Lielo kapu aizstāvjus mēģina diskreditēt • IR.lv

Lielo kapu aizstāvjus mēģina diskreditēt

60
Akcijas vakara foto Lielajos kapos no autora albuma.
Juris Vībāns

Rīgas mēra vēstījums sociālajā vietnē – nepatiess

Neesmu aktīvs pārdomu publicētājs sociālos tīklos, bet, izlasot Rīgas mēra Nila Ušakova ”feisbuka” lapā, kas ik pa laikam uzmācīgi iznirst ar stūrītī ierakstītu ”Apmaksāta reklāma”, publicēto, viņam it kā adresēto e-pastu, klusēt vairs nevarēju.

Citēju mēra pausto, tātad informāciju, kurai viņš piekrīt: ”No saņemtiem rīta epastiem: “Labdien! Nu lūk, tā izskatās Lielie Kapi pēc vakardienas akcijas ar svecēm. Kaut kāds cirks! 25 gadus neviens par tiem neinteresējās, tikai ar suņiem staigāja. Un tikai idiotu bariņš sarīkoja šo politisko šovu pret tramvaju. Atnāca ar svecēm un visu pied… par godu Baronam!”
Iespējams, jūs esat dzirdējuši leģendas par to, ka jaunā tramvaja līnija ies tieši cauri Lielo kapu apbedījumiem? Izmētāti kauli ar galvaskausiem, nolauzti krusti – tam visam pa vidu iešot tramvajs. Tieši pa Barona un Valdemāra kapiem. Īstenībā jaunā tramvaja līnija ies pa Senču ielu, tas ir blakus kapiem. Līdz Barona un Valdemāra kapiem būs aptuveni 450 metri. Bet pēc 7 mēnešiem ir vēlēšanas, tāpēc kolēģi no “Vienotības” un nacionāļi jau sāk gatavoties. Un tagad viņi ir nolēmuši cīnīties pret tramvaju. Vakar vakarā kapos pat notika protesta akcija, bet šorīt es saņēmu e-pastu ar bildēm – kā kapi izskatās pēc akcijas.
Ko lai saka.. “Vienotība” un nacionāļi – malači, cenšas, sargā kapus no tramvaja kā vien prot.”

Informēju mēru un citus lasītājus kā cilvēks, kurš nepieder nevienai politiskai partijai, bet zina savas saknes un ciena senčus – nespēju paciest tādas nepatiesības! Mana darba vieta atrodas ”Barons Kvartāls” blakus Lielajiem kapiem, līdz ar to par notiekošo zinu ne no nostāstiem, bet esmu aculiecinieks, ikdienā dodoties caur tiem uz un no darba.

Man nakts maiņa darbā iekrita šī gada 27. oktobra un 1. novembra naktīs, kad pirms tam bija notikušas akcija “Svecīšu sega Rīgas un Latvijas cēlājiem” un Krišjāņa Barona 181.dzimšanas dienas godināšana. Arī es iededzu svecīti, un to es izdarīju tieši ap pusnakti, kad pasākumi bija jau beigušies.

Varu apliecināt, zvērēt kaut pie tiesas, ka apsūdzības akcijas dalībniekiem nav patiesas.

Fotoaparāts man ir patstāvīgi līdzi, iemūžināju šos notikumus arī šoreiz, varat palūkot pievienotos attēlus. Cilvēki bija godinājuši Rīgas un Latvijas cēlājus, nevis nodarbojušies ar piedrazošanu!!!

Rīgas mēram, pēc pamatprofesijas žurnālistam, droši vien ir zināmi sabiedriskās domas ietekmēšanas paņēmieni. Viens no tiem, jāatzīst, ir ļoti ietekmīgs – pretinieka, cilvēka vai grupas ideju diskreditēšana un nomelnošana – apsūdzēšana nepatiesos nodarījumos.

Daudzu gadsimtu gaitā šī metode tiek piekopta, lai izrēķinātos ar citādi domājošajiem, pašlaik to daudz izmanto Krievijā, bet vēl nesen Austrumvācijas valsts drošības ministrijai ”ŠTASI” bija stratēģija darbam ar disidentiem ”Zersetzung” jeb demoralizēšana, degradācija – psiholoģiskas iedarbības metodes, lai iznīcinātu cilvēku pašcieņu, sociālo statusu un personiskās attiecības. Viens no veidiem ir izplatīt par viņu nievājošas un apšaubāmas baumas.

Rīgas mērs apsūdzējis cilvēkus, arī mani, kuri bija atnākuši godināt latviskās pašapziņas veidotājus un Rīgas cēlājus, netīrībā un nevīžībā.

Šeit apglabātie Rīgas labākie pilsoņi un spožākie prāti – mēri, ārsti, arhitekti, mācītāji u.c., izveidoja to par pilsētu, kādu mēs to pazīstam, un tikai uz viņu atstātā mantojuma pamata jūs šodien varat lepni ”griezt sarkanās lentas”, ”šeptēt” pilsētas lietas.

Pat uzmetot acis jūsu tā sauktajiem ”pierādījumiem” – fotogrāfijām – redzams, ka tās uzņemtas ne jau pēc akcijas “Svecīšu sega Rīgas un Latvijas cēlājiem”. Pie Georga Armitsteda kapa, kuru noteikti būtu jāzina, jo viņš bija Rīgas pilsētas galva lielākajā tās uzplaukumā, redzamas tikai divas svecītes, lai gan šajā vakarā to bija vairāki desmiti, un tās pēc tam tika novāktas.

Pats esmu novērojis, ka kapus par uzdzīves vietu izvēlas cilvēki, kam nevis tīk Krišjāņa Barona vai Krišjāņa Valdemāra atstātais mantojums, bet kam patīk staigāt sporta tērpu biksēs ar divām un trīs strīpiņām, neatkarīgi no tā, kāds gadalaiks aiz loga. Varbūt par iemeslu tam ir Rīgas pašvaldības patruļu trūkums. Galu galā, turpat pie kapiem atrodas Valsts policijas Brasas iecirknis.

Apsūdzot cilvēkus tuvredzībā, ”tūdaliņu” būšanā un vēlmē pretoties progresam, ”jo tramvajs ies taču tikai pa Senču ielu, ne kapiem”, nākas atgādināt, ka šī iela jau ir ierīkota kapu teritorijā, nevis bijusi te sākotnēji, un cilvēku tūkstoši ikdienā brauc pār citu mirstīgajām atliekām. Pat ja pašlaik sarkano līniju robežās gar Senču ielu virszemē redzama viena kapliča un dažas kopiņas, zem zemes dus simti cilvēku, kuri nedomāja, ka pienāks brīdis, kad viņu pēdējā mājvieta kļūs par maiņas monētu vēlmē ”apgūt un sazāģēt” Eiropas naudu. Jums droši vien labāk patiktu, ja vairāk būtu Čingiza Aitmatova romānā “Un garāka par mūžu diena ilgst…” pieminēto mankurtu – cilvēku ar varas atņemtu pašapziņu un vēsturisko atmiņu.

Pārsteidza arī Latvijas Evaņģēliski luteriskās baznīcas runasvīru, kas atbild par baznīcas nekustamajiem īpašumiem, tātad arī par Lielajiem kapiem, paustais Reformācijas 500.gadadienas priekšvakarā. Kustības viens no daudzajiem cēloņiem bija baznīcas divkosība un grimšana materiālismā. Tas tas taču ir ”normāli”, ka sakrālas lietas ar laiku var desakralizēt!? Tie taču ir tikai kauliņi, ja vien izdodas veiksmīgi salīgt, iemainīt pret zemi kādā ”vērtīgākā” rajonā, kapus var atdot Rīgas domei, mirušos vienkārši pārrokot citur.

Sena tautas gudrība vēstī, ka ar savu nespēju nav jālielās, bet jāmēģina to izlabot.

Ja jums nav līdzekļu, lai apsaimniekotu kapus, meklējiet, rakstiet projektus, piesaistot Eiropas naudu atjaunotnei, nevis iznīcībai! Jums taču jābūt ievērojamam intelektuālam potenciālam, lai to izdarītu, ja nesen tik aizrautīgi pārliecinājāt par vīriešu pārākumu, pret sieviešu ordināciju! Nevis izvēlēties vienkāršāko izeju, nogrūžot tos kā vecus krāmus citiem.

Cilvēka dzimšana un miršana ir intīmākie un jūtīgākie temati. Var ticēt vai neticēt augstākiem spēkiem, tikai stipri apšaubu, vai jebkuru kapu postīšanā iesaistītajiem tas nes lielu laimi un materiālos ieguvumus, Visumam atzinībā uzsmaidot.

Juris Vībāns – ar vēlmi aizstāvēt pilsonisko brīvību un pašcieņu.

 

Komentāri (60)

Anonīms 07.11.2016. 14.52

Atzinība IR, ka nopublicējāt J.Vībāna viedokli. N.Ušakovam par viņa meliem tomēr būtu jāpaskaidro sabiedrībai, aiz kam viņš tā.

Šodien Krustpunktos pilsētplānotāji bija saaicināti. Nedomāju, ka pusi no īsā raidījuma laika vajadzēja veltīt vispārējam tramvaja būvniecības lietderības skaidrojumam mūsdienu pilsētā. Par to jau nav runa. Tikai, kurā vietā (2. tramvaja maršruta pagarinājums līdz lidostai Rīga, jaunas tramvaja līnijas būve līdz Dreiliņiem, 7. tramvaja maršruta pagarināšana līdz Rumbulai, tramvaja līnijas pagarināšana līdz Berģiem….) – kur šajā brīdī vislietderīgāk ieguldīt pieejamos 100 miljonus. Kur no tramvaja būvniecības lielākais ieguvums, kāpēc 1305 Skanstes iedzīvotājiem tramvajs vairāk vajadzīgs kā 59940 purvciemiešiem.

Latvijā kā vienmēr pompozas būves un ekskluzivitāte kā prioritātes, diemžēl.

+20
0
Atbildēt

2

    Anonīms > Anonīms 07.11.2016. 14.58

    cik reizes tev var teikt – tapēc , ka AB tur attīsta savu ekskluzīvo dzīvojamo māju rajonu , ja nepielec – milzīgs bankas naudas pelnīšanas projekts , kuru atbalsta gan rd un ušakovs, gan visas Latvijas “latviskās” partijas

    Labi, ka ir Ušakovs uz , ko riet – citādi atkal viens otra kažokā krīt – nesmuki … bet tā – visi vienoti – pret ušakovu

    eh – semjon semjonič …

    0
    -9
    Atbildēt

    0

    andrejs > Anonīms 07.11.2016. 15.32

    to urga

    Bez tam, nav nekāda cilvēku plūsmas pamatojuma šim Skanstes virzienam. Ja tur nepieciešams sab. transports, tad ir taču autobusi un mikriņi, kas to var risināt bez sliežu izbūves, Brīvības ielas šķēršošanas un māju nojaukšanas.

    Mums jau ir sliedes, kas, kopš okupācijas laikiem, iebūvētas Zemitānu ceļu pārvadā. Ja tramvajs ir visekoloģiskākais tr.veids un to ir pamats attīstīt, lai bliež tramvaja līniju uz Purvciemu.

    +11
    0
    Atbildēt

    0

MyMiuma 07.11.2016. 17.45

Jopcikrozā!

Beļēvičs par pumpu sameloja un amatu pazaudēja, jo ministrs, lūk, nedrīkstot melot. Kur rakstīts, ka Rīgas mērs drīkst melot?

Kāpēc tādi izņēmumi? Viens nedrīkst, bet cits – drīkst? Vienu padzen no darba, bet otram dod Eiropas miljonus?

Kas īsti notiek Latvijā? Vai mūs jau gatavo tam, ka vienā rītā pamodīsimies CCCP?????

+17
0
Atbildēt

8

    Anonīms > MyMiuma 07.11.2016. 20.32

    nu ja tādos tempos latviešu skaits turpinās samazināties, tad tavi partijas bosi būs priecīgi par katru ienācēju , tā kā tava patriotiskā blēšana maigi sakot – jo esmu maiga – ir liekulīga

    0
    -8
    Atbildēt

    0

    Anonīms > MyMiuma 07.11.2016. 20.29

    Beleviču jau nepadzina, džeks savas lietas sakārtoja, cepuri pacēla un aizgāja …

    bet kam mēs tikema gatavoti ir labs jautājums…

    0
    -7
    Atbildēt

    0

    edge_indran > MyMiuma 07.11.2016. 23.13

    ————-Sheepbuster Metro Rīgai bija vajadzīgs, to mēs visi zinām. Bet nevajag izlikties,…..

    ========================================================================================

    Būsim reāli?! Latvieši 1990.gadā ļoti daudz gribēja pēc formulas “Galdiņ, klājies!” –

    uz tā arī “uzrāvās”. Tagad dabūsim tramvaju par metro cenu – un vēl pāris tūkstošus mīnusos sabiedrības depopulācijā.

    Civilizētajos Rietumos dzīvo ar savādāku “funktieri”:

    “Bijušais Lielbritānijas premjerministrs Tonijs Blērs ir teicis, ka galvenais kritērijs, kas nosaka valsts veiksmi, ir, cik cilvēku tiecas dzīvot valstī un iebrauc un cik no tās izbrauc.”

    http://www.globalresearch.ca/wp-content/uploads/2015/07/tony-blair-world-hunger.jpg

    http://www.la.lv/paegle-dzirksti-acis-neredzu-nevienam-no-valdosajiem/

    +2
    -6
    Atbildēt

    0

    edge_indran > MyMiuma 08.11.2016. 10.01

    ———–

    Latviju atstājuši arī pēdējie divi no pirmajiem 23 bēgļiem (TvNet, 20.10.2016.)

    ======================================================================================

    Tagad sistēmā darbojas saskaņā ar principu “iekšā-ārā”. Ja auseklīši negribi maksāt strādājošajiem – būs jāmaksā nestrādājošajiem!

    http://itvnet.lv/article/zinas/630926_640x420.jpg

    Jaunās izmaiņas arī paredz, ka pirmajā mēnesī patvēruma meklētājs varēs saņemt gan pirmā, gan pēdējā mēneša pabalstu, lai varētu nosegt pirmo īres maksu. Kopējais pabalsta apjoms gan paliks nemainīgs.

    http://www.lsm.lv/lv/raksts/latvija/zinas/gan-begli-gan-vietejie-vares-sanemt-pabalstu-tris-menesus-pec-darba-atrasanas.a206948/

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    edge_indran > MyMiuma 07.11.2016. 19.06

    ————

    “Točno”! Vienu rītu pamosties – Lielie kapi neskarti, tramvajs nekursē, bet Rīgu var izbraukāt 1 stundas laikā i putenī, i vasaras karstumā…..

    Kāds būtu bijis Rīgas metro. Bildes un shēmas

    http://s1v1.irc.lv/files/1/0/0/229/oiDANqsK.jpeg

    https://www.fenikssfun.com/raksti/kads-butu-bijis-rigas-metro-bildes-un-shemas-715

    +2
    -3
    Atbildēt

    0

    Neblēj baram līdzi! > MyMiuma 07.11.2016. 23.34

    Vēl tūkstošus aziātisko krievu? Paldies, pietiek ar tiem pašiem, kas jau tagad ir iekšā!

    +6
    -1
    Atbildēt

    0

    Neblēj baram līdzi! > MyMiuma 07.11.2016. 21.51

    Redzi, skaisle, Tu skaidri norādi, ka nespēj pat iedomāties, ka ir cilvēki, kuri vienkārši izpauž savu viedokli. Es nepiederu ne kādai partijai, ne arī kādai strādāju, bet Tu pat tādu iespēju nepieļauj. Laikam pazīsti tikai troļļus, kuri raksta par naudu. Būsi pārsteigta, bet šeit neapgrozās tikai Tavi kolēģi vien.

    +9
    0
    Atbildēt

    0

    Neblēj baram līdzi! > MyMiuma 07.11.2016. 19.30

    Metro Rīgai bija vajadzīgs, to mēs visi zinām. Bet nevajag izlikties, ka neatceries, kāpēc latvieši bija pret – lai nenāktu vēl tūkstošu tūkstoši iekšā no “brālīgās PSRS citām republikām”.

    +11
    -1
    Atbildēt

    0

Neblēj baram līdzi! 07.11.2016. 16.15

Nu ko lai saka par tādu Ušakovu – ņiže pļintusa, kā teiktu viņa aprindās laikam.

Īsts sovaku mērglis – ar meliem un krāpšanos izzog, ko vien var!

+14
-1
Atbildēt

13

    Anonīms > Neblēj baram līdzi! 07.11.2016. 16.25

    uzrakstīji un orgasms klāt … cik maz vajag laimei

    bet kāpēc Rīgā valda Ušakovs , nevis teiksim NA un Bērziņs piemēram?

    Ar tādām domām neviens te sevi neapgrūtina – izlaiž žulti – atvieglojas un lido talāk –

    0
    -17
    Atbildēt

    0

    Anonīms > Neblēj baram līdzi! 07.11.2016. 17.25

    oj – kas par dramatismu – kroplā domāšana tava! Ja es neatbalstu to, ka latviešu partijas izzog manu valsti un grūž postā manu tautu – vai tas nozīmē – automātiski nozīmē, ka tāpēc es pielūdzu Putinu ? To pašu, kura investoru uzņemšanu Latvijā atbalsta arī tavi sasodītie naciķi? ! Es Putinam Latviju pārdodu, vai tomēr tavas partijas, kuras tu te blēdams atbalsti ?!

    1940.gadā padkrievu takus ar ziediem sagaidīja visi tie, kuri jutās Ulmaņa diktaturas ignorēti , kuri tajā jutās zaudētāji un neiederīgie …

    un tas par tiem lopu vagoniem un zarā kāršanu ir zemiski – bet naciķiem atbilstoši –

    0
    -11
    Atbildēt

    0

    Anonīms > Neblēj baram līdzi! 07.11.2016. 20.27

    ak tu zinātkārais, lno, krāju sunītim, kas ar dirsiņu rej

    Un vēl ko tur gribētu zināt, mazais runcīt?

    0
    -10
    Atbildēt

    0

    Anonīms > Neblēj baram līdzi! 08.11.2016. 09.29

    ak tu naciķi , lno – kā pajautāji tā es atbildēju – ielīdis kaķa ādā – ne tevi par suņa naglu , ne par kuces dēlu nosaukt

    sēž Maiami bīčs čekistu kolonijā uz sava lievenīša, skatās okeānā , klausās Apasionāti un gaida supermēnesi – estēts – ko neteikiet …

    neceri uz grēku atlaidi , taisies par kaķi vai zaķi – jāatbild būs tik un tā

    starp citu – šorīt nevaru atrast savus ziemas zabākus – skaidrs – naciķu čekistu neredzamā fronte ir visur

    0
    -3
    Atbildēt

    0

    Anonīms > Neblēj baram līdzi! 08.11.2016. 21.16

    ņem vērā – pie visa vainīgi ir nr1 čekisti, nr 2 naciķi, nr 3 – troļļi

    nacisti ir nacisti – tā jau ir vēsture, bet naciķi ir nacionālisma ļaundabīgā forma

    tā es domāju , jo es domāju

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    betijacelmale > Neblēj baram līdzi! 07.11.2016. 17.38

    Vai Ratņīka joprojām kalpo Kaimiņam, neraugoties uz visām šmucēm?

    +4
    -4
    Atbildēt

    0

    Īsti nesaprotu, no kurienes tā slimīgā tieksme visur naciķus un toļļus redzēt. Atļaušos atgādināt Raiņa cienītājai, ka termins “naciķi” ir cēlies no nacionālsociālisma – antisemitiskas, antikomunistiskas, rasistiskas un antidemokrātiskas ideoloģijas, kura 19.gs beigās izveidojās vācu ķeizeram un Austroungārijas ķeizeram pakļautajās teritorijās.

    Nacionālsociālisma laiks beidzās ar Vērmahta bezierunu kapitulācijas 1945. gada 8. maijā.

    Kur tieši skaisle redz šīs ideoloģijas saikni ar Lielajiem kapiem?

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    Ēriks > Neblēj baram līdzi! 09.11.2016. 11.35

    Ar kuru vietu?

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    lno > Neblēj baram līdzi! 07.11.2016. 18.17

    Skaisle. …tas par tiem lopu vagoniem un zarā kāršanu ir zemiski – bet naciķiem atbilstoši

    ___________________

    Jauniem logiem un skapim jau nopelnīji, kam tagad centies?:)

    +8
    -4
    Atbildēt

    0

    Nu to jau mēs zinām no skolā analizējamās dzejas… Revolucionārā estēte…

    +7
    -1
    Atbildēt

    0

    Arī iespējams. Bet troļļi tak esot tikai NA un V. Pārējiem – ni un ni…

    +8
    -1
    Atbildēt

    0

    lno > Neblēj baram līdzi! 07.11.2016. 22.19

    Skaisle. Smalka dāma, es pat teiktu estēte, tikai tā vārtu rūmes leksika:)

    +11
    -1
    Atbildēt

    0

    Varbūt tāpēc, ka Rīgā pārāk daudz okupantu atbalsītāju? Tādu kā Skaisle, piemēram, kuriem kaut vai pats Putins pie varas nāktu, ka tikai ne NA! Neceri, ka ar savu daili kādu pārsteigsi. 1940. gadā ne vienu vien tādu Skaisli pēcām atrada zarā pakārtu vai lopu vagonā Ziemeļgaismu lūkoties!

    +12
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu