Putins: "Krievija nekad nav meklējusi ienaidniekus" • IR.lv

Putins: “Krievija nekad nav meklējusi ienaidniekus”

14
Vladimirs Putins 1. decembrī, uzrunājot Krievijas Federācijas Federālo sapulci. Foto: Mikhail Metzel, TASS/LETA

Autoritārais līderis ikgadējā uzrunā parlamentam apgalvo, ka Krievija “nemeklē ienaidniekus”.

“Mēs ne ar vienu nevēlamies konfrontāciju. Tas nevienam nav vajadzīgs — nedz mums, nedz mūsu partneriem, nedz starptautiskajai sabiedrībai,” saskaņā ar aģentūras LETA apkopoto informāciju, ikgadējā uzrunā Federālajai sapulcei pauda autoritārais līderis. Tā Putins apgalvoja, ka “atšķirībā no dažiem mūsu ārvalstu kolēģiem, kas uzskata Krieviju par pretinieku, mēs nemeklējam un nekad neesam meklējuši ienaidniekus. Mums ir vajadzīgi draugi.” Vienlaikus viņš uzsvēra, ka Krievija “nepieļaus savu interešu aizskaršanu”.

Putins no jauna pauda Krievijas gatavību sadarboties ar jaunievēlētā ASV prezidenta Donalda Trampa administrāciju, kad viņš janvārī sāks pildīt amata pienākumus. “Ir svarīgi normalizēt attiecības un sākt izveidot divpusējas attiecības uz vienlīdzības un abpusēja izdevīguma pamata,” sacīja Putins. Zīmīgi, ka vienlaikus, nepieminot Trampu, viņš kritizēja pasaulē pieaugošās izolacionisma tendences kā Krievijas ekonomikai nelabvēlīgas. Tāpat Putins apgalvoja, ka “mums ir kolektīva atbildība garantēt starptautisko drošību un stabilitāti” un piebilda, ka mēģinājumi izjaukt “stratēģisko paritāti” ir “ārkārtīgi bīstami un var novest pie globālas katastrofas”. 

Krievijas neatkarīgie mediji un analītiķi vērtē, ka kopumā Putina ikgadējā vēstījumā šoreiz tikpat kā nebija ierastās antirietumnieciskās un pret Ukrainu vērstas retorikas. Salīdzinot ar pēdējo divu gadu izteikti agresīvajām uzrunām, šoreiz Putins izvairījās no pasaules dienaskārtības izvērtēšanas, gandrīz visu runu veltot Krievijas iekšpolitikai un tās problēmām, piemēram, visai konkrēti iezīmējot nodokļu reformas īstenošanu līdz 2019. gadam. Ja neskaita dažus izteikumus par terorismu un situāciju Sīrijā, Putins neko neteica ne par “Brexit”, ne par ASV prezidenta vēlēšanu procesu, ne par situāciju Ukrainā. Daži politologi uzskata, ka tas ir acīmredzams diplomātiskā, militārā un sankciju spiediena rezultāts, citi, — ka Krievija ieņem nogaidošu pozīciju un vēro, kas sagaidāms no Donalda Trampa administrācijas.

Komentāri (14)

traductrice 02.12.2016. 13.45

“mēs nemeklējam un nekad neesam meklējuši ienaidniekus. Mums ir vajadzīgi draugi.”

Ja pareizi sapratu vēstījumu, 100-tūkstošos mērāmās divīzijas, kara bāzes 10km no robežas, pastāvīgas provokācijas neitrālajā gaisa telpā/ūdeņos, galu beigās ne pa jokam izvērstais kiber- un hibrīd- karš ir domāts DRAUGIEM. Ukraina jau ir viens tāds draugs.

+6
0
Atbildēt

0

Valdis Eiserts 02.12.2016. 15.04

Un ja vēl kāds avioreiss Nīderlande – Malaizija iedrošināsies apdraudēt krievu БУК, žēlastības lai negaida.

+4
0
Atbildēt

0

J.Biotops 02.12.2016. 14.09

Puķinam šoreiz pilnīga taisnība. Krievijai ienaidnieki nav jāmeklē, jo kopš laiku gala tādi ir visapkārt, sen atrasti un skaidri zināmi. Krugom vragīīī!

Jebkurš kaimiņš, kas dzīvo labāk var nebūt ienaidnieks tikai tik ilgi, kamēr ir stiprāks un pastāv cerība, ka ar viņa palīdzību varēs pārdalīt pasauli. Tie kas tālāk – atkarībā no uzvedības un vēja virziena.

+5
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu