"Saskaņa" apstrīd pedagogu "lojalitātes grozījumu" atbilstību Satversmei • IR.lv

“Saskaņa” apstrīd pedagogu “lojalitātes grozījumu” atbilstību Satversmei

50
Saeimas deputāts Andrejs Elksniņš (S). Foto: Ieva Makare, LETA.

Saeimas opozīcijas frakcija “Saskaņa” šodien Satversmes tiesā iesniegusi pieteikumu, lai apstrīdētu grozījumus Izglītības likumā.

Šo pieteikumu parakstījuši 20 “Saskaņas” deputāti, kuri aicina vērtēt regulējuma atbilstību Satversmes 100. un 106. pantam. Satversmes 100. pants paredz tiesības uz vārda brīvību, kas ietver tiesības brīvi iegūt, paturēt un izplatīt informāciju, paust savus uzskatus, bet 106. pants — tiesības brīvi izvēlēties nodarbošanos un darbavietu atbilstoši savām spējām un kvalifikācijai, ziņo aģentūra LETA.

Deputāts Andrejs Elksniņš (S) šodien žurnālistiem sacīja, ka Satversmes tiesas (ST) priekšā ir pietiekami liels darbs un izaicinājums, lai izvērtētu šī “lojalitātes institūta” atbilstību Satversmei. Viņš pieļāva, ka līdz ST lēmumam varētu paiet vismaz pusgads, tomēr šajā laikā nevajadzētu šo apstrīdēto regulējumu mēģināt pielietot.

Politiķis arī akcentēja, ka, ieviešot šādu regulējumu, Latvija virzīsies policejiskas valsts virzienā. Turklāt “lojalitātes grozījumi” ir jautājums, ar kuru mēģināts sašķelt sabiedrību un pedagogus, piebilda politiķis. Elksniņš uzskata, ka šis regulējums ir neuzticības izteikšana visiem pedagogiem.

Kā ziņots, likumprojekta autore — Izglītības un zinātnes ministrija — skaidroja, ka tas izstrādāts, lai pēc iespējas novērstu riskus valsts un sabiedriskajām interesēm, demokrātijai, drošībai un attīstībai, kas varētu rasties izglītības iestādes vadītāja vai pedagoga prettiesiskas darbības dēļ, proti, lai novērstu to, ka izglītības iestādē strādā tās vadītājs vai pedagogs, kas ir nelojāls Latvijai un tās Satversmei, kā arī ierobežotu neracionālu valsts budžeta līdzekļu izlietojumu.

Likumprojekta mērķi iepriekš minētā kontekstā ir nodrošināt tādas personas darbību, kura spēj pilnvērtīgi un kvalitatīvi mācīt, audzināt, strādāt ar izglītojamajiem, pilnībā nodrošinot viņiem iespēju attīstīt savu garīgo un fizisko potenciālu un iegūt kvalitatīvu izglītību, samērīgi izglītojamo tiesību un interešu aizsardzības nolūkā ietekmēt izglītības iestāžu vadītāju un pedagogu nodarbināšanu un nodrošināt tiesību normām atbilstošu izglītības iestāžu vadītāju un pedagogu nodarbināšanu, pēc iespējas novēršot kaitējuma risku izglītojamo interesēm, kā arī valsts drošības interesēm.

Likums stāsies spēkā 2017. gada 1. janvārī.

Komentāri (50)

rinķī apkārt 21.12.2016. 16.58

Apsveicama ierosme :) Tagad arī Latvijas ST būs iespēja parādīt, kā šī iestāde izprot faktu, ka LR ir dibināta 1918. gadā,bet savu neatkarību zaudēja 1940. gadā, kuru atjaunoja tikai 1991. gadā. Tagad Satversmes Tiesas tiesnešiem būs iespēja pierādīt to, ka viņi izprot Satversmes garu, kurš viņiem ir jāsargā. Vismaz par to šiem ļaužiem algu maksā :)

Un pie reizes – varbūt, ka SAB kopā ar DP ienāks prātā saprātīga doma papētīt, cik reižu dienā SC pārkāpj LR Satversmi, aizstāvot savu Krievijas politisko spēku intereses Latvijā :) Un, ja tā, tad kā darbojas tā Latvijas likumu daļa ar kuru it kā tiek sargāta LR drošība.

+13
-2
Atbildēt

5

    Anonīms > rinķī apkārt 21.12.2016. 17.02

    pļāpu papiņš ra atkal klāt , nu ko tu ar to savu 1918 !!!

    Lietas būtība ir , ka kopš 1991.gada, kad esam neatkarīga valsts – nav atradusies nauda vēsturniekiem , lai tie pētītu un secinātu

    ST tiesneši spriedīs tiesiskās lietas, nevis pieņems likumus, kas bija vai kas nebija 1940.gadā.

    būtu mana teikšana – es tevi RA atru dienu pēc stundām turētu un mājās tu dziļā tumsā tiktu

    +1
    -10
    Atbildēt

    0

    Anonīms > rinķī apkārt 21.12.2016. 17.40

    ieradies, komandieris lno … ai, kā nobijos , neceri , nesapņo

    +4
    -8
    Atbildēt

    0

    Anonīms > rinķī apkārt 22.12.2016. 11.00

    čekistainie naciķi te vairāk kā biju domājusi

    nu man tagad jābūt kā spartiešu Leonīdam viens pret 500 , nu labi es jau varu taisīt sev atlaides – viena pret pieciem, bet nu tas ir cieti !

    +1
    -3
    Atbildēt

    0

    atrium > rinķī apkārt 22.12.2016. 10.35

    rinķī apkārt

    varbūt, ka SAB kopā ar DP ienāks prātā saprātīga doma papētīt, cik reižu dienā SC pārkāpj LR Satversmi

    Vai rūķiem un pūķiem arī tici? Nevienam neienāca prātā pēc brīdinājumiem, kas nāca no Gruzijas, mūs atbrīvot no terorista, Ušakova kuratora Hapilova, un tikai pēc daudzkārtējiem žurnālistu atgādinājumiem, viņam tika liegta akreditācija. Mūsu drošības iestāžu vienīgā funkcija ir kremļa uzdevumā vajāt nacionālpatriotus, vai pat vēl ļaunāk, kā bija ar Uldi Freimani.

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    lno > rinķī apkārt 21.12.2016. 17.37

    skaisle. Varēji nu vienreiz aizvērties, tik un tā tavu troļļošanu bez indrāna neviens neklausās:)

    +8
    -5
    Atbildēt

    0

vitalisvita 22.12.2016. 00.11

Ir taču skaidrs, ka politikā nekādas fundamentālās patiesības nav atrodamas, jo tur tādu nemaz nav; tās meklējamas pašā dabā. Politiķi pieturas pie kosmopolītu vienkāršotā jēdziena par tautu, kā par politisku, – karos un impēriju ekspansijās jauktas sabiedrības modeli, bet ne dabisku, – brīvas izvēles apstākļos attīstījušos (etniski integrējušos) sabiedrisku vienību – etnosu, kas tulkojumā arī ir – tauta, un kurai piemīt dabas stihijas raksturs un spēks, un politiķi to mainīt nevar.

Un katram loģiski domājošam cilvēkam ir skaidrs, ka nekādi cittautiešu labdari to latvisko Latviju atjaunot nevar; to nevar – ne mums lojāli krievi, ne vācieši vai ķīnieši… To var tikai paaudžu pēctecībā mūsu valodu un kultūru pārmantojuši latvieši…!

Bet, lai mēs saglabātu savu paaudžu pēctecībā gūto ģenētisko mantojumu un nezaudētu tā attīstības mērķtiecību, tad, komunicējot ar citām tautām, mums sava etniskā integrācija (kas ir arī mūsu etnosa dabiskā ekoloģijas forma) ir jāsaglabā.

Un lai nu man „piedod visi svētie un politiski izglītotie”, bet ekoloģiskās tīrības jēdzienu nosaka dabas likumsakarības un tas nav saistāms tikai ar augu un dzīvnieku pārtikas produktiem, kurus mēs apēdam, bet arī ar mums pašiem, – ar cilvēkiem, kā garīgai attīstībai perspektīvām dzīvības formām, kuru garīguma mērķtiecību nosaka mūsu etniskās integrācijas kvalitāte (dabiska etnisko indivīdu pozitīvā atlase).

Un lieki būtu sacīt, ka mūsu senču iecerēto un Dainu skapī glabāto latvisko Latviju var atjaunot un tālāk attīstīt tikai paaudžu pēctecībā un latviskā vidē naturalizējušies latvieši un neviens cits!

+3
-2
Atbildēt

4

    Anonīms > vitalisvita 22.12.2016. 10.52

    vitalisvia ,Tu raksti kā brežņevlaikos – būs dziesma, būs maize, nomira brežņevs un dziesma izbeidzās

    Vai mūsu jaunajā LNB nevarētu būt bezmaksas tautas dziesmu vakari – reizi mēnesī, piemēram. Kur uzstātos izglītoti un pieredzējuši folkloristi un tādu mums ir daudz un izglītotu mūs mūsu latvietībā?

    savulaik es klausījos Andrī Kaputā no Grodiem – tā bauda klausīties, ko viņš stāstīja – piemēram, ko senči domāja skandinot =

    DIVI SIRMI KUMELINI

    UZ AKMEŅA AUZAS ĒDA

    ABIEM BIJA ZELTA SEGLI

    SIDRABIŅA IEMAUKTIŅI

    Tā bauda to dzirdēt bija fascinējoša, tas ir veids kā apzināties savu latvietību , būt lepnam par to, sajust savu vietu starp lielākām nācijām. Visu naudu naciķi KM kūrētāji ir atdevuši būvnieku mafijai un haļavščikiem draugiem – tautai ir kaut kādi balagāni , un tādi tukšruna kā tu te sarakstīji

    Skumji , ka tā – tik traģiski

    0
    -4
    Atbildēt

    0

    edge_indran > vitalisvita 22.12.2016. 09.56

    ———–

    ” Milzīgās ekonomiskās emigrācijas un zemās dzimstības dēļ Latvija jau ir zaudējusi apmēram pusmiljonu iedzīvotāju. Pēdējos divdesmit gados mirušo skaits jaundzimušo skaitu pārsniedzis par apmēram 270 tūkstošiem, bet no valsts aizceļojuši vismaz tikpat daudz. Nomācošā daudzumā tieši jaunie cilvēki.”

    Otto Ozols: Latviskās tuvredzības pazudinošie korķi (Delfi.lv)

    =======================================================================================

    “Atkārtošana – zināšanu māte!”

    Izvērtējot 25 gados sasniegto, kā arī pavērtējot nākotnes perspektīvas, daudziem loģiski domājošajiem cilvēkiem nākas piekrist dzejnieka Knuta Skujenieka atziņai un ieteikumam:” Tikai paskaties – Igaunijai ir sabiedrotie. Lietuvai – reizēm ir, reizēm nav, bet vispār jau ir! Savukārt Latvijai – nav! Somi pietiekami mācījuši igauņus, poļi – leišus. Bet latvieši ir kūlušies, kā nu pratuši. Neviens jau netaisīja tik traku 20. gadsimta vēsturi kā latvieši. Manuprāt, dažā labā brīdī viņi paši sevi sūtījuši uz apkaušanu.”

    Mums vajadzīgs stabils pamats zem kājām. Intervija ar dzejnieku Knutu Skujenieku

    http://www.la.lv/wp-content/uploads/2016/08/Skujenieks2_Leta_Ieva_Luka_1-768×489.jpg

    http://www.la.lv/mums-vajadzigs-stabils-pamats-zem-kajam/

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    atrium > vitalisvita 22.12.2016. 13.45

    rinķī apkārt

    bet tagad metas aizstāvēt “vārda un apziņas brīvību”

    Igaunijā dzīvojošais žurnālists un mūzikas kritiķis, Artemijs Troickis, strikti nodalīja vārda un melu brīvības un ļoti negatīvi izteicās par 5. kolonnu Igaunijā un Latvijā.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    rinķī apkārt > vitalisvita 22.12.2016. 13.12

    vitalisvita Precīzs komentārs, bet,ja par ekoloģiskās tīrības jēdzienu un mums pašiem, tad šo aksiomu ļoti labi saprata tie, kuri pēc LR okupācijas realizēja izsūtīšanas un Latvijas pārkrievošanu. un to šodien tik pat labi arī saprot tie, kuri pavisam nesen izprovocēja valodas referendumu, bet tagad metas aizstāvēt “vārda un apziņas brīvību” “savās” skolās, kur kā filmās par citplanētiešiem īpašās kūniņās tiek izaudzēta “9. maija” jaunā paaudze. Tāpēc jau ir tāds tracis, tāpēc no SC puses šāds satraukums.

    +5
    0
    Atbildēt

    0

Miervaldis 10.01.2017. 21.04

Uzstājas Universālais Speciālists Pilnīgi Visos Jautājumos elksņinss, kuram ir ko teikt gan par NATO bruņojumu, gan Latvijas Satversmi. Viss elksņinsa teiktais gan ir galīgi ne par tēmu, bet tas jau po…

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu