Kubā pēc Trampa uzvaras sākušies plaši manevri • IR.lv

Kubā pēc Trampa uzvaras sākušies plaši manevri

23
Kubas laikraksti ziņo par Donalda Trampa uzvaru ASV prezidenta vēlēšanās. Foto: Yamil Lage, AFP/LETA

Kā manevru oficiālais mērķis tiek minēta armijas gatavošanās “ienaidnieka dažādu darbību” atvairīšanai. 

Kubas varasiestādes trešdien paziņojušas par vērienīgiem bruņoto spēku manevriem, kas ilgs piecas dienas un notiks visā valsts teritorijā, vēsta ziņu aģentūra “Associated Press” un LETA.

Par manevru sākšanu tika pavēstīts uzreiz pēc tam, kad ASV tika izziņota Donalda Trampa uzvara prezidenta vēlēšanās. Kubas varasiestādes gan nav norādījušas, ka starp manevru sākšanu un Trampa uzvaru būtu kāda saistība. Kā manevru oficiālais mērķis tiek minēta armijas gatavošanās “ienaidnieka dažādu darbību” atvairīšanai. 

Kampaņas gaitā Tramps kritizēja pašreizējās ASV administrācijas centienus normalizēt Vašingtonas un Havanas attiecības. Tramps apgalvo, ka Vašingtona no sarunu procesa ar Kubas vadību varēja gūt vairāk labuma. 

Tramps vēl oktobrī solīja, ka pārtrauks diplomātiskās attiecības ar Kubu, kuras atjaunoja pašreizējais Baltā nama saimnieks Baraks Obama. Viņš arī solīja savas uzvaras gadījumā pats izmantot prezidenta rīkojumu, lai likvidētu Obamas uzsākto kursu uz attiecību uzlabošanu ar komunistiskās Kubas valdību, “ja vien Kastro režīms neizpildīs mūsu prasības”.

 Obama atvieglojis desmitgadēm ilgos tirdzniecības un ceļošanas ierobežojumus, kurus Vašingtona bija ieviesusi pēc komunistiskā režīma nodibināšanas Kubā, un gan ASV, gan Kuba attiecīgi atvērušas savas vēstniecības Havanā un Vašingtonā. Obama un Kubas prezidents Rauls Kastro savstarpējo attiecību atjaunošanu uzsāka 2014.gada nogalē, taču ASV noteiktais tirdzniecības embargo, kuru var atcelt vienīgi Kongress, joprojām ir spēkā. Martā Obama arī apmeklēja Kubu, un tā bija pirmā ASV prezidenta vizīte komunistu kontrolētajā salā pēdējo 90 gadu laikā.

Komentāri (23)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu