Infografiks: Ko nozīmē marķējums FSC uz tetrapakas? • IR.lv

Infografiks: Ko nozīmē marķējums FSC uz tetrapakas?

28
NULL

Latvijā pašlaik ir sertificēti aptuveni 1,3 miljoni hektāru meža

“FSC simbols uz dažādiem izstrādājumiem – sākot no sulas pakas pārtikas veikalā līdz dārza mēbelēm un papīram birojā -, ir veids, kā pircējiem palīdzēt noorientēties un sniegt pārliecību, ka ar savu pirkumu un šķietami mazo ikdienas izvēli, viņi atbalsta atbildīgu mežu apsaimniekošanu,” skaidro FSC pārstāvis Latvijā Imants Krūze.

FSC sertifikātus izmanto uzņēmumi, kuru ražošanā izmanto mežsaimniecības produktus. Kopš 2012. gada, kad Latvijā bija izsniegti 174 FSC piegādes ķēdes sertifikāti, to skaits ik gadu ir audzis par aptuveni 10%-15%. “Esmu gandarīts, ka tieši pēdējo divu gadu laikā uzņēmēju interese un izpratne par FSC sertifikāta nozīmi ir augusi īpaši aktīvi. Šobrīd izsniegto piegādes sertifikātu skaits sasniedz jau 300,” informē Krūze. Minētie uzņēmumi ir galvenokārt poligrāfijas, dārza un iekštelpu mēbeļu ražošanas un kokapstrādes uzņēmumi u.c., kuri ražošanā izmanto FSC sertificētu koksni.

Latvijā šobrīd ir sertificēti aptuveni 1,3 miljoni hektāru meža. Lai arī Latvija sertificēto mežu apjoma ziņā ir līdzvērtīga tādām valstīm kā Somija, Vācija un Lielbritānija, tomēr liels potenciāls ir arī privāto mežu sertifikācijai.

Pirmais uzņēmums pasaulē, kas sāka piedāvāt FSC sertificētu dzērienu iepakojumu, bija “Tetra Pak”. Uzņēmuma pārstāve Marija Slaidiņa norāda: “Veikalu plauktu pārpilnībā iepakojums kļūst par reklāmu, ražotājiem sacenšoties par pircēja uzmanību, lai tieši šis produkts nonāktu iepirkumu grozā. Tāpēc iepakojums ir viens no lielākajiem ražotāju izaicinājumiem, domājot tieši par ilgtspējas nodrošināšanu un tāda iepakojuma izmantošanu, kas var ne tikai pildīt savas funkcijas un pārdot produktu, bet vienlaikus arī maksimāli mazināt kaitējumu videi un cilvēkam. Izstrādājot iepakojuma dizainu, ražotājam šodien ir iespēja izvēlēties otrreiz pārstrādājamus un atkārtoti lietojamus izejmateriālus. Tā no pagājušā gada novembra viss Tetra Pak iepirktais kartons nāk no FSC CoC sertificētiem piegādātājiem, un mūsu mērķis laika gaitā ir panākt to, ka arī viss saražotais iepakojums būtu ar FSC zīmi, jo esam pārliecināti – labs iepakojums labai dzīvei ir videi draudzīgs iepakojums.”

Astoņu gadu laikā kopš Tetra Pak izmanto FSC sertificētu koksni kartona iepakojuma ražošanā, pieprasījums pēc videi draudzīga iepakojuma ik gadu pieaug. Tā pērn visā pasaulē tika pārdoti jau 54 miljoni Tetra Pak dzērienu kartona iepakojumi ar FSC zīmi. Latvijā pērn tie bija 74% no visiem Tetra Pak saražotajiem dzērienu kartona iepakojumiem, kas ir par trešdaļu vairāk nekā 2014.gadā. Salīdzinājumam Lietuvā šis īpatsvars ir 47%, Igaunijā 40%, savukārt Zviedrijā – 65%.

“Tā ir nepieciešamība, lai iegūtu priekšrocības,” komentējot FSC sertifikāta nozīmi sacīja dārza mēbeļu ražotāja, SIA Ekju valdes loceklis Jānis Splīte. Diskusijā viņš uzsvēra, ka daudzos eksporta tirgos pieprasījums pēc FSC sertificētiem produktiem ir audzis, tāpēc sertifikācija palīdz biznesa attīstīšanā un veido uzņēmēju izpratni par to, kā pareizi veidot ilgtspējīgu un atbildīgu biznesu.

Mežsaimniecības nozares pārstāvis, uzņēmuma Bergvik Skog mežsaimniecības direktors Kārlis Blūms diskusijā norādīja uz ieguvumiem, ko FSC sertifikāts dod mežu nozarei un sabiedrībai kopumā: “Sertifikācija ir parādījusi, ka FSC ietekmē ne tikai dabas aizsardzības jautājumus, bet arī virkni citu, tostarp, darba ņēmēju tiesības un sabiedrību kopumā.”

Komentāri (28)

simourg 06.03.2017. 04.41

Kredīts uzņēmumiem no Cityfinances ir labākā iespēja Latvijas uzņēmējiem kā uzsākt savu biznesa izrāvienu! Piesakies tūlīt aizpildot anketu http://www.cityfinances.lv/lv/kredits-uznemumiem

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu