Līdz ar OIK diferencēšanu elektroenerģijas izmaksas pieaugs aptuveni 390 000 mājsaimniecību; saruks - 650 000 • IR.lv

Līdz ar OIK diferencēšanu elektroenerģijas izmaksas pieaugs aptuveni 390 000 mājsaimniecību; saruks – 650 000

24
Foto: Ieva Lūka, LETA

Daļa no pieslēgumiem, kuriem izmaksas pieaugs, ir arī tā saucamie tukšie pieslēgumi – mazdārziņi, vasarnīcas u.tml.

Līdz ar elektroenerģijas obligātā iepirkuma komponentes (OIK) diferencēšanu elektroenerģijas izmaksas pieaugs aptuveni 390 000 mājsaimniecību, savukārt 650 000 – saruks, Ekonomikas ministrijas aplēses atstāsta LETA.

Vienlaikus ministrijas pārstāvji atzīmēja, ka daļa no pieslēgumiem, kuriem izmaksas pieaugs, ir arī tā saucamie tukšie pieslēgumi (mazdārziņi, vasarnīcas, u.tml.), kur elektroenerģijas patēriņa gandrīz nav.

Pēc OIK maksājumu diferencēšanas izmaksas saruks tām mājsaimniecībām, kurām izmaksas samazinājās līdz ar elektroenerģijas sadales sistēmas pakalpojumu tarifu izmaiņām pēc šā gada augusta. Izmaksas saruks arī tām mājsaimniecībām, kurām pēc sadales tarifu izmaiņām izmaksas nedaudz palielinājās.

Jau ziņots, ka valdība 4.oktobrī atbalstīja grozījumus Elektroenerģijas tirgus likumā, kas nolūkā atbalstīt energointensīvos uzņēmumus paredz diferencēt galalietotāju OIK maksājumus pēc pieslēguma jaudas un patēriņa apmēra.

Elektroenerģijas obligātais iepirkums ir valsts noteikts atbalsta mehānisms elektroenerģijas ražotājiem, kas elektroenerģiju ražo koģenerācijas stacijās vai no atjaunojamiem energoresursiem. Atbilstoši Elektroenerģijas tirgus likumam atbalstu īsteno publiskais tirgotājs, kura pienākumus no 2014.gada 1.aprīļa pilda “Latvenergo” meitasuzņēmums “Enerģijas publiskais tirgotājs”.

Publiskais tirgotājs iepērk elektroenerģiju obligātajā iepirkumā no elektroenerģijas ražotājiem, maksā garantēto maksu par elektrostacijās uzstādīto jaudu, sedz balansēšanas izmaksas, kā arī administratīvās izmaksas. Minētās publiskā tirgotāja izmaksas sedz visi elektroenerģijas galalietotāji proporcionāli savam elektroenerģijas patēriņam kā OIK maksājumu.

Obligātā iepirkuma ietvaros iepirktās elektroenerģijas izmaksas OIK ietver tikai tajos gadījumos, kad obligātā iepirkuma ietvaros iepirktās elektroenerģijas cena ir augstāka par elektroenerģijas tirgus cenu, kas ik stundu tiek noteikta elektroenerģijas biržā “Nord Pool”. Obligātajā iepirkumā iepirktās elektroenerģijas cenas noteikšanas kārtību reglamentē Ministru kabineta noteikumi.

 

Komentāri (24)

nomale 12.10.2016. 13.38

OIK ir bandītiska shēma, kas gremdē valsti. Turklāt atšķirībā no citām shēmām, šī spēj valsti nogremdēt pilnībā. Ko darīsim pēc pāris gadiem, kad eirofondi būs beigušies un visi ražotāji patriekti???

+8
-1
Atbildēt

0

zanE. 12.10.2016. 12.13

…īsti nav skaidrs – OIK, atbalsts zaļajai enerģijai, ko mēs visi maksājam zobus sakoduši…šis atbalsts ir beztermiņa un allaž pieaugošā progresijā?…atbalsts mantojams tā īpašniekiem no paaudzes paaudzei?…maksājam par Šķēles vēja ģeneratoriem, biogāzes ražošanu un atkritumu uzglabāšanu visa viņa mūža garumā un maksāsim arī viņa bērnu bērniem?…atbalstam vajadzētu būt ar konkrētu termiņu, lai uzsāktu ražošanu, attīstītu biznesu, bet…kas tad tas par biznesu, kurš citiem jāapmaksā, lai tas atsevišķām personām nestu garantētu peļņu?…vai, nu, ir…vai – nav!…visiem ir biznesa riski, bet padarīt ikvienu valsts iedzīvotāju par dažu izredzēto ķīlniekiem – piedodiet, te kaut kas nav kārtībā…

+9
-2
Atbildēt

5

    atrium > zanE. 12.10.2016. 13.03

    Ebenemezers

    Juulis gan nepateica uz kaa sirdsapziņas gulstaas uzņēmēja Peimaņa slepkaviiba .

    Vari septiņas reizes minēt, kura valsts nevar pieļaut, ka Latvija ir energoneatkarīga un kura Latvijas parķija lobē tās intereses. Ja īpatnim ir kaut nedaudz pelēkās vielas smadzeņu garozā, noteikti būs ievērojis, ka gazpromizatori un čekas kājslauķi: Kampars un Dombrovskis, par visu varu izcīnīja ar gāzi kurināmo TECII 2. kārtu, neskatoties uz visiem saprātīgiem nozares speciālistu pretargumentiem.

    +1
    -4
    Atbildēt

    0

    Anonīms > zanE. 12.10.2016. 18.43

    Ko brīnies žagatiņ,zane -tu dzīvo bandītu lielvalstī Latvijā. Velc laukā savu spožo sarkano maciņu -maksā un mutiņu ciet!

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    dzeris49 > zanE. 12.10.2016. 13.12

    Kamēr muļķuzemē jebkurš lēmums ir nopērkams un depitātiņi ir tikai “pelēko kardinālu” balsošanas instruments, tikmēr maksāsi, un kā vēl, kur tad paliksi.

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    jurisml_inbox_lv > zanE. 12.10.2016. 12.50

    nu saraiņajam ir izteikts talants uz naudas kaari , nekad nebuus gana , vakar raidiijumaa viens pret vienu Jūlis pateica ka par Mantes projekta apstiprinaašanu jāieskaita saraiņaa ( viņš toreiz bija premjers ) kontaa 2 miljoni eiro , citaadi projekts netiks palaists , nekad viņam nebuus gana , jau agraak piemineetaa digitalizaacijas lieta , latvenergo un veel vells viņzin kas , Juulis gan nepateica uz kaa sirdsapziņas gulstaas uzņēmēja Peimaņa slepkaviiba .

    +5
    -2
    Atbildēt

    0

    kristaps_freimanis > zanE. 12.10.2016. 12.39

    T.s. “zaļā enerģija” no OIK ir pavisam neliela daļa. Lielākā ir “zaļās” krievu gāzes turbīnas.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

cabulis 12.10.2016. 16.14

Tukša runāšana – tukša statistika: ~390 000, bet lielākā daļa mazdārziņi; bla-bla-bla. Lai Latvenergo, vai Sadales tīkls, vai EM uzraksta, kas notiks (kāds ir gaidāmais scenārijs):

1) Vienistabas dzīvoklis; 1 vecpuisis, ledusskapis un tējkanna, parasti tērē ~ … kWh/mēnesī (vai gadā);

2) Divistabu dzīvoklis; 2 pensionāri; ….; parasti tērē ~ … kWh;

3) Trīsistabu dzīvoklis; ģimene ar 2 bērniem; ……. ~… kWh;

4) Ģimenes māja, saprātīga izmēra; ….

5) Lemberga Puzes muiža vai Šķēles Mākoņi;

6) Mazdārziņš, kur 4-5 mēnešus dzīvo pa vasaru un darbina zāles pļāvēju un ledusskapi.

7) ……..

Lūdzu kas notiks ar katru daudz maz konkrētu variantu !

+4
0
Atbildēt

2

    Anonīms > cabulis 12.10.2016. 18.51

    Man ir problēmas ar radioviļņiem dzīvoklī.Šobrīd varu dzirdēt tikai skonto. Biju šokā,kad dzirdēju,ka esot pieņemts politisks lēmums ar 2025.gadu sākt atdalīšanos no Krievijas elektrotīkla. Visu šo laiku domāju,ka esam neatkarīgi,bet izrādās,ka nekā.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    edge_indran > cabulis 12.10.2016. 20.21

    ————

    Domāt vajag ar galvu. Viens otrs jau pirms gadiem 20, pēc veiksmīgi īstenotās prihvatizācijas un denacionalizācijas, apjēdza neatkarības stāvokļa bīstamību:

    ” Piederu [G.Andrejevs] tiem, kas uzskata — Latvija mūsdienu pasaulē nespētu eksistēt kā atsevišķa vienība.(..) jāatzīst, ka Latvijas mērķis integrēties ES, sākot jau ar 5. Saeimu, ir bijusi pareizā izvēle, uz ko, lai kā mēs tagad kritizētu Latvijas ceļu, kuru savulaik pārstāvēju arī es, bija pareizs un visumā arī veiksmīgs.”

    http://www.la.lv/wp-content/uploads/2013/10/g1/andrejevs3_ts_42.jpg

    http://providus.lv/article/ar-laca-ausim-eiropas-cepure

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu