EP cilvēktiesību komisārs mudina Latviju nodrošināt dzimumu līdztiesību un strādāt pie iekļaujošas sabiedrības veidošanas • IR.lv

EP cilvēktiesību komisārs mudina Latviju nodrošināt dzimumu līdztiesību un strādāt pie iekļaujošas sabiedrības veidošanas

19
Eiropas Padomes cilvēktiesību komisārs Nils Muižnieks. Foto: Ieva Lūka, LETA.

Latvija ir sasniegusi ievērojamu progresu cilvēktiesību standartu ieviešanā, taču jānovērš vairāki nozīmīgi trūkumi, teikts komisāra rekomendācijās.

Eiropas Padomes (EP) cilvēktiesību komisārs Nils Muižnieks pēc septembra sākumā notikušās viesošanās Latvijā ziņojumā norādījis, ka Latvijai jānovērš trūkumi, kas saistīti ar dzimumu līdztiesību, kā arī sieviešu un bērnu cilvēktiesībām. Tāpat cilvēktiesību komisārs aicina turpināt aktīvu darbu pie lesbiešu, geju, biseksuāļu, transpersonu un interseksuāļu (LGBTI) cilvēktiesību ievērošanas, ziņo aģentūra LETA.

Ziņojumā komisārs neslēpj bažas par dažādām problēmām, ar kurām saskaras Latvija, tostarp par to, ka sievietes joprojām saņem mazāku atalgojumu nekā vīrieši. Tāpat Muižniekam raizes rada salīdzinoši mazā sieviešu iesaiste politikā, īpaši parlamentā, kam ilgtermiņā būs negatīva ietekme, tostarp dažādu lēmumu pieņemšanā.

Cilvēktiesību komisāra ieskatā atbildīgajām Latvijas amatpersonām nepieciešams izstrādāt ilgtermiņa stratēģijas, lai izskaustu ģimenēs un pret sievietēm vērsto vardarbību. Muižnieks arī mudina ratificēt konvenciju, kas cīnās ar šīm problēmām, kā arī aicina Latviju palielināt palīdzības apjomu tiem cilvēkiem, kuri cietuši no vardarbības.

Savā ziņojumā un rekomendācijās Muižnieks pieminējis arī savas vizītes laikā Rīgā pausto, ka Latvijā joprojām bērniem ir iespēja dzimt un uzaugt par nepilsoni, līdz ar to valstij vajadzētu iejaukties un nepieļaut šādas nepilsonības turpināšanu. Viņa ieskatā pareizākais solis būtu automātiska pilsonības piešķiršana tiem jaundzimušajiem, kuri dzimuši nepilsoņu ģimenēs.

Vienlaikus Muižnieka ieskatā nepieciešama iekļaujošāka izglītības sistēmas izveide, kas nodrošinātu bērniem ar invaliditāti apmeklēt savām dzīvesvietām tuvākās skolas. Attiecībā uz izglītību, komisārs mudina īstenot tādu politiku, kas bērniem nodrošinātu uz faktiem balstītu informāciju par seksualitāti un dzimumu dažādību. Šīs programmas būtu jārada atbilstoši bērnu vecumiem, stāstot viņiem par seksuālo un reproduktīvo veselību, kā arī tiesībām, lai tie spētu pārvarēt sabiedrībā radušos aizspriedumus. Tāpat šādas programmas ļautu veicināt dzimumu līdztiesību, kā arī cīnītos ar homofobijas un transfobijas stereotipiem.

Noslēgumā EP cilvēktiesību komisārs mudina Latviju pielikt lielākas pūles, lai atrisinātu sasāpējušās problēmas, kas saistītas ar LGBTI. Muižnieks norādījis, ka tiesību sistēma joprojām ir fragmentāra, pilnībā nenodrošinot LGBTI cilvēktiesības. Viņš arī aicina atbildīgās amatpersonas, ciešā sadarbībā ar EP, izstrādāt rīcības plānu, lai problēmas tiktu beidzot atrisinātas.

Tāpat Muižnieks savās rekomendācijās mudina uzlabot darbu, lai atbildīgie dienesti spētu labāk cīnīties pret naida runu un diskrimināciju, kas saistīta ar seksuālo orientāciju un dzimumu identitāti. Nepieciešams arī nodrošināt policijas, prokuroru un tiesnešu apmācības, kas ļautu nodrošināt efektīvu izmeklēšanu un sodīšanu par naida noziegumiem un naida runu.

Rekomendācijās minēta arī nepieciešamība juridiski atzīt dažādu dzimumu un viendzimuma pāru kopdzīvi, saskaņā ar Eiropas Cilvēktiesību tiesas praksi.

Komentāri (19)

west 13.12.2016. 20.29

Tad nu Dievs viņus nodevis kauna pilnās kaislībās: Sievietes apmainījušas dabisko dzimumu kopdzīvi ar pretdabisko. Tāpat arī vīrieši, atmesdami dabisko kopdzīvi ar sievieti, cits pret citu iekaisuši savā iekārē, piekopdami netiklību, vīrietis ar vīrieti, paši pie sevis saņemdami pelnīto sodu par savu nomaldīšanos.” (

Rom.1:26-27)

—————————

Kad šis Bībeles citāts kļūs par “naida runu” un kad europas komisāri par to sāks tiesāt pēc visa bardzības ?

Un kā tad tur ir ar tām Ziemassvētku eglēm ? Vēl drīkst publiski izpušķot, jeb vairs nē, lai toleranti neaizskartu musulmaņu bēgļu vissvētākās jūtas ?

+11
0
Atbildēt

0

rinķī apkārt 13.12.2016. 23.06

Tāpat Muižniekam raizes rada salīdzinoši mazā sieviešu iesaiste politikā, īpaši parlamentā…+++ jāpieņem mēri, lai tā nebūtu:) Cik trūkumcietējus diez varētu pabarot ar viena tāda liekēža Muižnieka algu?

+9
-1
Atbildēt

4

    atrium > rinķī apkārt 14.12.2016. 10.22

    rinķī apkārt

    Cik trūkumcietējus diez varētu pabarot ar viena tāda liekēža Muižnieka algu?

    Ar tā prokremliskā lopa, Peģerastu Parķijas poca, nieru pāri, varētu divus labus cilvēkus izglābt. Vienalga, pat ja ne tik labus, bet vismaz ar kaut nelielu plusa zīmi.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    Anonīms > rinķī apkārt 14.12.2016. 10.26

    atrium – tev jauna fāze iestājusies – pirmajā brīdi domāu, ka tikai manu sirsniņu un akniņu esi iekārojis, bet nu izrādās, ka tev plāšākas ieceres …

    aak tu nabadziņš – žēl

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    atrium > rinķī apkārt 14.12.2016. 10.33

    Skaisle

    Domāju, Muižnieks ar nieru pāri varētu kaut daļēji attaisnot savu noziedzīgo un bezjēdzīgo dzīvi, tev tādu iespēju nav.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    J.Biotops > rinķī apkārt 14.12.2016. 08.20

    Bīstams jautājums. Ja to saklausīs ANO, EP, EDSO vai kādas mazākas trūkumcietēju, bērnu, kultūras, vaļu, miera, lezborastu, vides vai demokrātijas aizstāvju brigādes, tad drīz tiks nodibināta pamatīga un kompetenta starptautiska organizācija liekēdības un trūkuma problēmas pētīšanai un kontrolei. Un, protams, seku pastiprin… atvainojiet, novēršanai. Ar štabkavaķiru kādā dārgā lielpilsētā un nodaļām visās valstīs.

    Rezultātā vairākiem tūkstošiem produktīva darba nespējīgu muižnieku un plebeju tiešām vairs nedraudēs trūkums.

    +6
    0
    Atbildēt

    0

Mantrausis 14.12.2016. 08.56

Mēģinu saprast, kā ar mākslīgā un piespiedu metodēm VAR mainīt domāšanu? Vai Muižnieks dzīvo 30. gados? Jeb tagad būs tā, ka uzņēmējs vai vadītājs nevis izvēlēsies labāko un profesionālāko, bet skatīsies ieteikumus?

Manuprāt, pietiek ar 3-4 elemantārām lietām, kas jāievēro un jāizbeidz mākslīgu lietu radīšana.

Termins “sieviešu un bērnu cilvēktiesības” jau ir muļķīgs – vai bērns NAV cilvēks?

+6
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu