Pārtrauc iepirkuma procedūru Rīgas pils kastelas restaurācijai • IR.lv

Pārtrauc iepirkuma procedūru Rīgas pils kastelas restaurācijai

25
Rīgas pils. Foto: Edijs Pālens, LETA

Arhitekti un vēsturnieki aicina pirms pārbūves rīkot arheoloģisko izpēti

Akciju sabiedrības “Valsts nekustamie īpašumi” (VNĪ) iepirkumu komisija šodien nolēma pārtraukt iepirkuma procedūru Rīgas pils konventa jeb kastelas pārbūvei un restaurācijai Pils laukumā 3, vēsta aģentūra LETA. VNĪ iepirkumu komisija ņēma vērā arhitektu un vēsturnieku viedokli un nolēma Rīgas pils 2.kārtas restaurācijas un rekonstrukcijas izpētes darbus nepakļaut papildu riskiem.

Izpēte un arheoloģija ir obligāta, pirms sākt šī sarežģītā un apjomīgā objekta būvniecības darbus, skaidro VNĪ. 2015.gada 18.septembrī VNI izsludināja slēgtu konkursu, lai izraudzītu būvdarbu ģenerāluzņēmēju Rīgas pils restaurācijas un rekonstrukcijas 2.kārtai. Tās laikā plānota 16.gadsimta vidū būvētās Rīgas pils daļas renovācija un pārbūve, kas ietver projektā īpaši akcentējamās Kapelas un Remtera telpas, kuras paredzēts atjaunot sākotnējā viduslaiku veidolā, demontējot starpsienas un starpstāvu pārsegumus.

Iepirkuma komisija pretendentu iesniegtajā dokumentācijā konstatēja nepilnības un būtiskas atšķirības piedāvājumos, tādēļ bija nepieciešams uzdot daudz precizējošu jautājumu pretendentiem, piedāvājumu vērtēšanā bija jāpieaicina papildu neatkarīgi eksperti. Iesniegtos tehniskos piedāvājumus padziļināti vērtēja arī projekta autors, lai salīdzinātu tajos iekļauto materiālu un risinājumu atbilstību projekta augstajām prasībām.

VNĪ norādīja, ka tik specifiska objekta kā Rīgas pils atjaunošana nav iespējama bez pilnas arheoloģiskās un vēsturiskās izpētes. Restaurācijas un rekonstrukcijas darbu mērķis ir saglabāt seno būvi nākamajām paaudzēm ar maksimāli oriģinālo arhitektūras elementu un konstrukciju apjomu.

VNĪ respektēja arhitektu un vēsturnieku viedokli un secināja, ka darbiem atvēlētais laiks ir nepietiekams. Tāpēc tika pieņemts lēmums pārtraukt iepirkuma procedūru un atvēlēt laiku padziļinātai arheoloģiskajai izpētei pirms jauna Rīgas pils 2.kārtas restaurācijas un rekonstrukcijas būvniecības darbu iepirkuma izsludināšanas.

Rīgas pils kastelas daļas rekonstrukcijas un restaurācijas būvprojektu izstrādāja pilnsabiedrība “Rīgas pils kastelas projekts”. VNĪ pārstāvis Arnis Blodons aģentūrai LETA sacīja, ka uz padziļinātas izpētes nepieciešamību norādīja “Rīgas pils kastelas projekts”, pārbūves projekta autors arhitekts Reinis Liepiņš un citi arhitekti, piemēram, Pēteris Blūms.

“Tik apjomīgam un nozīmīgam projektam izpētei atvēlētais laiks bija nepietiekams, ņemot vērā, ka pēdējos 300 gados nopietna izpēte pilī nav veikta. Jāizpēta gan kastelas pagalms, kuram, noņemot virskārtu, noteikti atklāsies vēsturiski artefakti, kuri jāpēta sīkāk. Tāpat jāveic ēkas mikrobioloģiskā izpēte, lai saprastu, kādus materiālus drīkst izmantot restaurācijas laikā un kā tie sadzīvos ar vecajām sienām,” stāstīja Blodons. Viņš piebilda, ka vēl nav zināms, kas rīkos izpēti, tāpēc tagad nevar prognozēt, cik ilgu laiku tā prasīs.

Kastelas pārbūves darbiem patlaban ir atvēlēti 20 miljoni eiro. Tā ir orientējoša summa, jo 1.kārtas darbiem bija paredzēti 34,9 miljoni eiro, bet izlietoti 34,2 miljoni eiro un izdevies ietaupīt 0,7 miljonus eiro. Rīgas pils restaurācija un rekonstrukcija notiek divās kārtās. 1.kārta – Rīgas pils priekšpils un Austrumu piebūves rekonstrukcija un restaurācija sākta 2009.gadā un pabeigta 2015.gada 1.novembrī.

Otro kārtu – Rīgas pils kastelas daļas restaurāciju un pārbūvi – bija plānots sākt 2016.gadā un pabeigt 2018.gadā. Otrās kārtas gaitā plānots atjaunot un restaurēt Rīgas pils kastelas daļu 10 150 kvadrātmetru platībā, kas ietver pagrabstāvu, 1., 2., 3., 4., 5.stāvu, bēniņus. Projektā paredzēta Hurna bastiona rekonstrukcija, kā arī pagalma labiekārtošana.

Komentāri (25)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu