lai nogalinātu visus tajā esošos slimību ierosinātājus.” Visi dokumenti šādas aparatūras iegādei jau bija sagatavoti, bet ministre to atcēla, jo slimnīcas iebilda,” apgalvo Belēvičs.

Vaicāts, kādēļ slimnīcas iebilda, viņš atbild, ka acīmredzot tāpēc, ka reforma paredzēja to nodaļu, kas ņem donoru asinis, kļūšanu par VADC struktūrvienībām. “Slimnīcu biedrība, kuru vada Jevgēņijs Kalējs, iebilda, un ministre šos iebildumus uzklausīja,” viņš piebilst.

Kā ziņots, atklājoties, ka veca testēšanas iekārta palaidusi garām vāji pozitīvus rezultātus uz vīrushepatītu, VADC pēdējā gada laikā nosūtījis slimnīcām 195 brīdinājuma vēstules, ka viņu pacientiem, iespējams, var būt pārlietas ar C hepatītu potenciāli inficēta donora asinis, iepriekš ziņoja portāls “Lsm.lv”.

15.decembrī speciāli sasauktajā preses konferencē VADC direktore Ozoliņa norādīja, centrs ar jauno tehnoloģiju konstatējis, ka 25 pastāvīgajiem donoriem ir C hepatīts, kas savukārt rada risku, ka tie asins komponenti, kas izsniegti slimnīcām, varētu būt inficēti. Līdz ar to pastāv bažas, ka asins pārliešanas rezultātā inficējušies arī tie pacienti, kuriem šīs inficētās asinis pārlietas.

Tāpat vēstīts, ka pret VADC direktori ir ierosināta disciplinārlieta par iespējamu amata pienākumu nekvalitatīvu pildīšanu. Uz disciplinārlietas izmeklēšanas laiku Ozoliņa ir atstādināta no amata.

Veselības ministrijas pārstāvis Oskars Šneiders aģentūru LETA informēja, ka disciplinārlietas izmeklēšanas laikā paredzēts pārbaudīt VADC atbildīgo darbinieku rīcību pēc pozitīvo analīžu rezultātu uz C hepatīta vīrusu infekcijas donoru asinīs konstatēšanu un ministrijas doto uzdevumu izpildi attiecībā uz nepieciešamo pasākumu īstenošanu, lai apzinātu pacientus, kuri varētu būt saņēmuši iespējami inficētus asins komponentus, un nodrošinātu viņiem nepieciešamos medicīniskos pasākumus.

Disciplinārlietas izmeklēšanas komisijai jāiesniedz atzinums veselības ministrei līdz 2017. gada 16. janvārim. Kā iepriekš “LNT Ziņām” norādījusi veselības ministre, pārkāpumi VADC attiecībā uz kvalitatīvu asiņu sagatavošanu konstatēti jau iepriekš, bet nekas nav darīts, lai situāciju vērstu par labu. Viņa gan vēl neapgalvo, ka VADC vadītāja viņas uzticību jau zaudējusi.

“Šobrīd disciplinārlieta un izmeklēšana ir par to, lai nepieļautu, ka situācija var atkārtoties un ka pacientiem varētu rasties bažas, ka asinis, kas viņiem tiek pārlietas, nav tīras vai ir inficētas. Tas ir būtiski no sabiedrības drošības viedokļa,” skaidroja Čakša.

Komentāri (34)

Optiskais Tēmeklis 06.01.2017. 09.30

Kā saprast @IR pieeju? Virsrakstā neskaidri uzsvērts Belēviča laiks, kaut gan procesu nobremzējusi Čakša? Čakša tiek piesegta arī ar valodas trikiem?

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu