Igaunijas prezidentes amatā parlamentā ievēlēta Kersti Kaljulaida • IR.lv

Igaunijas prezidentes amatā parlamentā ievēlēta Kersti Kaljulaida

28
Kersti Kaljulaida. Foto: Reuters-LETA

Pie partijām nepiederošo kandidāti pēc vairākām neveiksmīgām vēlēšanu kārtām pieteikuši 90 deputāti

Igaunijas parlaments Rīgikogu pirmdien prezidentes amatā ievēlējis pie partijām nepiederošo valsts pārstāvi Eiropas Revīzijas palātā Kersti Kaljulaidu, vēsta aģentūras LETA-BNS. Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) svētdien Kaljulaidu reģistrēja kā vienīgo prezidenta amata kandidāti balsojumam parlamentā.

Pieteikumu reģistrēt Kaljulaidas kandidatūru CVK bija iesnieguši 90 parlamenta deputāti. Šo pieteikumu neparakstīja 11 deputāti – visi septiņi opozīcijā esošās Igaunijas Konservatīvās tautas partijas (EKRE) deputāti, kā arī četri opozīcijā esošās Centra partijas deputāti.

Jau vēstīts, ka ievēlēt jauno Igaunijas prezidentu neizdevās nedz parlamentam augusta beigās, nedz elektoru kolēģijai 24.septembrī, jo neviens no kandidātiem nespēja iegūt nepieciešamo balsu skaitu. 26.septembrī Rīgikogu frakciju vadītāji vienojās sadarboties, lai parlamentam prezidentu tomēr izdotos ievēlēt, un arī atzina, ka līdzšinējos kandidātus izvirzīt nebūtu lietderīgi.

Kaljulaida iepriekš atzina, ka pirmais darbs, ko darītu pēc ievēlēšanas – iepazīstinātu sabiedrību ar sevi, jo viņas vārds līdz šim sabiedrībai ir maz zināms, vēsta Latvijas sabiedrisko mediju portāls lsm.lv. No 2004.gada Kaljulaida pārstāv Igauniju Eiropas Revīzijas palātā. Lai gan viņas amata termiņš beidzās maijā, viņa turpina pildīt šos pienākumus, jo Igaunijas valdība nav atradusi jaunu valsts pārstāvi palātā. No 2001. līdz 2004.gadam bijusi Tēvzemes savienības biedre.

Kaljulaida dzimusi 1969.gadā. 1992.gadā beigusi Tartu universitātes Bioloģijas fakultāti, 2001.gadā šajā pašā augstskolā aizstāvējusi maģistra grādu uzņēmējdarbības vadībā. 1999.gadā kļuvusi par toreizējā premjera Marta Lāra padomnieci ekonomikas jautājumos, un 2002.gadā iecelta par Igaunijas valsts energokompānijas “Eesti Energia” Iru koģenerācijas elektrostacijas vadītāju.

Kaljulaida piekrita izvirzīt savu nomināciju finiša taisnē pēc tam, kad prezidentu neizdevās ievēlēt vairākās kārtās. Viņa ir precējusies, četru bērnu māte. Kaljulaida kļūs par pirmo sievieti visai ceremoniālajā amatā, nomainot Tomasu Hendriku Ilvesu.

Situācija, kad prezidenta vēlēšanu procesam jāatgriežas sākties no jauna, Igaunijas parlamentā piedzīvota pirmo reizi. Pašreizējā Igaunijas prezidenta Tomasa Hendrika Ilvesa otrais piecu gadu amata termiņš noslēgsies oktobrī. Konstitūcija viņam liedz kandidēt uz trešo amata termiņu pēc kārtas.

Komentāri (28)

west 03.10.2016. 19.40

Apsveicam! Baņķieru un eurokomisāru dāvana igauņu tautai (sk. biogrāfiju). Nu, smuki atlasīta. Tika draugi pie gaidītās prezidentes, kuru pirms tam nekad nav redzējuši. (Nejaukt ar VVF un Ilvesu jo tie ir citi stāsti, citā laikā, bet arī loti interesanti)

Cik jauks cilvēks ! Ja nav, tad mediji uztaisīs. Jau sāk. Tie zēni to labi māk.

Minam, kad jaunā prezidente kļūs par visas Baltijas ” morālo līderi” un pēc cik ilga laika viņa brīvprātīgi lūgs palielināt bēgļu kvotas visām valstīm uzreiz ?

+3
-2
Atbildēt

0

atrium 03.10.2016. 21.06

Gan jau būs labi. Igaunija pat baismīgāko paģiru nomocīta neizvēlētos čekas apteksnes: Rumpīti, Freibergu vai Zatļeru.

+1
-2
Atbildēt

0

gustaps 03.10.2016. 18.59

Prieks par kaimiņiem. Un pozitīva skaudība: “Konservatīva ekonomikā, liberāla sociālajos jautājumos”.

Lai veicas.

+1
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu