Neoficiāla informācija: MTG meklē pircēju savam biznesam Baltijas valstīs • IR.lv

Neoficiāla informācija: MTG meklē pircēju savam biznesam Baltijas valstīs

22
Foto: Ieva Lūka, LETA.

Oficiāli neapstiprināta informācija: Zviedrijas mediju koncerns meklē jaunu īpašnieku savam biznesam Baltijas valstīs.

Neoficiāli kļuvis zināms, ka Zviedrijas mediju koncerns “Modern Times Group” (MTG), ko Latvijā labāk pazīst ar tā īpašumā esošajiem telekanāliem “TV3” un “LNT”, meklē jaunu īpašnieku savam biznesam Baltijas valstīs un tā cena varētu būt ap 100 miljoniem eiro, par aģentūras BNS šodien izplatīto informāciju ziņo LETA.

Saskaņā ar BNS rīcībā nonākušajām ziņām, MTG kā vienotu paketi vēlas pārdot savus mediju kanālus, kas darbojas visās trīs Baltijas valstīs, un SEB banka ir pilnvarota meklēt pircēju. Kanālu cena ir nepilni 100 miljoni eiro, un potenciālie pircēji visticamāk tiek meklēti ārpus Baltijas valstīm. MTG sabiedrisko attiecību vadītājs Tobiass Jilēniuss telefonsarunā aģentūrai LETA izplatīto informāciju neskaidroja, norādot, ka MTG nekomentēs baumas un spekulācijas.

Ziņas par it kā gaidāmo MTG pārdošanu pēdējā gada laikā ir uzvirmojušas vairākkārt, taču nekad agrāk tās nebija guvušas tik lielu publicitāti. Igaunijas mediju analītiķis Tomass Leito BNS sacīja, ka arī ir dzirdējis, ka grupas kanāli Baltijas valstīs tiek pārdoti kā vienota pakete. “Domājams, ka ir saprātīgi pārdot “TV3” Igaunijā, Latvijā un Lietuvā, kā arī “Viasat” kanālu, jo tādas paketes cena ir ļoti augsta,” norādīja Leito.

Reaģējot uz izskanējušo informāciju, Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) priekšsēdētāja Aija Dulevska pauda, ka šāda iespējamība ir smags un izšķirošs brīdis Latvijas mediju videi. Viņasprāt, tas izriet no MTG būtiskās lomas sabiedriskās domas veidošanā Baltijas valstīs. “Tas ir slikts signāls, jo šķiet, ka šajā gadījumā pār ekonomiskām interesēm varētu dominēt politiskās intereses,” norādīja Dulevska. Tikmēr izšķirošs brīdis esot tāpēc, ka, neskatoties uz to, ka NEPLP nav nekādas informācijas par potenciāliem pircējiem, ņemot vērā MTG nozīmi Baltijas mediju telpā, ir skaidrs, ka īpašnieku maiņa var ieviest būtiskas izmaiņas MTG Baltijas uzņēmumu darbībā un saturā.

Iespējamais darījums raisījis bažas par Baltijas mediju telpas attīstību gadījumā, ja potenciālais pircējs nebūtu no Rietumiem. Nozares eksperts un agrākais “LNT” vadītājs Andrejs Ēķis paudis, ka nevarot izslēgt variantu, ka interese varētu būt no Krievijas. Arī bijušais ”Baltcom” valdes un padomes priekšsēdētājs Pēteris Šmidre norādījis, ka, uzlūkojot šo situāciju no politiskā viedokļa, interese par šo darījumu varētu būt arī no “Austrumu kaimiņa”. Savukārt nozares eksperts Juris Kaža bija skeptisks par to, vai MTG patiešām vēlas pārdot biznesu Baltijas valstīs, ņemot vērā, ka tas samērā labi funkcionē, ir pelnošs, turklāt pastāvīgi tiek attīstīts.

Atgādinām, ka 2012. gadā telekanāls “LNT” tika pārdots koncernam MTG, tā vienās rokās nonākot piekļuvei gandrīz 40% televīzijas skatītāju Latvijā. Speciālisti uzskatīja, ka šis darījums izkropļotu reklāmas tirgu un televīzijas kanālu saturu, mazinot konkurenci, taču Konkurences padomes lēmums bija darījumam labvēlīgs. 

Igaunijā MTG tirgus daļa 15–49 gadus veco televīzijas skatītāju vidū pērn bija 40,3%, saglabājoties iepriekšējā gada līmenī.

MTG, kas kopš 1998. gada darbojas Latvijā, pieder telekanāli TV3, “3+”, TV6, LNT un “Latvijas Mūzikas kanāls”. Igaunijā MTG pieder televīzijas kompānija “Viasat Eesti”, televīzijas kanāli “TV3”, “TV6” un “3+”, kā arī radiokanāli “Power Hit Radio” un “Star FM”.

Komentāri (22)

Anonīms 01.12.2016. 21.48

vai šis fakts būtu jāuztver salīdzinot ar baltvācu aizbraukšanu uz fāterlandi – pirms padomju karaspēka iebrukuma? Kas reāli notiks, ja arī šos medijus kontrolēs Krievija? LTV1 kontrolē Putinam simpatizējošais un NATO nicinošais oligarhs, pardon, pareizticīgo svētais moceklis Lemberga kungs – ja MTG nopērk Putina investori, tad es to uztvertu kā tiešu un konkrētu apliecinājumu, ka gatavojas varas maiņa Latvijā, ceturtā vara būtu jau pilnīgā Putina ziņā, par pārējām varām man ilūziju vairs nav , tai skaitā par tiem, kas mūs pārstāv Briselē …

+1
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu