Reģionos mazie uzņēmumi nākamgad bankrotēs • IR.lv

Reģionos mazie uzņēmumi nākamgad bankrotēs

46
Ilustratīvs foto: staburags.lv
Vents Armands Krauklis

Atklāta vēstule par valdības lēmumu gaidāmo ietekmi

Biedrība “Reģionālo attīstības centru apvienība” ir nosūtījusi vēstuli Ministru prezidentam Mārim Kučinskim un finanšu ministrei Danai Reizniecei-Ozolai, paužot satraukumu par valdībā pieņemtajiem lēmumiem, kuri stāsies spēkā 2017.gadā, jo tas var pamudināt mazos uzņēmumus reģionos pārtraukt savu darbību.

Uzskatām, ka reģionu asinsriti veido tieši vismazākie uzņēmēji, kuriem bizness nav vis ienākumu avots peļņas gūšanai, bet gan izdzīvošanas jautājums, lai nodrošinātu sev un apkārtējiem kaut vai vismazāko minimālo algu. Šādi uzņēmumi ļoti bieži reģionos pilda tieši sociālās funkcijas, nodrošinot darba vietas. Piemēram, lauku veikaliņš ar pāris apmeklētājiem dienā cīnās par katru eirocentu, un paredzamās valdības reformas uzņemējdarbības vides sakārtošanā var novest šādu uzņēmumu līdz slēgšanai.

Jebkura uzņēmuma likvidēšana nozīmē sociālās spriedzes palielināšanu reģionos, vienlaikus veicinot līdz šim uzņēmējdarbībā iesaistīto cilvēku imigrāciju.

Valdības pieņemtais lēmums par minimālās algas palielināšanu paredz, ka darbiniekiem, kuri strādā uzņēmumā nepilnu slodzi būs jāmaksā sociālais nodoklis no minimālās algas likmes. Savukārt papildu nodokļu uzlikšana mikrouzņēmumiem faktiski apdraud daudzu reģionālo uzņēmumu eksistēšanu. Papildu faktori, kuri vēl vairāk pasliktinās biznesa vidi reģionos, ir valdības līdz šim pieņemtie lēmumi par obligātu pāreju uz jaunākās paaudzes kases aparātiem.

Neskatoties uz to, cik godprātīgs ir uzņēmējs, viņam būs jāinvestē papildus līdzekļi jaunu kases aparātu iegādei vai esošo uzlabošanai, kā arī obligāti jāslēdz līgumu par kases aparātu apkalpošanu. Tādējādi tiks radītas papildus izmaksas,” apgrūtinājumus uzņēmējiem uzskaita Vents Armands Krauklis, atgādinot, ka līdz šim uzņēmēji maksāja tikai par kases aparāta uzstādīšanu.

Vadīt uzņēmējdarbību Latvijas reģionos kļūst ar katru gadu grūtāk, jo, neskatoties uz publiskajiem solījumiem atbalstīt mazos un vidējos uzņēmumus arī reģionos, rodas sajūta, ka tiek darīts viss, lai uzņēmējdarbība attīstītos tikai Rīgā.

Jebkurš papildu birokrātiskais slogs, kā arī papildu izmaksas no valsts puses reģionos grauj uzņēmējdarbības vidi vai pat to iznīcina.

Reģionu vadītāji uzskata, ka 2014.gada 11.februāra Ministru kabineta noteikumi Nr.95 “Noteikumi par nodokļu un citu maksājumu reģistrēšanas elektronisko ierīču un iekārtu tehniskajām prasībām” un 2014.gada 11.februāra Ministru kabineta noteikumi Nr.96 “Nodokļu un citu maksājumu reģistrēšanas elektronisko ierīču un iekārtu lietošanas kārtība” ir vēl viens konkrēts piemērs, kur vienlaikus tiek palielināts administratīvais slogs uzņēmējiem, kā arī palielinātas biznesa izmaksas.

Valkas novada domes priekšsēdētājs Vents Armands Krauklis ir biedrības ”Reģionālo attīstības centru apvienība” valdes priekšsēdētājs. Biedrībā darbojas 21 Latvijas pašvaldība: Aizkraukles novads, Alūksnes novads, Balvu novads, Bauskas novads, Cēsu novads, Dobeles novads, Gulbenes novads, Krāslavas novads, Kuldīgas novads, Limbažu novads, Līvānu novads, Ludzas novads, Madonas novads, Ogres novads, Preiļu novads, Saldus novads, Siguldas novads, Smiltenes novads, Talsu novads, Tukuma novads, Valkas novads.

Reģionālo attīstības centru apvienība ir dibināta 2015.gadā ar mērķi apvienot pašvaldības, kas Latvijas Nacionālajā attīstības plānā definētas par reģionālajiem attīstības centriem, lai nodrošinātu biedru sadarbību vienota viedokļa formēšanā attīstības, tiesiskajos, kā arī citos kopīgos jautājumos un biedru interešu pārstāvību attiecībās ar privātām un publiskām institūcijām valsts un starptautiskā līmenī.

Komentāri (46)

Skaistule 02.11.2016. 11.24

Viss pareizi. Ne tikai reģionos likvidēsies. Arī Rīgā. To marazmu, kas šobrīd notiek, nekādi savādāk, kā par iznīcināšanu, savādāk nosaukt nevar. Latvijas valsts ir izpostīta. Ierēdņi nesaprot? Viņi iet pāri līkiem. Riebjas DRO smaidīgais ģīmis. Riebjas visi no valdības. Nevienam nav valsts redzējuma.

+11
-1
Atbildēt

0

simourg 02.12.2016. 16.54

cityfinances

0
0
Atbildēt

0

Miervaldis 02.12.2016. 18.39

Tas, ka pelnīt nespējīgs uzņēmums bankrotē, ir normāli. Laipni lūdzam kapitālismā, tovarišč Kraukļiss!

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu