Publicē apskatu par padomju drošības struktūru ietekmi uz baznīcu • IR.lv

Publicē apskatu par padomju drošības struktūru ietekmi uz baznīcu

24
Attēls no lu.lv

Pētījumā atklāta padomju Latvijas valstsvīra Berklava darbība reliģijas padomju vadībā

Latvijas Universitātes mājaslapā publicēts LPSR VDK zinātniskās izpētes komisijas apskats par vadošās pētnieces, Dr. phil. Solveigas Krūmiņas-Koņkovas pētījumu «Kontrole pār baznīcu Latvijas Padomju Sociālistiskajā Republikā un Padomju Sociālistisko Republiku Savienības valsts drošības institūcijas».

Pētījumā atspoguļota PSRS Reliģisko kultu lietu padomes (RKLP) un PSRS Krievu pareizticīgās baznīcas lietu padomes (KPBLP) pilnvaroto darbība PSRS valsts drošības struktūru labā, atklāta LPSR Ministru padomes priekšsēdētāja vietnieka Eduarda Berklava darbība to vadībā.

Komisijas vietnē lu.lv publicēti pētījuma fragmenti un dokumentu attēli, tai skaitā LPSR Ministru padomes priekšsēdētāja vietnieka Eduarda Berklava rīkojums un informācija par represētajiem Romas katoļu baznīcas priesteriem un «Latvijas katoļu jaunatnes biedrības» darbiniekiem. Viņu vidū bija Henriks Trops, Viktors Ikaunieks, Kazimirs Duļbinskis, Pēteris Jakovels, Francis Lazdāns u. c.

Kā vēstīts apskata pieteikumā, pētījumu iekļaus LPSR VDK zinātniskās izpētes komisijas 4.sējumā. Ziņojums par to sniegts šī gada 11.-13.augusta starptautiskajā zinātniskajā konferencē «Lielais Brālis vēro tevi: VDK un tās piesegstruktūras». Komisijas zinātniskā redaktore ir Dr. iur. Kristīne Jarinovska.

Komentāri (24)

atrium 24.10.2016. 11.39

Uzmanību, reliģija!!!

Laikā, kad daudzi krietni mācītāji beidza savas dzīves Staļina konclāģeros, čekas apteksne, Pujāts, kuram nelaimīgie atklājās grēksūdzēs, strauji kāpa pa karjeras kāpnēm. Jānis Vanags, kurš apgānīja Doma baznīcu, aicinādams tajā čekistus, komuņjagas, sātanistus, krievu armijniekus un sodomītus, nav par kapeiku labāks. Krievu baznīcas jau vairāk kā septiņdesmit gadus, ir čekas struktūrvienības. Uz Baštika, Šmita, Ludviga, Brūvera sen vairs nav brīvas vietiņas, kur zīmogu uzspiest.

+3
-2
Atbildēt

0

rinķī apkārt 24.10.2016. 13.56

Savā ziņā varu pateikties “padomju varai”, ka es, meklējot alternatīvas okupācijas varai, savā dzīvē atradu Dievu. Un tā kā manu meklējumu sākumā visai baznīcā iešanai bija tikai politisks motīvs, jo par ticiību Kristum nebija nekādas jēgas, tad varu teikt, ka okupācijas laikā savā ceļā esmu saticis godīgus un drosmīgus garīdzniekus, jo pretējā gadījumā būtu kristietībai atmetis ar roku. Esmu dzirdējis, ka arī Baznīcā bija tādi, kuri sadarbojās ar VDK, bet kur tad tādi nebija? :) Taču rakstot par Baznīcu un VDK vajadzētu to darīt uzmanīgi, tā, lai kādu cilvēku neapvainotu nepamatoti.

Tik pat labi varētu izdarīt pētījumus par VDK lomu jūrniecībā, kuģu komandas komplektējot, varētu izdarīt pētījumus par to, kā tika nokomplektēti daudzdzīvokļu māju īrnieki, vai mācību iestādes ar pedagogiem utt

+5
-6
Atbildēt

7

    rinķī apkārt > rinķī apkārt 24.10.2016. 14.22

    zanE .Nē, nav liekulīgi, jo uzskatu, ka šāds pētījums jāveic kompleksi un kompleksi arī jāpasniedz un vienā laikā. Es esmu dzirdējis konkrētu garīdznieku uzvārdus, kuri esot sadarbojušies ar VDK, bet gluži tā pat esmu dzirdējis par radošajiem ļaužiem, mācību spēkiem utt.

    Izdalīt kādu atsevišķi un par to tad raksīt – piemēram, ja tagad būtu nopublicēts pētijums par VDK aģentiem Mākslas akadēmijā okupācijas laikā? Tā būtu publikācija ar tendenci.. :)

    +5
    -7
    Atbildēt

    0

    zanE. > rinķī apkārt 24.10.2016. 14.54

    …Riņķī apkārt…kā jau teicu – Tu ļoti pavirši seko Latvijā notiekošajam…

    – “Komisija publicē pirmo apskatu pētījumam – komisijas locekles, filozofijas zinātņu doktores Solveigas Krūmiņas-Koņkovas arhīva izpētes rezultātus laikā no 2015.gada septembra līdz decembrim “Sadarbība starp Latvijas Padomju Sociālistiskās Republikas drošības iestādēm un PSRS Reliģisko kultu lietu padomes pilnvaroto Latvijas Padomju Sociālistiskajā Republikā (1944 – 1954)”. Komisijas atbalstītos 2015.gada pētījumus Latvijas Universitāte izdos sērijas “VDK zinātniskās izpētes komisijas raksti” 1.sējumā “Totalitārisma sabiedrības kontrole un represijas” 2016. gada februārī.”

    http://www.lu.lv/vdkkomisija/zinas/t/39429/

    http://www.lu.lv/vdkkomisija/zinas/t/40430/

    http://www.lu.lv/fileadmin/user_upload/lu_portal/projekti/vdkkomisija/KruminaKonkovaSolveiga_Kontrole-par-Baznicu-LPSR-un-VDK_2016-10-23okt.pdf

    http://www.lu.lv/vdkkomisija/zinas/t/42750/

    +4
    -4
    Atbildēt

    0

    rinķī apkārt > rinķī apkārt 24.10.2016. 15.04

    zanE Tevis atsūtīto linku virsraksti :)

    «Totalitārisma sabiedrības kontrole un represijas: dokumentu izpēte un tās metodoloģija»,

    «LPSR drošības iestāžu darbība 1944. – 1956.»,

    “Kontrole pār baznīcu Latvijas Padomju Sociālistiskajā Republikā un Padomju Sociālistisko Republik Savienības valsts drošības institūcijas”,

    Solveiga Krūmiņa-Koņkova: Kontrole pār baznīcu LPSR un PSRS valsts drošības institūcijas”

    Piekritīsi, diezgan šaurs spektrs. Vispārīgs apskats un Baznīca. Kur tad pārējais? :) Aizmirsi pievienot? :)

    +6
    -6
    Atbildēt

    0

    fretka > rinķī apkārt 24.10.2016. 14.35

    Vai tad Mākslas akadēmijā un Rakstnieku savienībā bija okupācija? :)

    +5
    -4
    Atbildēt

    0

    rinķī apkārt > rinķī apkārt 24.10.2016. 16.12

    zanE. Man tas nav vajadzīgs, izlikties :) Un vispār, es te netaisījos nearvienu strīdēties par šo tēmu, tikai izteicu savas domas par to, ka apgūstot “VDK mantojumu”, tas ir jādara uzmanīgi un jārunā ir ļoti konkrēti un kompleksi visa okupācijas laika kontekstā. Ja piemin kādu institūciju VDK sakarā, tad ir jābūt pretī konkrētam vārdam un uzvārdam, kurš no šīs institūcijas ir sadarbojies utt

    Kas attiecas uz pašu pētniecību, tad, manprāt, aktuālāk ir pētīt kādreizējā VDK ietekmi uz šodienas LR. Piemēram, par tādu “profesionālā komunista” kā Lemberga spējo izaugsmi biznesā un apstākļiem, kuri veicināja šo “veiksmes stāstu”, par bijušo VDK darbinieku Savicki, kā viņš ticis pie valstij stratēģiska uzņēmuma vadības utt Baznīca un VDK, tas jau laikam nav tas pats aktuālākais :)

    Man viss par šo tēmu :)

    +5
    -4
    Atbildēt

    0

    zanE. > rinķī apkārt 24.10.2016. 16.00

    ….Tev brīžiem gribas izlikties par Antiņu…kāpēc?…izpētes komisija strādā un savu veikumu publicē sējumos/turpinājumos…vai vēlējies, lai visu paveikto publicē pēc gadiem 10 vienā apkopojumā?…tad, kāpēc tāds satraukums par čekas maisu neatvēršanu?….atvērsim pēc gadiem 30 – visu un vienā reizē…

    +5
    -3
    Atbildēt

    0

    zanE. > rinķī apkārt 24.10.2016. 14.15

    …ui, tātad – Tavuprāt ir kādi izņēmumi, kuriem drīkst pieskarties tik baltiem cimdiem rokās…nav, tā kā, drusku liekulīgi?…

    +7
    -3
    Atbildēt

    0

Māris 24.10.2016. 12.58

Berklavs bijs-a vienīgais no komunistiem , kurš atvainojās par savu pret latviešiem vērsto darbību un arī pats brīvprātīgi aizgāja no saiemas.

Interesanti kurš “Ir” ir sponsorējis šo rkstu. Laikam kādam no “Vienotības” nebija labi ap dūšu. Jo pirmdienas, smagas dienas.

+9
-11
Atbildēt

2

    fretka > Māris 24.10.2016. 13.36

    Nu nereklamēs taču curiki, piemēram, šo pētījumu – par savējiem un savējo radiņiem :)

    Latvijas Miera aizstāvēšanas komiteja (1951 – 1990)

    http://www.lu.lv/vdkkomisija/zinas/t/42428/

    +5
    -9
    Atbildēt

    0

    zanE. > Māris 24.10.2016. 14.13

    …nuja, Mārim pavisam grūta pirmdiena – piespieduši nabadziņu reģistrēties ir.lv portālā, lai paustu kreņķi par Vienotību un portālu…kas tad, nu?…sagrāva Tavas ilūzijas par svētajiem?…

    ….atsauce uz rakstu publicēta gan Twitterī, gan Facebook, gan LU mājaslapā, bet Mārim sirsniņa sasāpējās par ir.lv…jūtu līdz!…

    +7
    -7
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu