Pievienotās vērtības un iedzīvotāju ienākuma nodokļa ieņēmumi atpaliek no plāna • IR.lv

Pievienotās vērtības un iedzīvotāju ienākuma nodokļa ieņēmumi atpaliek no plāna

38
Foto: Ieva Čīka, LETA

Šogad nodokļu ieņēmumu pieaugums – lielākais trīs gadu laikā

Šogad deviņos mēnešos Valsts ieņēmumu dienesta (VID) administrēto nodokļu ieņēmumi bija par 49 miljoniem eiro lielāki nekā plānots, sasniedzot 100,8% no plāna, LTV “Rīta panorāmai” atklāja dienesta vadītājas pienākumu izpildītāja Dace Pelēkā, vēsta lsm.lv.

Salīdzinot ar 2015.gada deviņiem mēnešiem, nodokļu ieņēmumi palielinājušies par 7,4%, un tas ir lielākais pieaugums pēdējo trīs gados, sacīja Pelēkā. Viņa gan atzina, ka pievienotās vērtības nodokļa (PVN) ieņēmumi šī gada deviņos mēnešos no plāna atpalika par 1,1%, un iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) ieņēmumi no plāna atpalika par 1,2%.

Uzņēmumu ienākuma nodokļa un sociālā nodokļa ieņēmumi ir lielāki nekā plānots. VID informēja, ka pēc apjoma lielākais ieņēmumu pieaugums ir akcīzes nodokļa ieņēmumiem, ko galvenokārt nodrošināja akcīzes nodokļa ieņēmumi par naftas produktiem un tabakas izstrādājumiem, kas savukārt skaidrojams gan ar akcīzes nodokļa likmju palielināšanu, gan patēriņa pieaugumu.

Iecerēto plānu nav izdevies izpildīt IIN ieņēmumiem, ko VID skaidro ar IIN atmaksu. 2016.gada deviņos mēnešos atmaksāti 81,62 miljoni eiro, kas ir par 18,63 miljoniem eiro jeb 29,6% vairāk nekā 2015.gada attiecīgajā periodā.

VID norāda – plānojot kopbudžeta ieņēmumus, iekšzemes kopprodukta (IKP) pieaugums faktiskajās cenās 2016.gadā tika prognozēts 5,2%. Investīciju sarukšana, kas saistīta arī ar Eiropas Savienības struktūrfondu apgūšanas kavēšanos, lielā mērā samazināja iekšzemes kopprodukta pieaugumu.

Saskaņā ar Centrālas statistikas pārvaldes datiem 2016.gadā 1.pusgadā IKP faktiskajās cenās ir par 2,5% lielāks nekā 2015.gada 1.pusgadā. Līdz ar to pastāv liela varbūtība, ka paredzētais ekonomikas pieauguma temps netiks sasniegts, un tas negatīvi ietekmē PVN plāna izpildi.

Komentāri (38)

klusais 20.10.2016. 15.48

Ja VID neaizturētu PVN atmaksas sākot ar pagājušā gada novembra mēnesi , tad ar PVN ieņēmumiem būtu vēl švakāk . Patreiz budžetu glābj tas , ka notika pārdale cigarešu kontrobandā un nopietni paplucināja Latgales reģionu , tāpat tranzīta samazinājums samazināja fūru dīzeļa apjomus plus igauņi “piepalīdz” ar savām akcīzes likmju maiņām . To nez vai budžetu veidojot FM bija iedomājusies.

0
0
Atbildēt

2

    mūsu alus > klusais 20.10.2016. 19.19

    Kāda kontrabanda?! Rakstīts taču, ka patēriņš pieaudzis! :) Un ja pieaudzis patēriņš, tad jau mūžīgais akcīzes nodokļa pieauguma pamatojums – ka tādejādi samazināsies tabakas patēriņš un tauta būs veselāka, ir izgāzies un rezultējies pavisam pretējā efektā. Tagad droši varam sacīt, ka, lai samazinātu smēķēšanu, cenas jālaiž uz leju :)

    0
    0
    Atbildēt

    0

    atrium > klusais 21.10.2016. 19.18

    klusais

    Ja VID neaizturētu PVN atmaksas sākot ar pagājušā gada novembra mēnesi

    Ja VID apzinīgi atmaksātu pārmaksāto PVN normāliem uzņēmumiem, bet neatlaistu nodokļus čekas un bandītu firmām, ar PVN iekasēšanu būtu nesalīdzināmi labāk.

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu