Zolitūdē piemin trešo gadskārtu kopš traģiskās lielveikala sagrūšanas • IR.lv

Zolitūdē piemin trešo gadskārtu kopš traģiskās lielveikala sagrūšanas

50
Dzīvojamais nams Zolitūdes traģēdijas vietā pašlaik ir grausta statusā. Foto: Edijs Pālens, LETA

Eksperti norāda – katastrofas mācības nav pilnībā ņemtas vērā

Zolitūdē šodien piemin trešo gadskārtu kopš traģiskās lielveikala sagrūšanas, aģentūru LETA informēja biedrība “Zolitūde 21.11.”. Pulksten 17.15 notiks piemiņas pasākums Zolitūdes traģēdijas vietā pie kādreizējā lielveikala “Maxima”, Priedaines ielā 20. Pasākumā skanēs sēru mūzika, kā arī tiks iededzinātas sveces pie pagaidu memoriāla, pieminot bojāgājušos.

Pulksten 17.40 Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta darbinieki iedarbinās sirēnu par godu bojāgājušajiem kolēģiem. Tiks nosaukti visu 54 bojāgājušo cilvēku vārdi, klātesošie ieturēs klusuma brīdi. Bojāgājušo ģimenes kā simbolu aizgājušajām 54 dvēselēm debesīs palaidīs 54 baltus balonus.

Pie pagaidu memoriāla no pulksten 16.30 speciālā teltī pēdējo reizi būs iespēja par ziedojumiem saņemt biedrības izdoto piemiņas grāmatu “Atceries Zolitūdi”, kurā ir apkopotas unikālas liecības par 2013.gada 21.novembra notikumiem. Pēc tam atlikušās grāmatas tiks dāvātas Latvijas bibliotēkām, informē biedrības vadītāja Regīna Ločmele-Luņeva.

Jau ziņots, ka 2013.gada 21.novembrī Zolitūdē, sabrūkot lielveikalam “Maxima”, dzīvību zaudēja 54 cilvēki, bet vairāki desmiti guva smagus ievainojumus. Būveksperti secinājuši, ka traģēdija notika, jo bija nepareizi aprēķinātas jumta konstrukciju slodzes, tādēļ tas iegruva. Pēc traģēdijas mainīta likumdošana, lai nodrošinātu stingrāku būvniecības kontroli un labāku kvalitāti, taču tagad izskan iebildumi, ka procesā ir par daudz birokrātijas.

Prokuratūra deviņām personām apsūdzības uzrādījusi par būvniecības noteikumu pārkāpšanu, valsts amatpersonas pienākumu nepildīšanu, nonāvēšanu aiz neuzmanības un darba aizsardzības noteikumu pārkāpšanu. Lieta atrodas tiesā. Civillietās daļa bojāgājušo tuvinieku piekrituši saņemt ”Maxima Latvija” piedāvāto kompensāciju.

Valsts prezidenta izveidotās tiesiskās vides pilnveides komisijas priekšsēdētājs, agrākais Satversmes tiesas vadītājs Aivars Endziņš intervijā LNT raidījumā ”900 sekundes” prognozēja, ka Zolitūdes krimināllietā pirmie spriedumi varētu būt gaidāmi pēc gada. ”Zolitūdes lieta ir pirmā tik sarežģītā, un tās izskatīšanās vajadzīgs ne tikai juristu, bet arī būvniecības ekspertu vērtējums,” skaidro jurists. Viņaprāt, šai tiesai var uzticēties, jo lietu izskata trīs tiesneši ar ceturto rezerves tiesnesi, lai process neapstātos. Tiesājamo advokāti gan esot labi un iepraktizējušies, kā lietu paildzināt, atzina Endziņš.

Biedrības vadītāja Regīna Ločmele-Luņeva intervijā LTV raidījumam ”Rīta Panorāma” sacīja, ka apdrošināšana traģēdijā cietušajiem jau sen varēja būt izmaksāta, taču ”tas ir apdrošināšanas bizness”, proti, gan sagruvušās mājas īpašnieki ”Homburg Zolitūde”, gan veikala saimnieki ”Maxima Latvija” savu atbildību ir apdrošinājuši par vairākiem miljoniem, taču gaida atlīdzību no apdrošināšanas kompānijām.

Pēc Ločmeles-Luņevas domām, Zolitūdes traģēdijas mācības nav ņemtas vērā, jo cilvēki nav informēti, kas un kādā kārtībā darāms, ja notiek kāda katastrofa. Glābšanas dienestam pirms trijiem gadiem solīts treniņu poligons, taču tā joprojām nav. Pašreizējā valdība par Zolitūdes traģēdijā cietušajiem nerunājot. Biedrība kopš dibināšanas nav izpildījusi vienu mērķi – piemiņas vietas izveidi, kur augtu koki.

LNT aptaujā atbildot uz jautājumu, vai valsts darījusi pietiekami, lai līdzīga traģēdija neatkārtotos, 21% respondentu atbildējuši – jā, savukārt 67% – nē. Pārējiem dalībniekiem par nav konkrēta viedokļa.

Komentāri (50)

heinrihs 21.11.2016. 13.58

Aizsardzībai naudas pietrūkst, toties iedzīvotāju naudu Saeima šlenderēs nejēdzīgā veidā. Slimiem cilvēkiem valsts nevar palīdzēt, toties privātu pasākumu apmaksāšanai un baznīcu atbalstīšanai no mana maciņa naudas gana. Riebekļu valdība.

http://www.delfi.lv/bizness/budzets_un_nodokli/deputatu-kvotas-ilgiem-un-liviem-bondars-pikts-un-aicina-mainit-valdibu.d?id=48192376

+3
-1
Atbildēt

4

    andrejs > heinrihs 21.11.2016. 14.38

    točna, bet ne tikai baznīcām:

    Atbalstu guva arī koalīcijas deputātu priekšlikums par 700 000 eiro dotāciju Rīgas Sv.Jēkaba Romas katoļu baznīcas katedrāles ēkas restaurācijai, 350 000 eiro dotāciju Rīgas Doma baznīcas ērģeļu prospekta un instrumenta restaurācijai, kā arī 400 000 eiro projekta realizācijai Rīgas Zooloģiskajā dārzā.

    Komisija atbalstīja arī Vienotības priekšlikumu par 400 000 eiro Cēsu pilsētas stadiona rekonstrukcijai

    —————–

    Cēsu mērs esot no Vienotības?

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    andrejs > heinrihs 21.11.2016. 15.12

    Lembergs no Ventspils

    Es klausos tikai SWH un LR3. It kā latviskā SWH jau tagad sāk reklamēt ušakistus, bet LR3 neko nereklamē. Vispār nebūtu slikti, ja pirms vēlēšanām NA iegūtu kaut nelielu raidlaiku kādā no radiostacijām,

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    edge_indran > heinrihs 21.11.2016. 15.32

    ————

    Vajag NA darboņiem atkal braukt uz Vašingtonu!

    Andris Pauls-Pāvuls: “….Neviens no šīs delegācijas, pat tolaik apvienības „Tēvzemei un Brīvībai” frakcijas vadītājs Māris Grīnblats un LNNK frakcijas vadītājs Aleksandrs Kiršteins, līdz šim nav godīgi publiski pauduši, kā viņi tika apstrādāti Baltā nama speciālajā telpā ar skaņas izolāciju… Viņi atgriezās, un 5. Saeima ratificēja apkaunojošos līgumus ar Krieviju – atstājot Latvijā brieduma gados atvaļinātos PSRS armijas virsniekus un nodrošinot tiem Latvijā sociālās garantijas uz mūžiem.”

    http://cdn.history.com/sites/2/2015/03/hungry-history-cooking-for-the-commander-in-chief-20th-century-white-house-chefs-iStock_000004638435Medium-E.jpeg

    http://www.pietiek.com/raksti/vai_latvija_var_noverst_treso_pasaules_karu_var

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    maču-pikču > heinrihs 21.11.2016. 15.01

    >andrejs

    Lembergs no kurienes? Esi saskaitījis, cik miljoni saskrēja Lemberga pašreklāmas kampaņai? Bridža klubiem un R.Dzintara treniņklubam arī naudu vajag. Piešķīra. Sabiedriskajam radio atņem, lai ZZS komercradio piešķirtu. Tajā ZZS ministri un Lembergs katru dienu reklamējas. Kāds no NA arī esot bijis, tāpēc Parādnieks šodien rosināja atņemt naudu sabiedriskajam, cer uz vēlēšanām arī NA komercradio reklāmas laiku iegūt.

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

Anonīms 21.11.2016. 12.52

jā Andrej – tās necilvēcības – gulagā – tās nav prātam aptveramas – tā ir tā elle , bet … manā sapratnē tas elles priekškambaris bija piemēram, 1941.gada 14.jūnija latviešu rakstnieku kongress, lai apliecinātu padevību jaunajiem kungiem

tas elles priekškambaris bija visa tā politiskā vide Latvijā – kad pirkts un pārdots tika viss , kad ulmanis tautu mudināja ticēt un uzticēties, kamēr pats sev pirka čemodānus un šveices pasi un ziedoja padomju sarkanajam krustam – tas ir elles priekšamabaris – tas būtu jārāda un jāstāsta – cilvēki – esiet modri –

bet varu derēt , ka tu nepiekrīti nevienam pašam manis rakstītam vārdiņam – kas atkal ir kārtējais elles priekškambaris …

+1
0
Atbildēt

8

    Ēriks > Anonīms 21.11.2016. 13.42

    Protams,ka atrastu citus viļus lāčus,jebkurā tautā tādus var atrast.Un pēc tam tādas skaisles bruks virsū savai tautai,nevis režīmam,kurš to izdarīja.

    +1
    -3
    Atbildēt

    0

    Anonīms > Anonīms 21.11.2016. 15.33

    andrej – tad nu lūk -= par to bija jābūt filmām, grāmatām , sarunām, diskusijām –

    Manā dzimtajā pusē es pierakstīju izsūtīto atmiņas. Baznīcā 1940.gadā bija loti smuks un oti populārs mācītājs, viņa kundze bija izcila skaistule, no Rīgas. Mācītājam – nesaukšu vārdā, bija kopējs bizness ar Ulmani – pelnīja lielu naudu

    Bet – Sibīrijā viņš nomira no bada, viņu pat speciāli nemocīja – vienkārši ēdis zāli, rijis zemi, visi koki bijuši apgrauzti – bet – cilvēki mira.

    filmā Melānijas vīrs vispār gandrīz neko nepasaka , bet viņš taču bija žurnālists – tas pats, kas kā apstulbis slavēja Ulmaņa režīmu un kā nolemts jērs iekāpa mašīnā un padevās – man bija grūti skatīties tieši uz šo “poētiku” un es uzskatu, ka tas , kas mums ka tautai ir vajadzīgs – nevis šausmināties, cik slikti – ļauni bija tie režīmi, bet – ko mēs varējām un ko nevarējām izdarīt , kas mums šodien noteikti būtu jādara

    44% aptaujātie latvieši ir gatavi aizstāvēt savu Dzimteni – padomā – 44%, un tie pārējie?

    Zvēru – šo politiķu izlaupīto valsti es ne mirkli , ne par ko neaizstāvētu ne pret vienu ienaidnieku – vai putins, vai daesh vai citplanētieši – neko ļaunāku par savējo nāves griezieniem ārējie ienaidnieki izdarīt nevar – tā es domāju

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    andrejs > Anonīms 21.11.2016. 13.02

    esi redzējusi “Lāci” Nacionālajā? Tur bija tāda aina, ka Vilis Lācis, it kā esot visaugstākajā “neatkarīgas padomju Latvijas” amatā sāk šaubīties par savu rīcību… Varbūt noskatoties to, kļūst skaidrāka tā laika cilvēku “motivācija” sadarboties.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    andrejs > Anonīms 21.11.2016. 14.17

    saproti – es stāvēju ar vaļēju muti – man bija sajūta, ka man kaut kas ir jāsaka – ka mani vectēvi kapos sāk grozīties, bet es nespēju parunāt – es jutos kā gļēvulīgs sūds, pasaules niecība –

    ———————

    Lūk, lūk, tieši tāpat jutās Lācis, kad viņam smalkajā kabinetā aiz muguras stāvēja krievu čekists un ieteica nepieļaut ideoloģisku “kļūdu”.

    Tāda pati marionete esot bijis Kirhenšteins.

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    edge_indran > Anonīms 21.11.2016. 15.29

    ————-

    Ēriks nav celtnieks, tikai papīru parakstītājs ?

    Kā interesēs darbojas Zolitūdes lietu izskatošās tiesas priekšsēdētāja?

    http://www.pietiek.com/img/illustr_lg/8097.jpg

    http://www.pietiek.com/raksti/ka_intereses_darbojas_zolitudes_lietu_izskatosas_tiesas_priekssedetaja

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Anonīms > Anonīms 21.11.2016. 15.22

    ērik, nē !!!

    railbaltica – elle un indija – kāpēc mēs nevaram sadoties rokās visas Baltijas valstis? Tapēc ka tavi nomaukojušies partijas biedri tad nevarēs zagt un citas partijas arī, protams, bet tieši tāpēc

    tu esi gļēvs un jēls cilvēks, kurš ir ideāls pilsonis šīm laupītājpartijām , tu esi ideals latvietis , kuru pakļaut un izmantot

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    Anonīms > Anonīms 21.11.2016. 13.22

    Andrej, neesmu redzejis Lāci NT – nepaguvu un taad škiet vairs nav repertuārā

    Toties Mansardā biju uz tikšanos ar Zigmunu Skujiņu , kur stāsta beigās ZS lepni paziņoja, ka viņš VL nenosodot – ka ja ne VL -tos izsūtīšanas sarakstus būtu parakstījis cits un vispār – viņš ZS būtu rīkojies tāpat – jauna sieva, karjera utt

    Es toreiz steidzos – stāvēju pie kolonnas izejas pozīcijā – jau mētelī , bet jutos kā sitienu pa seju dabūjusi – un man galvā sāka dunēt jautājums – bet kā tad … kā tad mai vectēvi – jauni smuki, spēcīgi vīrieši – ar smukām sievām – viņi negribēja dzīvot , viņi negribēja strādāt ?

    saproti – es stāvēju ar vaļēju muti – man bija sajūta, ka man kaut kas ir jāsaka – ka mani vectēvi kapos sāk grozīties, bet es nespēju parunāt – es jutos kā gļēvulīgs sūds, pasaules niecība –

    nezinu vai tu to spēj saprast un tagad notiek absolūti tas pats – nolādētie maucīgie viļi lāči taisa savas karjeras – spožas, krāšņas , veiksmīgas – pakāpušies uz pleciem tiem naivajiem, tiem uzticīgajiem, tiem paļāvīgajiem – zolitūdes upuri jau nav vienīgie , kurus šodienas asinu jūrā samina šodienas viļi lāči – ja tas būtu izņēmums – mēs ar to tiktu galā …

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    Ēriks > Anonīms 21.11.2016. 16.52

    Nu ko es teicu,skaislei tikai skaļi saukļi.Sadoties rokās…sadevāmies jau Baltijas ceļā,ar visiem zagļiem kopā smuki stāvējām rindā.Pēc tam skaisles sabalsoja latvijas ceļus un tāādus saimniekus Saeimā,kas zaga acis no pieres laukā,bet vainu liek uz tiem,kas mierīgi strādāja savās darbavietās un balsoja par nacionāli orientētām partijām…Demagoģe tāda,ka riebj,tavi nomaukojušies iebalsotie kremļa pakalpiņi zog,bet vainu liek uz nacionāļiem.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

Anonīms 21.11.2016. 12.54

http://apollo.tvnet.lv/zinas/pec-sarunas-ar-trampu-stoltenbergs-ar-aicinajumu-versas-pie-eiropas/778634?utm_source=inbox&utm_campaign=news&utm_medium=newsbox

«Es esmu pilnīgi pārliecināts, ka pat ar jaunu administrāciju mums būs administrācija, kas ir pilnībā uzticīga NATO aliansei,» paziņoja Stoltenbergs, kurš piektdien runāja ar Trampu pa telefonu.

«Viņš pauda ļoti spēcīgu atbalstu NATO aliansei,» piebilda ģenerālsekretārs.

Vienlaikus Stoltenbergs atzina, ka saprot Trampa prasību pēc taisnīgas sloga sadales.

«Ja mēs gribam, lai amerikāņi pilda savu solījumu mūs aizsargāt, mums jāpārliecinās, ka mēs pildām mūsu solījumu,» sacīja Stoltenbergs.

Viņš norādīja, ka alianses valstis ir pārtraukušas samazināt aizsardzības budžetus, taču atslābt nedrīkst, jo vēl ejams tāls ceļš.

To saka mūsu partneri – un ko mēs ? saeimai ir nauda ko niekoties, bet mūsu visu un mūsu zemes aizsardzībai naudas pietrukst, ai ai ai kā pietrūkst – tādi patrioti , tādi latvieši … nu labi – galu galā …

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu