Nobela prēmija fizikā piešķirta par eksotiskās vielas pētījumiem • IR.lv

Nobela prēmija fizikā piešķirta par eksotiskās vielas pētījumiem

25
NULL

Balvu saņem trīs britu zinātnieki par atklājumiem supervadītāju jomā

Nobela prēmija fizikā šogad piešķirta Lielbritānijā dzimušajiem zinātniekiem Deividam Dž. Tulesam un otra puse kopīgi Dankanam Haldeinam un Džonam Maiklam Kosterlicam “par topoloģisko fāzes pāreju un vielas topoloģisko fāzu teorētiskiem atklājumiem”, otrdien paziņoja Nobela komiteja, vēsta aģentūra LETA-AFP.

“Šī gada laureāti atvēra durvis uz nezināmu pasauli, kur viela var pieņemt dīvainus stāvokļus. Viņi izmantojuši sarežģītas matemātiskās metodes, lai pētītu vielas neparastus stāvokļus vai fāzes, tādus kā supervadītājus, superšķidrumus vai plānas magnētiskās plēves. Pateicoties viņu pirmatklājēju darbam, tagad tiek meklētas vielas jaunas un eksotiskas fāzes,” teikts komitejas paziņojumā.

Kā norāda lietpratēji, zinātnieku atklātais var radīt jaunu izrāvienu tehnoloģiju industrijā, paverot citādas iespējas ar inovatīviem materiāliem.

Pagājušajā gadā prēmija tika piešķirta japānim Takaaki Kadzitam un kanādietim Artūram B. Makdonaldam par neitrīno oscilāciju atklāšanu, kas pierāda, ka neitrīno ir masa.

Komentāri (25)

Aldis Eglājs 05.10.2016. 08.54

– ministram Šadurskim

Trīs laureati un visi trīs no universitātēm. Arī Latvijai šī pieredze noderētu – teorētiskā zinātne universitātēs, rūpnieciskā zinātne specializētajos institūtos. Pie esošās Latvijas zinātnes organizācijas viss devums tautsaimniecībai, kuru Rēderam LTV raidījumā 1:1 no Kaščējeva izdevās izspiest – Dogo barība un pretvēža vīruss.

Ņežirno.

+2
0
Atbildēt

0

sniega_roze 04.10.2016. 23.50

Vispār runa ir par fāžu pārejām, piem. ledus<>ūdens<>gaiss un metastabilām un stabilām fāzēm, piem., plānās kārtiņās. Noteikti taču ir kādi cietvielu fiziķi vai materiālzinātnieki ar ko žurnālists var pakonsultēties, ja ne paskatīties vācu vai angļu tv, kur visu tā labi paskaidro. :9

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu