Šadurskis: Latvijas skolēniem neliels izcilu rezultātu īpatsvars • IR.lv

Šadurskis: Latvijas skolēniem neliels izcilu rezultātu īpatsvars

23
Ķīmijas stunda Rīgas Teikas vidusskolā. Foto: Ieva Makare, LETA

Šadurskis informējis, ka starptautisko izglītības pētījumu “PISA 2015” un “TALIS 2013” rezultāti nav nesuši lielus pārsteigumus.

Skolēnu sasniegumu OECD starptautiskajā pētījumā “PISA 2015” nenozīmīgās izmaiņas liecina par izglītības sistēmas stagnāciju, uzskata izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis (V), ziņo LETA. 

Atklājot konferenci “Latvija OECD starptautiskos pētījumos “PISA 2015” un “TALIS 2013″ – jaunākie rezultāti”, Šadurskis pauda, ka pētījuma rezultāti nav nesuši lielus pārsteigumus. Ministrs uzsvēra, ka trīs gadu cikls pārmaiņām izglītībā ir īss posms, lai sāktu redzēt pozitīvas izmaiņas, ja valsts līmenī sākts iet pareizo ceļu sistēmas uzlabošanai, uzsverot, ka šajā gadījumā nedrīkstam būt nepacietīgi. 

“Nepareizā ceļa sekas parādītos daudz agrāk,” mierināja Šadurskis. Kopš pēdējā cikla notikušas statistiski nenozīmīgas pārmaiņas, skaidroja politiķis. Viņš norādīja, ka Latvijas sasniegumi ir ļoti tuvu OECD vidējam līmenim, piemēram, dabaszinātnēs Latvijas skolēni vidēji sasniedza 490 punktus, bet vidēji OECD – 493 punkti. “Nevaram ar to apmierināties. Varam priecāties, ka mums ir drusciņ labāk nekā lietuviešiem, skumt, ka drusku sliktāk nekā igauņiem. Mums jāatrod veidi, kā sasniegt augstāku rezultātu,” pauda ministrs. 

“Ja neesam konstatējuši statistiski nozīmīgas izmaiņas, tas liecina par zināmu stagnāciju izglītības procesos. Ja gribam veikt izrāvienu ekonomikā, tad izrāvienam jāsākas izglītības jomā,” akcentēja Šadurskis, uzsverot, ka patlaban sāktās pārmaiņas izglītības sistēmā esot uz pareizā ceļa. 

Ministrs uzsvēra, ka Latvijas rezultāti liecina par nelielu rezultātu izkliedētību skolēnu zināšanās, tomēr tas vienlaikus norāda, ka Latvijā ir salīdzinoši neliels izcilu rezultātu īpatsvars. “Mums ir mazāka rezultātu izkliede – mazāk slikto vērtējumu, bet arī ar augstajiem rezultātiem mums ir mazāk jauniešu. Jāsaprot, ka izglītības procesā jāvadās nevis uz vidusposmu, bet jāstrādā ar izcilniekiem un tiem, kam veicas visgrūtāk,” skaidroja Šadurskis. 

Politiķis skaidroja, ka Latvijas rezultāts pētījumā liecina par izteiktu atšķirību starp sasniegumiem pilsētu un laiku skolās. “Ja Latvijā pētītu tikai pilsētās, tad mēs būtu Singapūras līmenī. Bet mums jāpaceļ izglītības līmenis visā valstī. Starp pilsētām un lauku skolām ir 40 punktu atšķirība – tas ir aptuveni viens mācību gads,” teica ministrs.

Komentāri (23)

Beta_Centaurus 06.12.2016. 15.34

Latvijā kultivē viduvējību. Tas attiecas uz sabiedrisko domu kopumā; protams, arī uz izglītību.

Viduvējību nācija, bet ar lielām ambīcijām. Visu dara sūdīgi, bet algas prasa kā Vācijā. Ievēl sev līdzīgos un pēc tam tos apspļauda – faktiski spļauj uz savu attēlu spogulī. Pamatoti. Jūsmo par lienēm šomasēm un ir pārsteigti, ka no skatuves izdzird to, ko paši runā savā starpā. Nemīl Šķēli, bet patīk Lembergs, “jo viņš dalās”. Brīnās par amerikāņiem, kas ievēl Trampu, bet aizmirst, ka paši ievēlējuši Griguli. Brēc, ka nav naudas skolotāju algām, bet ceļ zelta tiltus un simtmiljonu vērtas tramvaja līnijas cauri kapiem, – un viss ir vislabākajā kārtībā.

Kukuļņēmējai tiesnesei par sodu pakrata ar pirkstu un gadiem noskatās, kā tiek iznīcināts KNAB – tas saucas “cīņa ar korupciju”. Sūkstās par Krievijas propagandas agresiju, bet nevēlas ierobežot naidīgus televīzijas kanālus.

Referendumā parakstās par latviešu valodu, bet Rīgā par mēru ievēl cilvēku, kurš publiski paziņo, ka parakstīsies pret. Un priecājas par prezidentu, kurš sāk ar gatavību “ieraut”, bet vēlāk piekrīt, ka ar cittautiešiem jārunā tā, “ka viņi saprot” – gluži kā padomju laikā.

Tāda ir latviešu attieksme pret savu valsti, kuras šķībo augšanu paši malā stāvot vērojuši. Vienaldzīgo vērotāju nācija, kura apzinās savu viduvējību, un neko vairāk negrib.

+6
0
Atbildēt

3

    Miervaldis > Beta_Centaurus 06.12.2016. 16.50

    Skats no otras puses. Kāpēc mūsu ģeniālie darba devēji, kas ar muti apstaiguši pat galaktisko impēriju, nodarbojas ar naida kurināšanu vācu okupantu stilā – tas par frāzi, ka latvieši principā nevarot labi strādāt – un pat Latvijas minimālo negrib maksāt?

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    Anonīms > Beta_Centaurus 06.12.2016. 16.59

    nu ko tu raksti ! viss ir pasākāms vienā teikumā – Latvijā valda čekisti.

    Tas visu izskaidro.

    Es kā reiz domāju- radio saka, ka Latvijas bibliotēkās šogad lasītākā grāmata ir Ikstenas Mātes piens. Es tam svēti ticu. Bet ko es ievēroju – viena lieta, ka Mātes piens bija reklamētākā grāmata – gods kam gods, Ikstena neslinkoja – visos man zināmos preses izdevumos viņa savu darbu reklamēja, braukāja pa bibliotēkām utt., otra lieta – ko šī grāmata stāsta – latvietis upuris, atkal visi citi vainīgi, tikai, ne pašas ģimene, kas slimu sievieti neaizveda pie ārsta …

    Vai piemēram, LTV1 – sabiedriskais tv – par kultūru raidījumu praktsiki vairs nav – kaut kādi knpau dzivību velkoši Nacionālie dārgumi un tas viss. Tās Personības savu reizi vismaz bija ar kultūru sasitītas, tagad ir sportisti, pavāri., modeles – kā saka – visādi labi cilvēki , ka tik nebūtu par kultūru jārunā.

    Šorīt klausos radio – apbalvošot sportistus – cik tur miljonus došot no IZm IEKŠĒJĀM REZERVĒM – bļedj – elle un indija – kārtējās iekšējās rezerves kaut kur dziļi ministrijas dūņās, kuras tomēr izglītibai nepiešķirs ….

    Nu neticu, ka Griguli ievēlēja – domāju, ka viņu iecēla tie čekisti, kuriem pateicībā par iecelšanu Grigule pakalpoja ar savu balsojumu un te nu tauta ir bez spēka – rociņas par īsām – nu ko tu …

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    Anonīms > Beta_Centaurus 06.12.2016. 17.02

    miervaldīt, kur tu spraucies man visur pa priekšu , ievēro pieklājību – dāmas vispirms un tad miervaldīši

    0
    0
    Atbildēt

    0

Beta_Centaurus 06.12.2016. 17.04

“mūsu ģeniālie darba devēji” ir tādi, kādiem darba ņēmēji tiem ļauj būt: bieži neizglītoti, negodīgi, nekompetenti. Un tādus ne tikai nesēdina cietumā, bet pat iesēdina augstos amatos. Kalnozols, par kura uzņēmēja “talantiem” pasmaidīs katrs daudz maz informēts būvnieks, sēž (guļ) Saeimā. Kurš viņu tur iecēla, ja ne darba ņēmēji?

Visiem labi zināms, ka būvniecības lielākā daļa sēž pelēkajā sektorā,- nodokļus valstij nemaksā, strādniekiem maksā (ja vispār samaksā) skaidrā – vai daudzi ir aizgājuši uz Darba inspekciju un teikuši, ka grib oficiālas darba attiecības? Vai daudzi atsakās strādāt, ja nav darba līguma? Gluži otrādāk – ir priecīgi, ka var nemaksāt nodokļus!

+6
-2
Atbildēt

2

    Anonīms > Beta_Centaurus 06.12.2016. 17.22

    svēta patiesība ! Mans rads strādāja būvniecības firmā, kurai savukārt nesamaksāja kaut kāda Kalnozola firma – nezinu precīzi tās shēmas. Tagad rads ar visu ģimeni ir ārzemēs un dzīvo kā baltie cilvēki

    Varbūt tāpēc tie politiķi tos putina čekistus te grib uz Latviju, lai varētu vēl brīvāk te darboties ?

    Ne par ko vairs nebrīnos !

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    atrium > Beta_Centaurus 07.12.2016. 00.04

    asesors

    Kalnozols, par kura uzņēmēja “talantiem” pasmaidīs katrs daudz maz informēts būvnieks

    Jā, nestāv aiz Kalnozola Krievijas FSB, kā aiz “skonto būve”. Vai tiešām domā izcils talants vajadzīgs, lai algotu politiķus, no tiem saņemtu valsts pasūtījumus un izdalītu darbus apakšuzņēmējiem?

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu