Saeimas komisija rosina aizliegt lielā iepakojumā tirgot par 5,8% stiprāku alkoholu • IR.lv

Saeimas komisija rosina aizliegt lielā iepakojumā tirgot par 5,8% stiprāku alkoholu

22
Foto: Agnese Gulbe, LETA

Komisijas vadītājs norāda uz iespējamu lobēšanu un grozījumu sarežģīšanu

Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas deputāti šodien vienojās par aizliegumu tirgot iepakojumā, kura tilpums pārsniedz vienu litru, jebkādu alkoholu, kura absolūtā spirta daudzums pārsniedz 5,8 tilpumprocentus, vēsta aģentūra LETA.

Ar septiņām balsīm par un trīs balsīm pret deputāti atbalstīja Ingmāra Līdakas (ZZS) priekšlikumu, kas paredzēja noteikt, ka alu, vīnu, raudzētos dzērienus un pārējos alkoholiskos dzērienus aizliegts pārdot iepakojumā, kura tilpums pārsniedz vienu litru, ja absolūtā spirta daudzums tajos pārsniedz 5,8 tilpumprocentus.

Komisija daļēji atbalstīja deputāta Imanta Parādnieka (VL-TB/LNNK) ierosinājumu noteikt tilpuma ierobežojumu, ja absolūtā spirta daudzums alkoholiskajos dzērienos pārsniedz 5,8 tilpumprocentus, nevis 7,5, kā tas bija līdzšinējā redakcijā.

Līdz ar to patlaban konceptuāli ir atbalstīts kompromisa variants, kas nozīmē, ka tā dēvētās divlitrenes netiek aizliegtas pavisam, jo, ja alkoholiskā dzēriena absolūtā spirta daudzums nepārsniedz 5,8 tilpumprocentus, tad to drīkstētu tirgot iepakojumā, kura tilpums ir lielāks par vienu litru.

Tiesa, pēc tam, kad tika atbalstīts deputāta Līdakas priekšlikums, viņš sacīja, ka no šī priekšlikuma būs jāņem ārā tā daļa, kas attiecināma uz vīnu un konjaku. Taču tas būs izdarāms vien tad, kad komisija gatavos grozījumus trešajam lasījumam.

Komisijas priekšsēdētājs Romāns Naudiņš (VL-TB/LNNK) norādīja, ka prakse, kad deputāti sola labot jau atbalstītus priekšlikumus, nebūtu vēlama, jo tā palēnina grozījumu apstiprināšanu. Naudiņš atzina, ka šāda likumdošanas procesa palēnināšana ir “pieredzējušu politiķu meistarība, kas notiek, sniedzot komisijā samudžinātus priekšlikumus, kas maina grozījumu būtību”. Viņš uzskata, ka konkrēto grozījumu kontekstā runa ir par spēcīgu nozares lobiju.

Kamēr šādu kompromisa variantu vismaz daļēji atbalstīja alus ražotāji, vairāki deputāti teica, ka ilgtermiņā būtu pilnībā jāaizliedz divu litru tilpums. Taču deputātu vidū vēl nebija vienprātības par to, vai tilpuma slieksnis būtu jānosaka puslitrs vai litrs. Deputātiem vēl jāstrādā pie priekšlikuma, kas attiektos uz alkoholisko starpproduktu dzērienu ierobežošanu.

Latvijas Alus darītāju asociācijas valdes priekšsēdētāja Ināra Šure norādīja, ka alus ražotājiem kā kompromisa variants ir pieņemams, ka divlitru tilpums tiek saglabāts, nevis atcelts vispār, jo patlaban 40% tirgus Latvijā ir PET tarā pildītais alus. Šure sacīja, ka aizliegums pārdot divlitru tilpumā alu, kura absolūtā spirta daudzums pārsniedz 5,8 tilpumprocentus, šo PET tirgus daļu varētu samazināt vismaz par trešdaļu. Tomēr kopumā šāds ierobežojums būtu atbalstāms.

AS “Cēsu alus” tirdzniecības un mārketinga vadītājs Gustavs Zatlers pauda uzskatu, ka aizliegums pārdot alu divu litru tilpumā nerisinās alkohola patēriņa un vieglās pieejamības problēmas. Pēc viņa domām, Saeimas komisija, aizliedzot alu divu litru tilpumā, kropļos tirgu, jo pieaugšot nelegālā alkohola patēriņš. Viņš norādīja, ka alus ražotāji Latvijā patlaban vēl nav gatavi pāriet uz alus ražošanu viena litra tilpumā.

Deputāts Anrijs Matīss (V), atbalstot ieceri aizliegt divu litru tilpumu alum, ieteica ņemt vērā uzņēmēju vajadzības un paredzēt pārejas periodu, kurā ražotāji varētu pārkārtot savas ražošanas līnijas.

Likumprojektu “Grozījumi Alkoholisko dzērienu aprites likumā” otrajā lasījumā paredzēts izskatīt 27.oktobra Saeimas plenārsēdē. Plānots, ka grozījumi varētu stāties spēkā 2017.gada 1.septembrī.

Komentāri (22)

traductrice 19.10.2016. 15.12

Par ko (vai precīzāk – pret ko) Saeima cīnās – par iepakojumu vai par surogātalkoholu? Kā jaunā norma tagad attieksies, piem., uz itin kvalitatīviem vīniem 3 litru tetrapakās?

+9
0
Atbildēt

2

    Ēriks > traductrice 19.10.2016. 15.35

    Saeima cīnās,lai stiprā alus cienītāji biežāk izietu uz ielas svaigā gaisā,ejot pēc nākamās pudeles.

    +5
    -1
    Atbildēt

    0

    andrejs > traductrice 19.10.2016. 15.34

    Tieši tā – vai pie mums turpmāk aizliegs pasaulē tik populāros lielos galda vīna iepakojumus (3 un 5 litri), ko bieži izmantojam lielākiem pasākumiem dārzā vai piknikā?

    Stulba ideja – daudz loģiskāk būtu jāaizliedz draņķu ražošana. Iepakojums nav “vainīgs”.

    +7
    0
    Atbildēt

    0

rinķī apkārt 19.10.2016. 15.10

…Līdz ar to patlaban konceptuāli ir atbalstīts kompromisa variants, kas nozīmē, ka tā dēvētās divlitrenes netiek aizliegtas pavisam, jo, ja alkoholiskā dzēriena absolūtā spirta daudzums nepārsniedz 5,8 tilpumprocentus, tad to drīkstētu tirgot iepakojumā, kura tilpums ir lielāks par vienu litru….+++ Kārtējais “dekoratīvais” likums papildina LR “likumu saimi”:)

Divlitrenē alus vairs nebūs 7,5%, bet 5,7 %. Mērķis sasniegts, visi apmierināti Vieni par to, ka rūpējas par tautu, otri, ka varēs tirgot tālāk savu preci un arī divlitreņu patērētāji nebūs noskumuši. Pēc pirmās divlitrenes % atšķirību sajus vairs nevar. :)

+8
-1
Atbildēt

0

J.Biotops 19.10.2016. 19.45

Divlitrenes ir profesionāļu repertuārā, viņiem ar aizliegšanu nekad nekas nav līdzēts. Sīko nolikšanai ceļa iesākumā visvairāk kalpo spirtotie cukurūdeņi, ko nez kāpēc ļauj tirgot ar pseidonīmu „kokteiļi”. Un nepavisam ne 2litrīgos traukos – tādiem var pusdienu naudiņas nepietikt. Ja kas tiešām jāaizliedz, tad šitentās dziras.

Tā vietā apkarosim vīna pakas – gribētu redzēt kaut vienu alkoholiķi, kuram tādas vajadzīgas. Ja nu vienīgi Saeimā. Tad kāds no 100 gudrajiem rūpējas pats par savu likteni?

+5
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu