Igaunijas parlaments izsaka neuzticību premjerministram Reivasam • IR.lv

Igaunijas parlaments izsaka neuzticību premjerministram Reivasam

27
NULL

“Valdība un koalīcija ir strādājusi labi un iedarbīgi,” uzskata Reivass.

Igaunijas parlaments trešdien nobalsoja par neuzticības izteikšanu premjerministram Tāvi Reivasam, ziņo LETA.

Reivass pirms balsojuma parlamenta deputātiem sacīja, ka viņa vadītās Reformu partijas koalīcijas ar Sociāldemokrātisko partiju (SDE) un “Tēvzemes” un “Res Publica” savienību (IRL) valdību iznīcinājušas SDE un IRL ambīcijas, nevis valdības darbs. 

“Kritizēt – arī izteikt neuzticību – premjerministram un visai valdībai ir daļa no opozīcijas darba. Tomēr koalīcijas partneru zaudētā vēlme turpināt darbu valdībā rada jautājumu, kādēļ tas noticis. Ja iemesls tam ir kādas partijas sliktais reitings vai kādas citas partijas vēlme iegūt labākas pozīcijas valdībā, tas var šķist loģiski [koalīcijas] dalībniekiem, bet ne Igaunijas iedzīvotājiem,” teica Reivass. 

“Valdība un koalīcija ir strādājusi labi un iedarbīgi,” uzsvēra Reivass. Viņš piebilda, ka IRL un SDE pievienošanās tiem, kas izsaka neuzticību valdībai, būtu to balsojumus nevis pret viņu personīgi, bet pret pašu paveikto pēdējā pusotra gada laikā, pašu agrākiem lēmumiem un savas partijas ministriem. 

Reivass norādīja, ka pirmdien kļuva skaidrs, ka SDE un IRL nav bijušas godīgas nedz attiecībās ar Reformu partiju, nedz attiecībās ar Igaunijas sabiedrību. “Vairākas nedēļas notika slepenas sarunas par kreisi noskaņotas valdības veidošanu,” viņš piebilda. 

Jau vēstīts, ka piecu Igaunijas parlamenta frakciju – toskait divu valdošās koalīcijas partiju – priekšsēdētāji pēc sanāksmes otrdien izteica aicinājumu premjerministram Reivasam līdz trešdienas plkst.14 atkāpties no valdības vadītāja amata, pretējā gadījumā visu piecu frakciju deputāti balsojumā parlamentā atbalstīs neuzticības izteikšanu premjeram. 

Pēc tam, kad Centra partijas kongresā aizvadītajā nedēļas nogalē šī politiskā spēka ilggadējais līderis Edgars Savisārs tika nomainīts ar Jiri Ratasu, Igaunijā ir izraisījusies valdības krīze. Valdošajā koalīcijā ietilpstošās SDE un IRL pārmet Reformu partijai, kā tā cenšas izveidot jaunu valdošo koalīciju ar Centra partiju, taču Reivass to noliedzis. Savukārt SDE priekšsēdētājs Jevgeņijs Osinovskis paziņojis, ka arī viņa vadītā partija ir gatava sākt sarunas par jaunas valdības veidošanu un gadījumā, ja jaunā valdība tiks veidota kopā ar Centra partiju, par premjeru varētu kļūt Ratass.

Komentāri (27)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu