KNAB lems par zaudēto tiesu izdevumu piedzīšanu no Strīķes un Dravenieces • IR.lv

KNAB lems par zaudēto tiesu izdevumu piedzīšanu no Strīķes un Dravenieces

7
Foto: pixabay.com

Kučinskis aicina Streļčenoku vērtēt amatpersonu atbildību par KNAB zaudējumiem tiesās

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) vērtēs iespējas birojam radušos zaudēto tiesvedību izdevumus piedzīt no bijušajām KNAB amatpersonām Jutas Strīķes un Ilzes Dravenieces, aģentūrai LETA pavēstīja KNAB sekretariāta vadītāja Māra Priedīte.

Bijusī KNAB darbiniece Draveniece nesen lūdza premjerministru Māri Kučinski (ZZS) vērst regresa prasību pret KNAB priekšnieku Streļčenoku un citām amatpersonām, kuras ir atbildīgas par KNAB tiesvedībās radītajiem vairāk nekā 50 000 eiro zaudējumiem. Kučinskis oktobra beigās lūdza Streļčenoku iepazīties ar Dravenieces vēstuli un nepieciešamības gadījumā rīkoties, lai vērtētu amatpersonu atbildību saskaņā ar Valsts pārvaldes iestāžu nodarīto zaudējumu atlīdzināšanas likumu.

KNAB sekretariāta vadītāja Māra Priedīte aģentūrai LETA atgādināja, ka KNAB ieskatā bijušo darbinieku rīcība ir ietekmējusi zaudētās tiesvedības rezultātu. Zaudētās Dravenieces atbrīvošanas lietas iztiesāšanā būtiska nozīme bija faktam, ka Strīķe, pildot KNAB priekšnieka pienākumus, atcēla KNAB priekšnieka rīkojumu, ar kuru Juridiskās un personālvadības nodaļas vadītājai Draveniecei tika noteikts disciplinārsods.

Par dienesta pilnvaru pārsniegšanu Strīķei tika uzlikts disciplinārsods – rājiens, kuru Strīķe apstrīdēja, taču ar pirmās instances tiesas spriedumu Strīķes prasība par disciplinārsoda atcelšanu, noraidīta, tomēr spriedums vēl nav spēkā. Lietā šo faktu tiesa nevērtēja.

Zaudētajā Strīķes atbrīvošanas tiesvedībā tiesa nevērtēja Strīķes pārkāpumus pēc būtības, bet vērtēja atbrīvošanas procedūru. KNAB norāda, ka procesuālās kārtības neievērošana radās atšķirīgas tiesību normu interpretācijas dēļ, jo likumā nebija skaidri noteikta tiesu piekritība darba/dienesta strīdu izskatīšanā, kā arī bija pretrunas likumos amatpersonu novērtēšanas kārtībā. Tobrīd KNAB nu jau atbrīvotā Juridiskās un personālvadības nodaļas vadītāja Draveniece bija atbildīga par novērtēšanas procesa organizēšanu iestādē, tai skaitā, par tā tiesiskumu. KNAB vērtēs iespējas radušos izdevumus piedzīt no minētajām personām, norādīja sekretariāta vadītāja.

Draveniece vēstulē premjeram atgādināja, ka šogad 4.oktobrī stājās spēkā Rīgas apgabaltiesas spriedums civillietā, ar kuru no KNAB par labu Draveniecei ir piedzīta vidējā izpeļņa 35 543 eiro par darba piespiedu kavējumu. Tāpat par šajā lietā pierādītām Streļčenoka darbībām trīs gadu garumā Draveniece ir cēlusi prasības tiesā pret KNAB par morālā kaitējuma atlīdzināšanu vairāk nekā 30 000 eiro apmērā.

Dravenieces uzvarētajā lietā KNAB ir samaksājis valsts nodevu 3658 eiro apmērā, advokāta izdevumus 1000 eiro un ar lietas izskatīšanu saistītos izdevumus 18,46 eiro. Papildus no KNAB par labu Draveniecei piedzītajai vidējai izpeļņai 35 543 eiro KNAB būs jāmaksā Draveniecei vidējā izpeļņa par laika periodu no 2015.gada 24.novembra līdz brīdim, kamēr KNAB izpildīs tiesas spriedumu un likuma prasības par viņas atjaunošanu amatā, kas veido zaudējumu summu KNAB vairāk nekā 20 000 eiro.

Līdz ar KNAB tiesvedībās ar Dravenieci radītajiem zaudējumiem vairāk nekā 40 000 eiro arī citu KNAB darbinieku tiesvedības pēdējo gadu laikā KNAB izmaksājušas jau vairāk nekā 10 000 eiro no iestādes budžeta līdzekļiem, premjerministram norādīja Draveniece. Ņemot vērā visu iepriekš minēto, Draveniece lūdza premjeru izvērtēt norādītos faktus par Streļčenoka rīcību, par valstij nodarītajiem zaudējumiem veikt dienesta izmeklēšanu un vērst regresa prasību pret KNAB priekšnieku un citām atbildīgajām amatpersonām, kuras ir atbildīgas par KNAB tiesvedībās radītajiem būtiskajiem zaudējumiem vairāk nekā 50 000 eiro.

Komentāri (7)

igulens_gmx_de 07.11.2016. 15.08

PRĀTIŅ NĀC MĀJĀS! Vai tad nu vienreiz nepietiks? Streļčenoks līdz pēdejai amata dienai turpinās uzsākto varas gājienu? Tagad viņam pat stiprs atbalstītājs! No kurienes viņiem šādas gudrības “iešāvušās” prātā?

Ko dzirdēsim nākamā “preses konferencē lauku sētā”?

+8
-1
Atbildēt

0

DD1 07.11.2016. 15.39

Draveniece lūdza Kučinski, Kučinskis lūdza Streļčenoku, Streļčenoks lūdza Draveniecei atlīdzināt.

Tik oriģināls var būt tiesiskums, tik neordināra premjerministra un KNAB vadītāja pieeja. Vai ilgi vēl tādi darboņi atradīsies valsts amatos?!

+7
-1
Atbildēt

0

dzeris49 07.11.2016. 14.51

Un pareizi, kā savādāk, turpmāk tiesu izdevumus piedzīsim nevis no tiem, kas tiesā zaudē, un rīkojušies prettiesiski, bet no tiem, kurus tiesa atzinusi par uzvarētājiem un pret kuriem tika veiktas nelikumīgas darbības.

Galu galā, grweizo spoguļu karaļvalstī tas būtu normāli, sevišķi, tādā iestādē, kā patreizējais KNAB ar patreizējo priekšnieciņu – dīvainīti, tā maigi pasakot.

Nu pilnīgākais Orvels pareizināts ar Kafku, ko te citu var pateikt, kļūst arvien jautrāk.

+8
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu