"Dzīvnieku brīvība" neesot sadzirdējusi solījumus uzlabot vistu labturību • IR.lv

“Dzīvnieku brīvība” neesot sadzirdējusi solījumus uzlabot vistu labturību

34
Foto: Ieva Čīka, LETA

Uzņēmēju organizācijas aicina kritiski uztvert mēģinājumu graut ”Balticovo” reputāciju

Organizācija “Dzīvnieku brīvība”, kas šodien piketā aicināja Pārtikas un veterināro dienestu (PVD) rīkoties, lai novērstu vistu labturības pārkāpumus olu ražotnēs, šādu solījumu nav sadzirdējusi, vēsta aģentūra LETA. Iepriekš biedrība vēstīja par vistu labturības pārkāpumiem akciju sabiedrības ”Balticovo” Madonas un Daugavpils ražotnēs.

Kā aģentūru LETA informēja organizācijā, pēc piketa notikusī saruna ar PVD pārstāvjiem esot bijusi draudzīga, un tās laikā dzīvnieku aizstāvji pievērsuši dienesta uzmanību novērotajām problēmām. Tomēr sarunas laikā neesot sadzirdēts solījums, ka PVD situāciju uzlabos.

Sarunas laikā “Dzīvnieku brīvība” atgādinājusi, ka plānveida pārbaudēs netiek konstatēti pārkāpumi, ko konstatējuši aktīvisti, un sodu politika nav gana ”motivējoša”, lai pārkāpumus novērstu. Organizācija turpmāk plānojot strādāt ar sabiedrības informēšanu par problēmām ar labturības nodrošināšanu un uzraudzības nepilnībām.

Organizācija pārmet “Balticovo” nepienācīgu izturēšanos pret vistām olu ražotnēs Madonā un Daugavpilī, bet “Balticovo” norādījis, ka dzīvnieku aizstāvju publiskotajā video redzami kadri no nemodernizētajām novietnēm, kurās atrodas putni dzīves stadijā, kad notiek dabīga putnu atspalvošanās.

PVD pēc ārkārtas pārbaudēm uzņēmumā atzinis, ka putnu blīvums visās uzņēmuma dējējvistu novietnēs Daugavpilī, Madonā un Iecavā atbilst noteiktajām labturības prasībām, izņemot gadījumus atsevišķās mītnēs, kur vistām nav nodrošināti pakaiši jeb speciāli paklājiņi, uz kuriem putnam ir iespēja kašņāties. Par šiem pārkāpumiem PVD noformējis brīdinājuma rīkojumus. Pārbaudēs konstatēts, ka “Balticovo” novietnēs putnu apspalvojums ir atbilstošs fizioloģijai. Intensīva apspalvojuma nomešana ir dabīgs process, kas pastiprinās, vistai novecojot, norāda PVD.

Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera (LTRK) un Lauksaimniecības organizāciju sadarbības padome izplatījušas paziņojumus, aicinot valsts iestādes, medijus un sabiedrību būt kritiskiem pret organizācijas “Dzīvnieku brīvība” kampaņu pret olu ražotāju “Balticovo”, radot iespaidu, ka vistas tiek turētas briesmīgos apstākļos.

LTRK skaidro, ka reģiona tirgū darbību vēlas attīstīt vairāki tiešie “Balticovo” konkurenti, tādēļ nomelnojoša kampaņa var ietekmēt Latvijas uzņēmumu. Pēdējā gada laikā vairāki Latvijā strādājoši uzņēmumi izjutuši negodīgas konkurences cīņu, mēģinot graut viņu reputāciju, tiekot pakļauti mediju un sabiedrības nosodījumam, kā arī neskaitāmām valsts iestāžu pārbaudēm, kas ietekmē ikdienas darbu.

“Ne tikai Latvijā, bet visās Baltijas valstīs piedzīvojam milzīgu iekšējā patēriņa kritumu, jo daudzi aizbraukuši prom, bet citi nevar atļauties iegādāties visu, ko vēlas, jo algu līmenis ir zems. Tāpēc daudzas kompānijas, kas vēlas ienākt jaunā, vēl neapgūtā tirgū, izmanto nevis godīgas konkurences priekšnoteikumus, strādājot ar tirgotājiem, piedāvājot labākās cenas utt., bet gan nodarbojas ar nomelnošanas kampaņām, savus konkurentus izspiežot ārā, lai paši ieņemtu viņu vietu,” sacīja LTRK valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš.

Viņš norādīja, ka visbiežāk šādām kampaņām tiek izvēlētas neaizsargātās grupas, tostarp dzīvnieki, par ruporiem izmantojot organizācijas, kuras it kā aizstāv viņu tiesības. LTRK ir pārrunājusi izveidojušos situāciju ar “Balticovo” vadību un ir informēta, ka reģionā plašu darbību vēlas attīstīt vairāki šīs industrijas pārstāvji. Tāpēc nolemts sazināties ar Igaunijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras vadību, lai aicinātu uz konstruktīvu sadarbību un godīgas konkurences priekšnoteikumu ieviešanu reģionā.

LTRK aicina nepakļauties kampaņai, lai neciestu Latvijā strādājošs uzņēmums, kas maksā nodokļus, nodrošina darbvietas un eksportē produkciju, palīdzot attīstīties Latvijas ekonomikai.

Komentāri (34)

J.Biotops 02.11.2016. 19.31

Interesanti, vai tā “dzīvnieku brīvība” (atkal mans kaķis smejas) pārtiek no savu biedru maksām vai izdiedelē naudu no tiem, kas paši nav pelnījuši, bet tiek pie dalīšanas?

+4
-1
Atbildēt

3

    Anonīms > J.Biotops 03.11.2016. 07.55

    kāds nelietīgs ieraksts, kā tu vari kaut ko tādu uzrakstīt , ja tavs kaķis ir paēdis un samīļots , tad tas nenozīmē, ka visiem kaķiem klājas labi, ka viņus nevajadzētu sargāt un par viņiem gādāt , fuj, pretīgi apzināties, cik ļauni var domāt cilvēki!

    0
    -3
    Atbildēt

    0

    Anonīms > J.Biotops 03.11.2016. 09.05

    Sīrijā krievi un amerikāni cīnās par brīvu naftas ceļu no SA uz Vidusjūru.

    to, ka troļļi mani arī sauc par trolli nenozīmē, ka es tāda esmu – punkts un āmen!

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    Raicha > J.Biotops 03.11.2016. 08.57

    Skaisle, tavējie Sīrijā jau mēnešiem bumbo Aleppo. Desmitiem upuru ik dienas, bet tu te laid dūmu aizsegu – ņemies par vistām un latviešu naciķiem?

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

Anonīms 02.11.2016. 16.13

Es par situāciju varu spriest pēc meijos publicētajām ziņām un tas, ko es redzēju bija necilvēcīgi.

Ja publicētās fotogrāfijas ir viltojums -tad tas tā arī ir jāuzraksta, lai lasītājiem ir skaidrs.

Ja fotogrāfijas ir patiesas, tad jautājums – vai PVD strādā atbilstoši ES standartiem? Pusdzīvas, aklas un pusplikas vistas ? Tā ir tā norma?

Un ko mums Janis Endzins grib pateikt , ka ja uzņemums maksā nodokļus, tad viņiem atļauts pārkāpt tādas normas, kuras pārkāpt netiktu atļautas nodokļu nemaksātājiem ? kaut kāda absolūti greiza un kretīniska domāšana.

Iespēju robežās nevienu balticovo olu vairs nepirkšu – nu galu galā – tik asiņainu biznesu es neatbalstu

+2
-2
Atbildēt

8

    Anonīms > Anonīms 03.11.2016. 07.53

    nesauc mani par naciķi, es nevienam nemeloju, apkārt nemaukojos un pa krogiem nedzerstos un nebļaustos un kučinskis 2 miljonus kabatas naudai arī man nav ieškiebis, tāpēc es nekādi nevaru būt naciķe

    mana latvietība ir kaut kas tāds, kā asinis manās dzīslās, vai kā manas acis, vai mati, vai augums – tas ir tāds, kā ir un es tajā dzīvoju neatkarīgi no tā,cik labāku, skaistāku vai inteliģentāku es to gribētu.

    Ka nu visiem būtu kaut tik maza daļina patriotisma kā man, būtu jau labi … mums visiem būtu labi …

    0
    -3
    Atbildēt

    0

    Anonīms > Anonīms 03.11.2016. 09.19

    par pusvelti deva vairs neražojošas vistas un tu paņēmi, ērikiņ.

    Būtu pielicis pāris eirikus un dabūjis labu labās lauku vistas – karalienes – tagad pusdzīvi kroplīši un tāpati nauda vējā …

    0
    -3
    Atbildēt

    0

    Anonīms > Anonīms 03.11.2016. 07.49

    ja vista nesaņem pārtikas racionu, ja viņa nevar izstiept kājas, izplivināt spārnus, saņemt dieniško seksu no gaiļa – loģiski, ka viņai izkritīs spalvas, sāpēs locītavas, zudīs redze un paliks vien kaut kāda abstrakta spēja izspiest tizlu oliņu

    neraksti muļķības, ērikiņ

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    Ēriks > Anonīms 03.11.2016. 09.49

    Ko nu muldies,pati taču saproti,ka tajā kombinātu biezumā vistas ātri beidz dēt,jo ir nostresojušās un noplukušas līdz nelabumam,bet ar lauku labumiem viņas var atkopt,dabūt uz strīpas un gadus divus tās labi vēl dēs.Bet es šoreiz paņēmu jaunās,apmainīju pret smukajiem pašizaudzētajiem gailēniem,kurus bij žēl kaut nost.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Anonīms > Anonīms 03.11.2016. 11.20

    nu nezinu gan, laikam no padziļinātākas spriešanas atturēšos, jo galu galā – Tev škiet ir konkrētāka pieredze

    0
    0
    Atbildēt

    0

    fretka > Anonīms 02.11.2016. 17.55

    Ak tu naciķe, Skaisle – vistas žēlo, bet latviešu tautas tev nemaz nav žēl :)

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    Ēriks > Anonīms 03.11.2016. 07.25

    Pusplikas vistas ir norma rudenī,kad vistām izkrīt vecās spalvas un izaug jaunas,lai ziemā būtu silti,ar vecumu tam nav nekāda sakara.Pēdējā laikā izplatās nelāga vistu kāju slimība – ērces,kašķis,kas salien zem kāju zvīņām un tās vairs blīvi nenosedz ādu,tad tur iemetas visādas citādas puves,ar to ir diezgan grūti tikt galā,arī individuālajiem audzētājiem.

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    Ēriks > Anonīms 03.11.2016. 08.19

    Saspiestība,protams,ir problēma un industriālā vistu audzēšana vispār ir liela maucība,tas tāpat skaidrs.Šogad iegādājos četras fermā audzinātas vistas savu vistu gēnu atjaukšanai,noliku tās mauriņā -tās tā arī palika kopā saspiedušās,acis bolīdamas,laikam no zāles nobijās.Labi,ka vietējās parādīja priekšā,ka zāle nav bīstama un to pat var ēst.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu