Sociālais "spilvens" kļūst biezāks • IR.lv

Sociālais “spilvens” kļūst biezāks

33
Foto: pixabay.com
Sandra Stabiņa

Nodokļu kārtības maiņas ir visas sabiedrības interesēs

Mums – visai sabiedrībai – pakāpeniski ir jāsāk mainīt domāšanu, ka pensija attiecas tikai uz to brīdi, kad cilvēks sasniedz pensijas vecumu. Nē, tas tā nav. Formāli to visi it kā saprot, taču diskusijas publiskajā telpā pēc budžeta pieņemšanas Saeimā liecina, ka izpratnes līmenis ir zems. Tieši tāpēc par to ir jārunā un lietas jāskaidro.

Pirmkārt, tagad katrs strādājošais ar savām iemaksām nodrošina savu vecāku un vecvecāku pensijas, no kuriem lielākā daļa pensionējušies vecajā sistēmā. Jo lielāki būs ienākumi, jo lielākas iespējas valstij būs palīdzēt pensionāriem. Otrkārt, tas ir ikviena strādājoša cilvēka mūža ieguldījums sev, jo jaunajā pensiju sistēmā pensijas apmērs ir atkarīgs no individuālās līdzdalības.

Ir vēl viena ļoti satraucoša parādība. Jau ilgstoši apmēram trešdaļa apdrošināšanas iemaksu par strādājošajiem tiek maksātas no ienākumiem, kas ir mazāki par valstī noteikto minimālo darba algu. Ko tas nozīmē?

Vienkārši – šo personu sociālais nodrošinājums nākotnē būs ļoti zems, tās nenopelnīs pat minimālo vecuma pensiju.

Līdz ar to pārējiem sociālo apdrošināšanas iemaksu maksātājiem nāksies solidarizēties un nodrošināt viņiem vismaz minimālo vecuma pensiju, ko pati persona sev nebūs nopelnījusi. Taču mūsu sabiedrība strauji noveco. Tas nozīmē, ka spiediens uz sociālo sfēru – jo īpaši pensijām, tikai pieaugs. Tātad šīs ir personas, kuras prognozējami būs pakļautas nabadzības riskam. Arī pašreiz iestājoties īstermiņa apdrošināšanas gadījumam, piemēram, slimībai vai bezdarbam, šādu cilvēku ienākumu aizvietojums ir neliels.

Vienlaikus te rodas jautājums – ja reiz persona strādā nepilnu darba laiku un saņem tik mazus ienākumus, no kādiem līdzekļiem tā dzīvo? Ļoti negribētos domāt, ka daļu ienākumu viņi saņem “aploksnē”. Varbūt šādi cilvēki strādā vēl pie kāda cita darba devēja un savus nelielos ienākumus summē. Šādiem gadījumiem likumā ”Par valsts sociālo apdrošināšanu” ir norma, kas paredz, ka par personu iemaksātās apdrošināšanas iemaksas tad arī tiek summētas, respektīvi – tiek ņemtas vērā visu darba devēju apdrošināšanas iemaksas.

Ja kopējās apdrošināšanas iemaksas pārsniegs minimālās apdrošināšanas iemaksas, tad darba devējam, kuram bija pienākums maksāt apdrošināšanas iemaksas no minimālās darba algas, tiks atmaksātas pārmaksātās minimālās iemaksas.

Tā tiks nodrošināts, ka persona nopelna sev vismaz minimālo sociālo nodrošinājumu.

Nu daži skaitļi. Summa, no kuras maksātas mikrouzņēmumu darbinieku sociālās iemaksas no 2011. līdz 2013.gadam, vidēji mēnesī bija ap 40% no valstī noteiktās minimālās darba algas, 2013.gadā vidēji – 112,30 eiro. Lai sakrātu minimālai vecuma pensijai nepieciešamo kapitālu, kāds tas ir personai ar darba stāžu no 10 līdz 20 gadiem, mikrouzņēmumu darbiniekam būtu jāmaksā iemaksas 58 gadus, ar darba stāžu no 21 līdz 30 gadiem – 69 gadus, ar darba stāžu no 31 līdz 40 gadiem – 79 gadus, ar darba stāžu virs 41 gada – pat 90 gadus.

Savukārt personai ar tādu pašu darba stāžu, kura saņēma minimālo algu, 2013.gadā – 320 eiro mēnesī, un personai, kura saņēma vidējo bruto algu 716 eiro mēnesī, šis periods būtu atbilstīgi 31 un 14 gadi.

Līdzīgā situācijā kā mikrouzņēmumu darbinieki ir arī darba ņēmēji vispārējā nodokļu režīmā, bet ar atlīdzību, kas mazāka par minimālo darba algu.

Šie skaitļi skaidri parāda, ka mikrouzņēmumu darbinieki un cilvēki, kuru apdrošināšanas iemaksas segtas no summas, kas ir zemāka nekā valstī noteiktā minimālā alga, ir reāli savas labklājības zaudētāji nākotnē. Turklāt nemaz ne tik tālā nākotnē.

Kas mainīsies un ko iegūs darba ņēmējs? Nākamgad vēl ir pārejas periods, kad obligātās sociālās iemaksas jāsedz no trīs ceturtdaļām minimālās algas, 2018.gadā – no minimālās algas. Minimālā alga 2017.gadā būs 380 eiro mēnesī, tātad trīs ceturtdaļas ir 285 eiro mēnesī.

Ja apdrošināšanas iemaksas būs segtas no 285 eiro, tad minimālais maternitātes pabalsts būs 228 eiro mēnesī. Ja apdrošināšanas iemaksas segs no 380 eiro – 304 eiro mēnesī. Pašlaik tas var būt arī tikai 97.95 eiro mēnesī. Tā ir praktiski jūtama atšķirība! Minimālais vecāku pabalsts bērnam līdz gada vecumam šogad ir 73,46 eiro mēnesī.

Pēc jaunās kārtības vecāku ienākumi atbilstīgi būs 171 eiro, rēķinot no 285 eiro, un 228 eiro, rēķinot no 380 eiro.

Slimības pabalsts šogad ir 3,27 eiro dienā, pēc jaunās sistēmas atbilstīgi 7,60 un 10,13 eiro dienā.

Itin visās izmaksu pozīcijās no nākamā gada cilvēki vajadzības gadījumā varēs saņemt lielākas summas, nekā tas ir pašlaik. Tas nozīmē, ka sociālais “spilvens” kļūs biezāks, un tas nu gan ir visas sabiedrības interesēs!

Sandra Stabiņa ir Labklājības ministrijas sociālās apdrošināšanas departamenta direktore.

Komentāri (33)

Ruta Zilvere 30.11.2016. 08.43

Par to, ka sociālais spilvens dažiem kļūs biezāks, par to nekādu šaubu nav. Tomēr neliekas visai godīgi, ja sociālais spilvens ir biezāks nekā nopelnītā alga, kamēr cilvēks strādā. Tā var sanākt, ka būs daudz uz spilvena gulēt gribētāju.

+8
0
Atbildēt

0

Baiba. 30.11.2016. 18.07

Miervaldim ieteiktu sarēķināt, cik ilgam laikam pietiks ar viņa sociālajām iemaksām, lai tas saņemtu vidējo pensiju mēnesī, cik cilvēkiem būs jāstrādā, jāmaksā nodokļi, lai viņam pensiju nodrošinātu līdz miršanas brīdim.

Precizēšu – ar Miervalža veiktajām sociālajām iemaksām, nevis darba devēja iemaksām.

Varbūt Miervaldis to apzinās, tāpēc tik vētraina un nervoza darbība darba laikā, kad viņam būtu jāstrādā.

+7
-1
Atbildēt

9

    Miervaldis > Baiba. 30.11.2016. 19.10

    Iesaku tēmu komentēt nespējīgajai trollienei baibiņai netroļļot, ja nav ko teikt.

    Ja tēmu komentēt nespējīgās trollienes baibiņas troļļojiens ir domāts kā draudi, ka šajā valstī vispār nebūšot pensiju, tad es šiem draudiem lieku pretī savus dreaudus – es varu kurā katrā laikā pārcelties uz civilizētāku valsti, kur man ir pašam savs, neaizskarams pensijas fonds, kuram baibiņveidīgie bļaustīkļi netiks klāt nekad. Ja cilvēki to sāks darīt masveidā, agresīvajiem bļāvējiem pietrūks naudas jau janvārī. Ko nu, draudētāju banda?

    Man atmiņā nav palicis neviens steidzams pasūtījums no trollienes baibiņas, kas tieši tagad būtu jāpilda, un nav ar viņu arī darba līguma, tā ka, baibiņ, ja nav ko teikt, netroļļo.

    Ar manām sociālajām iemaksām pietiks tik ilgi, cik vajadzēs. Atgādinu mazajai stulbajai baibiņai, ka gan manas, gan darba devēja iemaksas nonāk tajā pašā pensijas kapitālā. Precizēju baibiņai kā analfabētei – darba devējs nemaksā par skaistām acīm, bet par darbu.

    Brīdinu visus nekauņas un draudētājus, es uz nekaunību vienmēr atbildu ar nekaunību un uz draudiem ar draudiem. Iegaumējiet un izdariet secinājumus.

    0
    -7
    Atbildēt

    0

    Miervaldis > Baiba. 30.11.2016. 19.50

    Pieņemsim, ka man ir gaisa pilis un nav darba. Tātad dzīvošu gaisa pilī un iekasēšu reketa nodevas no garām lidojošiem dirižabļiem :D

    0
    -5
    Atbildēt

    0

    Miervaldis > Baiba. 30.11.2016. 19.49

    Pierādīju to, trollien, ka

    1. Nodokļu nemaksātāji var apdraudēt tikai paši sevi un kaitēt tikai paši sev.

    2. Steidzīgi jāsakārto darba attiecību un nodokļu sistēma, kamēr tā nav sabrukusi vispār.

    trollien, es kaut kā neatceros diskusiju :D Bet par ķengāšanos, ”kurš pie mums ar zobenu atnāks, tas pats ar savu zobenu ūkstī aizies, ja vēl varēs pakustēt” (c) Aleksandrs Ņevskis

    0
    -5
    Atbildēt

    0

    Miervaldis > Baiba. 30.11.2016. 20.39

    Iebildumi pret to, ka es pidoru bender45 raksturoju kā pidoru?

    Tā nav rupjība. Tas ir fakta konstatējums.

    0
    -5
    Atbildēt

    0

    Miervaldis > Baiba. 30.11.2016. 19.59

    Rupoeklis esmu un pat necenšos to slēpt. Ej dirst!

    ja jau mani sauc par rupekli, tad labāk ir tādam patiešām būt, nevis bez vainas apmelotam :D

    0
    -5
    Atbildēt

    0

    Miervaldis > Baiba. 01.12.2016. 13.35

    debilajam histēriķim cietuma pidoram bender 45 – tu nacist ar smadzenēm pakaļā izlasi pats savus komentārus un pastāsti, kā uz tiem atbilsdēt? Varbūt tev deilajam nacistam un cietuma pidoram par saukāšanos un naida runu paldies teikt un lūgt atkārtot?

    Iegaumē, debilais nacist un cietuma pidor, no manis tu dabūsi pretī tik, cik vajadzēs, un vel vairak. Saprati, debilais nacist ar smadzenēm pakaļā un cietuma pidor?

    0
    -3
    Atbildēt

    0

    Miervaldis > Baiba. 01.12.2016. 13.33

    Par nacisma propagandu sēdējušais, cietumā izvarotais pidors bender45 atkal nevar sturēt bļaujamo caurumu? Aizver žaunas, cietuma pidor!

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    bender45 > Baiba. 01.12.2016. 05.20

    Par izvarošanu sēdējušais petuhs miervaldītis acīmredzami pierāda,ka slimo ar parasto pedarastu slimību-nesaturēšanu….šis no pabalstiem nedzīvojot,hi,hi….es gribētu redzēt to firmu vai iestādi,kura tādu psihiski nenosvērtu histēriķi ņemtu darbā-tur vadītājam vajadzētu būt pilnīgam idiotam…

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    Baiba. > Baiba. 30.11.2016. 19.38

    >Miervaldis

    Ko Jūs ar savu komentāru pierādījāt? Esat psihiski nelīdzsvarots un neaudzināts rupeklis. Ne Jums zināšanu, ne darba, ne uzkrājumu, tikai iedomas un sapņi par gaisa pilīm.

    Turpiniet ķengāties, lai pierādītu manu vārdu patiesumu, bet Jūs neesat cieņas vērts, lai ar Jums diskutētu.

    +5
    0
    Atbildēt

    0

klusais 30.11.2016. 08.35

Divi reklāmraksti … varbūt varēja iztikt ar vienu un otrs autors taja laikā , kad rakstīja rakstu izdarīt ko lietderīgāku.

+5
-1
Atbildēt

1

    Miervaldis > klusais 30.11.2016. 16.29

    Speciāli cenzoram ”klusais” paskaidroju – cenzūra Latvijas Republikā ir aizliegta. Ja nepatīk, nelasiet.

    0
    -6
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu