Saeima atbalsta ieceri par Valsts kontroles pilnvaru paplašināšanu zaudējumu piedziņas jomā • IR.lv

Saeima atbalsta ieceri par Valsts kontroles pilnvaru paplašināšanu zaudējumu piedziņas jomā

25
Valsts kontroliere Elita Krūmiņa. Foto: Ieva Lūka, LETA.

Saeima šodien otrajā lasījumā ar nelielu balstu pārsvaru atbalstīja priekšlikumu paplašināt Valsts kontroles pilnvaras zaudējumu piedziņas jomā.

Iepriekš Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija bija lēmusi izslēgt no likumprojekta sadaļu par lēmumu pieņemšanu par zaudējumu piedziņu, ziņo aģentūra LETA.

Grozījumi Valsts kontroles likumā paredz, ja revīzijās tiks konstatēta pretlikumīga rīcība, kas valstij radījusi zaudējumus, VK būs tiesības sākt zaudējumu piedziņas procesu pret vainīgajām amatpersonām. Sākotnēji zaudējumu piedziņas pienākums būs revidējamajai vienībai, bet, ja tā neveiks nepieciešamās darbības, tad iesaistīsies VK, kura izdos administratīvo aktu par zaudējumu piedziņu.

Apsūdzētajām amatpersonām būs tiesības pārsūdzēt to tiesā.

Valsts kontroliere Elita Krūmiņa iepriekš deputātiem pauda, ka rosinātie grozījumi ir par amatpersonu nelikumīgu darbību, nevis nelietderīgas rīcības rezultātā radītu iespējamu kaitējumu. Piedziņa paredzēta gadījumos, kad būs pārkāpts normatīvais akts un konstatēti zaudējumi, un vērā tiks ņemti vainu mīkstinoši apstākļi, piemēram, ja tiesību norma bijusi neskaidra. Plānots, ka VK vispirms ļaus rīkoties pašai iestādei, kurā konstatēts pārkāpums, un tikai tad, ja tā nevēlēsies piedzīt zaudējumus, piedziņas procesu sāks VK.

VK arī uzsvērusi, ka piedāvātās likuma izmaiņas zaudējumu piedziņu neparedz kā pašmērķi, bet gan ar šāda instrumenta palīdzību ir plānots stimulēt iespēju revidējamajai vienībai un atbildīgajai amatpersonai vienoties par iztrūkuma atlīdzināšanu pilnībā vai vismaz kādā daļā. Tāpat iecerēts, ka piedāvātais risinājums nodrošinās tiesas kontroli pār VK lēmumiem par zaudējumu piedziņu, kliedējot nereti izskanējušās bažas par likumu vienpusēju traktējumu. Deputāti šodien atbalstīja vairākus priekšlikumus likuma precizējumiem, tostarp, ka VK revīzijas veic atbilstoši ne tikai Latvijā atzītiem starptautiskajiem revīzijas standartiem, bet arī valsts kontroliera noteiktiem augstāko revīzijas iestāžu starptautiskā kongresa atzītiem un apstiprinātiem starptautiskajiem standartiem augstākajām revīzijas iestādēm.

Konceptuāli atbalstīts arī ierosinājums noteikt, ka vienlaikus ar informāciju par revīziju VK informē arī par to, kādi dokumenti nepieciešami revīzijas veikšanai. Tas nepieciešams, lai, piemēram, pašvaldības varētu laikus sagatavot nepieciešamo dokumentu kopijas un tādējādi sekmētu revīzijas norisi, deputātiem skaidroja Latvijas Pašvaldību savienības pārstāve.

Tāpat atbalstīts priekšlikums likumprojektu papildināt ar nosacījumu, ka termiņš paskaidrojumu sniegšanai par revīzijas ziņojuma projektu ir ne mazāk kā desmit dienas. Īsāks termiņš varēs būt, pusēm vienojoties.

Komentāri (25)

jurisml_inbox_lv 22.12.2016. 19.16

un atkal kaarteejo reizi atstaats caurums pa kuru zaglim atļauts izmukt,kaada vienošanaas var buut ar zagļiem par nzagtaa pilniigui vai daļeeji atdošanu , valsts kontrole atradiis ka miljons iznieklots , bet pieraadiit kurš to nozadzis nespees , ja bija jaadod pilnvaras valsts kontrolei , tad tikai taadas kas ļauj izdariit zagšanas fakta konstataaciju , peec apreeķiniem un tapašaa nienaa drošiibas jeb finanšu polkicija neliešus arestee un tuuliit iemet aiz resteem , pilna mantas konfiskaacija un no 10 liidz 20 gadiem cietumaa , citaadi valstys apzagšana nebeigsies , jeb beigsies tad kad nebuus vairs ko zagt,

http://www.diena.lv/raksts/latvija/viedokli/vajag-mazak-zagt-14162444

kaa citaadi lai paartraucam zagšanu , vai to var izlemt saeimas peerkamaas lembes padauzas , kuras riikojas peec valsts nozadzeeju paveeleem?

Saeima jau taa pieņeemusi visaadus labojumus kas laupiitaajus sargaa no cietuma , piemeeram kukuļa paņemšana jau ir kukuļa pesavinaašanaas , un par to ne konfiskaacijas ne paarvaakšanaas uz cietuma nummuru, taalaak nav kur iet , nepietiek ar to ka saeimas deputaatu sievas var zagt , un tiesneši ņem kukuļus , valsts tiek padarīta par apsmieklu

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu