Saeima pieņem pretrunīgi vērtētos lojalitātes grozījumus Izglītības likumā • IR.lv

Saeima pieņem pretrunīgi vērtētos lojalitātes grozījumus Izglītības likumā

28
Ilustratīvs foto: Ieva Makare, LETA

Šadurskis: Satversmei nelojāli cilvēki nevar strādāt par pedagogiem

Saeima šodien galīgajā lasījumā pieņēma tā dēvētos lojalitātes grozījumus Izglītības likumā, kas nosaka gadījumus, kad iespējams no darba atbrīvot valstij nelojālus pedagogus, vēsta aģentūra LETA. Likuma izmaiņas atbalstīja 56 deputāti, pret to balsoja 35 parlamentārieši. Tās stāsies spēkā 2017.gada 1.janvārī.

Par šo likumprojektu bija plašas diskusijas, galvenokārt to kritizēja opozīcijas deputāti. Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas vadītāja Ilze Viņķele (V) uzsvēra, ka izmaiņas ir necieņa pedagogiem, skaidrojot, ka tās nebija apspriestas sabiedrībā, iesniegtas “nevietā un nelaikā”. Izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis (V) mēģināja atspēkot kritiku, paužot, ka ikvienam cilvēkam, kas ir draugos ar formālo loģiku un veselo saprātu, ir skaidrs, ka Satversmei nelojāli cilvēki nevar strādāt par pedagogu.

Grozījumi sīkāk sadala Izglītības likuma 51.pantu, kas nosaka pedagoga vispārīgos pienākumus. Ministrs piedāvāja atsevišķi nodalīt šajā punktā iekļauto pedagoga pienākumu audzināt krietnus, godprātīgus, atbildīgus cilvēkus – Latvijas patriotus, šos pienākumus izceļot jaunā apakšpunktā, kas noteiktu, ka pedagoga pienākums ir “audzināt krietnus, godprātīgus, atbildīgus cilvēkus – Latvijas patriotus, stiprināt piederību Latvijas Republikai”.

Līdz šim likuma 51.panta otrais punkts paredzēja, ka pedagoga pienākums ir “veidot izglītojamā attieksmi pret sevi, citiem, darbu, dabu, kultūru, sabiedrību un valsti, audzināt krietnus, godprātīgus, atbildīgus cilvēkus – Latvijas patriotus”. Priekšlikums nodrošina, ka tā dēvētie lojalitātes grozījumi Izglītības likumā par iespēju atlaist valstij un Satversmei nelojālus pedagogus attiektos uz jauno likuma panta apakšpunktu, nevis visu punktu kopumā. Tas nozīmē, ka grozījumu kontekstā pedagogi no darba varēs tikt atbrīvoti, ja tie nepildīs šo pienākumu.

Turpmāk likuma 30.panta ceturtais punkts būs papildināts ar normu, ka par izglītības iestādes vadītāju ir tiesīga strādāt persona, kurai ir ne tikai nevainojama reputācija un kura ir lojāla Latvijas Republikai un tās Satversmei, bet papildus personai būs jāievēro arī atšķirīgas attieksmes aizliegums. Ar šādu pašu piebildi papildināts likuma 48.pants, kas nosaka, kādas personas ir tiesīgas strādāt par pedagogu.

Mainīta 30.panta ceturtā punkta pirmās daļas redakcija, nosakot, ka izglītības iestāžu, izņemot augstskolas un koledžas, vadītāju profesionālā darbība tiek novērtēta Ministru kabineta noteiktajā kārtībā ne retāk kā reizi sešos gados. Atbalstīta panta sestās daļas pievienošana, paredzot iespēju personai aizliegt ieņemt izglītības iestādes vadītāja amatu, ja Izglītības kvalitātes valsts dienests vai darba devējs konstatē izglītības iestādes vadītāja vai viņa rīcības neatbilstību šā likuma noteiktajām prasībām.

Likumprojekta autore – Izglītības un zinātnes ministrija – skaidro, ka tas izstrādāts, lai pēc iespējas novērstu riskus valsts un sabiedriskajām interesēm, demokrātijai, drošībai un attīstībai, kas varētu rasties izglītības iestādes vadītāja vai pedagoga prettiesiskas darbības dēļ, proti, lai novērstu to, ka izglītības iestādē strādā tās vadītājs vai pedagogs, kas ir nelojāls Latvijai un tās Satversmei, kā arī ierobežotu neracionālu valsts budžeta līdzekļu izlietojumu.

Komentāri (28)

andrejs 23.11.2016. 15.21

Kā Vidiņam varēja izaugt tāda Viņķele? Ko viņa cenšas panākt, aizstāvot topošo kremlinu skolotājus?

+6
-1
Atbildēt

1

    Anonīms > andrejs 23.11.2016. 15.42

    vēl viens naciku zaķītis brīnās – nu joki …

    0
    -5
    Atbildēt

    0

ierados 23.11.2016. 16.34

Pedagogi (skolotāji) ar savu lojalitāti visā sabiedrības struktūrā ieņem svarīgu, bet ne visaugstāko vietu. Bija laiks sākt raizēties par politisko partiju apvienību, kurai ir draudzības un sadarbības līgums ar izteikti nelojālu kaimiņvalsts valdošo partiju un kura cīnās par varu mūsu valstī.

+6
-1
Atbildēt

6

    jupissb > ierados 23.11.2016. 17.14

    ierados: labi uzķerts. Jāsaprot taču, ka pieņemt un ieviest svarīgus, bet sarežģītus likumus (KNAB, būvniecības nozares pārraudzība, partiju finansēšana un saistība ar nedraudzīgām ārvalstīm, utt) ir grūti – jāstrādā daudz, sponsorus aizvaino, savukārt uzbliezt likumu par lojalitāti – kā divus pirkstus ap…. Kā kolēģi iepriekš rakstīja – saeimas 90% ir balsošanas mašīnas, kas spēj tikai pavēles izpildīt.

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    Anonīms > ierados 23.11.2016. 17.21

    jā – kārtējo reizi pārliecinos par nesatricināmo latviešu naivumu – elle un indija – cik naivam jābūt , lai cerētu , ka čekistu kontrolētā valstī notiktu kaut jel kāda vēršanās pret čekismu –

    maisus neviens pat neplāno atvērt, pētnieki no pētīšanas tiek turēti pa gabalu, bet ierodas viens naciķu sprīdītis ar žēlu un garu nopūtu – kāpēc čekisti nevēršas pret čekistiem – nu saki viens cilvēks nu ?! ierados un cik tev gadu mazo bērniņ?

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    bender45 > ierados 23.11.2016. 20.09

    Nez,kā ar tiem čekistiem ,bet naciķi gan ir mutanti ar skaidri izteiktiem parazītiskuma un zaglīguma gēniem,kā arī pilnībā paralizētu loģisko domāšanu

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    Anonīms > ierados 24.11.2016. 09.24

    zini, ierados , mani nobiedēja jautājums vai čekists ir ģenētiski modificēts

    nesen man bija saruna par Mēdeju un vispār antīkajām tragēdijām un protams, ka nonācām līdz čekistiem un mums un saurnbieri man atkal centās iestāstīt , ka čekas ziņotāji bija apstākļu upuri, cietēji tā teikt , vai gandrīz klusie varoņi

    Man protams , siekalas gāja pa gaisu, bet – vienu gan es sapratu – tāda ir mana tauta – aktrise Līga Liepiņa to pateica ģeniāli – līdēji pēc pēriena uz muižu un ja es to nespēju saprast un pieņemt – ka tādi esam – tā ir mana nevis čekistu un čekas ziņotāju problēma , lūk , sprīdīti , vai antiņ , vai ko nu tu par sevi esi iedomājies

    debess mums viena, apvārsnis katram savs

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    ierados > ierados 23.11.2016. 18.29

    Tikko ierados. Daudz jautājumu. Vai čekists ir ģenētiski modificēts cilvēks? Vai čekisms ir vīruss? Kā izplatās šis vīruss: ar parazītiem, ar putekļiem, kontaktiem, t.sk. seksuāliem u.c.? Vai tas ir tāda kā beisbola cepurīte ar emblēmu no kompllekta, kur ir tādas ar ģināmo, ar auseklīti, ar GKR, GKL, lielu pigu u.tml. figņas? Ko teiksi, Skaisle?

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Ēriks > ierados 23.11.2016. 21.52

    benderiņu arī sviedīs no skolas laukā,vai?

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

lno 24.11.2016. 00.22

Rita Našeniece: Zatlera trīs vēlēšanās nāk no Krievijas revanšisma vēlmju lapas

http://www.la.lv/imperijas-elpinataji/

+3
-1
Atbildēt

2

    Anonīms > lno 24.11.2016. 09.41

    kaķi labrīt, nu zatlera vēlēšanās varbūt arī nāk no Krievijas revanšisma vēlmju lapas, tas man šķiet ticami, bet jādomā taču, ka naciķu stabule Našenieces kundze par kremļa pagrabos kaldinātajām NA vēlmēm kautrīgi klusē – ne tā , mīļo kaķīt lno ?

    0
    -3
    Atbildēt

    0

    Ēriks > lno 24.11.2016. 12.38

    Nu tad pastāsti,skaisle,kas tajos pagrabos tiek kaldināts,nekautrējies,tu jau tur tikpat kā mājās.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu