Mediķu protests pie Saeimas pulcēja ap 350 cilvēku (papild.) • IR.lv

Mediķu protests pie Saeimas pulcēja ap 350 cilvēku (papild.)

23
Foto: Edijs Pālens, LETA

Pie Saeimas paredzētajā akcijā mediķi izspēlēja izrādi, kurā darbosies “Nāve” un “Tautas dzīvība”.

Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības (LVSADA) protests pie Saeimas nama pulcēja aptuveni 300 līdz 350 cilvēku, novēroja LETA.

Kā protesta akcijas sākumā norādīja mediķu arodbiedrības vadītājs Valdis Keris, politiķi joprojām nedzird mediķu prasības, tādēļ neatliek nekas cits, kā izmantot “gara spēku – mākslas spēku”. Uz skatuves tika uzvesta izrāde, kur darbojās “Tautas dzīvība” un “Zaļā nāve”. “Zaļā nāve” norādīja, ka “Latvijā man ir brīnišķīga pļauja. Mūsu valstī pat izkapts vairs nav vajadzīga”. Tāpat “Zaļā nāve” solīja, ka darīs visu, lai Zaļo un zemnieku savienība paliktu valdībā.

Pēc izrādes Keris aicināja klātesošos un arī visus citus cilvēkus parakstīties mediķu arodbiedrības vēstulē, kura vēlāk tiks iesniegta Saeimai. Vēstulē teikts – ja deputāti balsos par tādu budžetu, kur pietiekams finansējums netiek atvēlēts veselības aprūpei, tad “es par tevi nebalsošu”.

Keris aicināja parakstīties par iesniedzamo vēstuli gan internetā, gan ārstniecības iestādēs, gan arī Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības namā.

Klātesošajiem rokās bija dažādi plakāti un karogi, piemēram, ar uzrakstu: “Mūsu klusēšana kaitētu jūsu veselībai”, kā arī LVSADA karogi. Tāpat daudziem klātesošajiem rokās bija baloni ar uzrakstu “Dzīvības cena?”.

Protesta akcija ilga apmēram 15 minūtes.

Kā ziņots iepriekš, Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības (LVSADA) vadītājs Valdis Keris atteicies tikties ar Saeimas priekšsēdētāju, frakciju vadītājiem un citiem politiķiem pirms šodien gaidāmās protesta akcijas.

Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (VL-TB/LNNK) piedāvājusi Kerim tikties šodien plkst.8.20, pirms parlamenta sēdes, aģentūrai LETA apliecinājusi Mūrnieces preses sekretāre Dace Balode. Bija iecerēts, ka sarunā piedalīsies arī Saeimas frakciju, atbildīgo komisiju pārstāvji, kā arī veselības ministre Anda Čakša.

Tomēr Keris no šī piedāvājuma esot atteicies.

Keris aģentūrai LETA apstiprinājis šo faktu, skaidrojot, ka šāds piedāvājums izteikts vakar, kad darbi jau saplānoti “līdz minūtei”. Turklāt šāda tikšanās pāris stundas pirms protesta akcijas var radīt nepareizo iespaidu par mērķi, uzskata Keris.

Viņš gan uzsvēra, ka viņi ar Mūrnieci vienojās kopīgi meklēt ērtāko un pieņemamāko laiku sarunai. Viņš arī pauda cerību, ka šāda tikšanās notiks jau tuvākajā laikā.

Protesta akcijas mērķis ir panākt finansējuma pieaugumu veselības aprūpei.

Papildināts raksta sākums.

 

Komentāri (23)

kimsk 29.09.2016. 09.59

Vēl pagājušajā nedēļā lasīju oficiālu dokumentu par kādas lauku mazpilsētas ārstu un medmāsu piedalīšanos klīniskajā pētījumā, ko sponsorē kāda ārzemju farmācijas firma. Atalgojums lika manai mutei atplesties aiz brīnumiem. Plus vēl fakts, ka pētījuma infrastruktūru nodrošina slimnīca, t.i., šie ārsti un medmāsas saņem naudu par darbu VALSTIJ piederošā slimnīcā ar VALSTS iegādātu aparatūru. Protams, izmēģinājuma trusīši – pacienti, kurus droši vien šī pati ārste (viņa ir slimnīcas un poliklīnikas ŠTATA ārste) pierunā lietot pētāmās zāles, nesaņem nekādu kompensāciju. Bitīt matos, un vēl nav kauna darba laikā spēlēt teātri pie Saeimas!

Un vēl viens pārdomas rosinošs fakts: pagājušajā nedēļā manam paziņam izoperēja kataraktu vienā acī par 600 eiro, protams, ar valsts aparatūru un slimnīcas, nevis privātprakses telpās.

+5
-2
Atbildēt

12

    andrejs > kimsk 29.09.2016. 11.15

    Un kam tas viss jārisina, ar to nemitīgo būvēšanu (“pateicība” partiju sponsoriem – būvniekiem), milzu algām valdēs un padomēs

    ———-

    ja nemaldos Gardovskis (RSU) gadā “nopelna” piecas reizes vairāk nekā premjerministrs Kučinskis.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    dzeris49 > kimsk 29.09.2016. 10.11

    NE jau”ļaunie” ārsti mums vainīgi, ka mums tāda medicīna, un gadā ap 5000 cilvēku mirst tikai tāpēc, ka nespēj sagaidīt rindu uz med. palīdzību, bet gan politiķi, kas no budžeta medicīnai atvēlē divreiz mazāk, nekā pat Lietuvā vai Igaunijā, toties birokrātijai divreiz vairāk, VM, kura izmaksā kaut kur 65 milj. gadā (Igaunijā tāda nav), un vispārējais bardaks un korupcija.

    Tie pētījumi un ārstu pelnīšana uz to rēķina notiek jebkurā valstī, bet, tā galīgi nav galvenā problēma.

    Ārsti ir dažādi, kā jau cilvēki vispār, bet, jābūt kādai sistēmai, nevis permanentām “reformām” un bardakam, kas ar katru “reformu” tikai pieaug, nepareizā vietā tu meklē vainīgos.

    Labi vēl, ka ārsti protestē, pārējiem, izskatās, viss vienalga, saprotams, vairākums jau veseli, un nekad nav saskārušies ar to, ar ko saskaras cilvēks, kurš smagi slims, un kuram tas, bieži vien, nozīmē nāres spriedumu, ja viņam vidējā alga vai pensija

    Aborigēni cer, ka viņi būs veseli mūžīgi, vārds “solidaritāte” mums nav pazīstams.

    +3
    -3
    Atbildēt

    0

    lno > kimsk 29.09.2016. 11.40

    …bet…varbūt…līdz ar to atbrīvosies vietas valsts klīnikā un uz valsts apmaksātu aparatūru, saruks rindas, jo aparatūru nenoslogos ārsti no privātpraksēm…

    _________________________________

    No traumām jau visi labākie ārsti aizgājuši uz privātklīniku, kurā operācija izmaksā ap 7000 EUR:):):) Zviedrijā jau sen uz palīdzību jāgaida mēnešiem, manai krustmātei operāciju solīja gadiem, līdz tā vairs nebija vajadzīga…

    P.S. Tagad garas rindas jau uz maksas pakalpojumiem, līdzēt var tikai pazīšanās.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    kimsk > kimsk 29.09.2016. 13.43

    > andrejs Nu taisni tā! Nevis “visticamāk”, bet pilnīgi noteikti. Ja varētu, pieliktu Tev 10 plusiņus:)

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    andrejs > kimsk 29.09.2016. 11.29

    Un aparāts lielāko dienas daļu stāv neizmantots.

    ————-

    un visticamāk, ka pirkts par to pašu no mums caur nodokļiem atņemto naudu. Mēs maksājam divreiz!

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    kimsk > kimsk 29.09.2016. 10.23

    Es nemeklēju vainīgos, es tikai aprakstu reālo situāciju. Un nav gan noslēpums, ka jebkura nauda, ko piešķir medicīnai, aiziet slimnīcu valdes locekļu algām, nejēdzīgi dārgu bezjēgā iegādātu aparātu apmaksāšanai un nebeidzamiem būvdarbiem (atcerēsimies to epopeju ar Bērnu slimnīcu, kad Puķu Anša kabatās vajadzēja nonākt ap 1 mil. LATU, un darboņi nekaunējās ielaist netīros nagus arī ziedojumos).

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

    zanE. > kimsk 29.09.2016. 11.18

    …Dzeris raksta: – “Un, pieņemsim, aizliegs tiem ārstiem izmantot valsts klīnikas un aparatūru, lai būvē savas un pērk savu, un rezultātā, cik tad izmaksās tā operācija?”

    …bet…varbūt…līdz ar to atbrīvosies vietas valsts klīnikā un uz valsts apmaksātu aparatūru, saruks rindas, jo aparatūru nenoslogos ārsti no privātpraksēm…

    +4
    -2
    Atbildēt

    0

    dzeris49 > kimsk 29.09.2016. 11.27

    zanE – aparatūra absolūti nav noslogota ( ja tu maksā pilnu cenu, tu vari tikt ļoti ātri), nav naudas izmaklējumiem, ko kompensē valsts.

    Tas pats MRT – lētākais variants izmaksā 170 eiro, ja maksā pats, vari tikt gandrīz vai nākamajā dienā, vismaz, Liepājas slimnīcā tā ir, pats tiku un maksāju.

    Ja kompensē valsts, maksā kaut kur 28 eiro, bet, kad vispār varēsi pierakstīties un tiksi – to neviens nezina.

    Ja tevi ieliek slimnīcā, par izmeklējumiem tu nemaksā tikai, ja tevi atved ar ĀP, ja tu tur iestājies ar parastu norīkojumu, papildus pie tā dienas maksājuma maksāsi arī par katru izmeklējumu un analīzi, tāpat, it kā tu slimnīcā nebūtu, ja gribi būt kaut cik paēdis, papildus maksāsi arī par ēšanu, vai piepirksi pats, tāda sistēma.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    zanE. > kimsk 29.09.2016. 11.01

    …arī man ir pastāsts par paziņu, kura gaida operāciju – pirms tam bija jāiziet visādas analīzes un pārbaudes…protams, rindas visās vietās arī par pašas apmaksātu pakalpojumu…vakar viņai dakteris izbrīnīti pajautājis, kāpēc tik “vecas” pārbaužu atbildes – no aprīļa un maija mēneša, pēdējās no augusta, bet arī pie šī speciālista bija jāgaida rinda…diemžēl, tās nederot, vajagot jaunas…ar cita veida med.aparatūru…par šādu atbildi un nosūtījumu paņēma 40 EUR…šorīt paziņa zvana, lai iestātos nākamajā rindā, bet…arī par savu naudu izmeklējumus varēs veikt tikai pēc jaunā gada…bet veselības stāvoklis pasliktinās…atliek vien minēt – vai viņa savu rindu operācijai vispār sagaidīs…

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    dzeris49 > kimsk 29.09.2016. 10.36

    Un kam tas viss jārisina, ar to nemitīgo būvēšanu (“pateicība” partiju sponsoriem – būvniekiem), milzu algām valdēs un padomēs, ja ne politiķiem un ministrijai?

    Un kāpēc esi iedomājies, ka totāli korumpētā valstī, kur tos, kuri izmantojot savu dienesta stāvokli, neko no valsts nezog, tātad, nav “sistēmā” uzskata par idiotiem un met no sistēmas ārā, tikai ārstiem un mediķiem jābūt kādiem ideāliem?

    Valsts nevar degradēt pa daļām, ja degradē, tad viss.

    Un, pieņemsim, aizliegs tiem ārstiem izmantot valsts klīnikas un aparatūru, lai būvē savas un pērk savu, un rezultātā, cik tad izmaksās tā operācija?

    ārstiem būs sliktāk, bet, vai slimniekiem būs labāk?

    Ne jau tur tā problēma, bet naudas trūkumā, ko valsts piešķir valsts kompensētām operācijām, atkārtošu – kaut kur divreiz mazāk kā Igaunijā un Lietuvā, kas mums pēc visiem parametriem stipri līdzīgas.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    dzeris49 > kimsk 29.09.2016. 11.42

    Un kuram būtu jāregulē dārgas aparatūras iepirkšanu, un to izmantošanu, ja ne ministrijai?

    Patreiz mums uz iedzīvotāju skaitu to ir vairāk, nekā Vācijā, Holandē, utt., un izmantoti tie pilnībā netiek.

    Tāds bardaks nav nekur, ārsts tev nozīmē izmeklējumu, un tad tu pats zvanies vai brauc un izmisīgi meklē, kur tevi pierakstīs, nez, ko dara tie bari ministrijas ierēdņu, priekš kam mums vispār tas liekēžu bars?

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    dzeris49 > kimsk 29.09.2016. 11.13

    Ja runājam par konkrētiem gadījumiem, man paziņa gaidīja kaut kur 4 mēnešus uz izmeklējumu, šķiet, histoloģiju un MRT, lai vispār varētu iestāties rindā uz operāciju, kad to sagaidīja, rindā uzņēma, bet, operāciju tā arī nesagaidīja.

    Diemžēl, naudas, lai to visu apmaksātu no savas kabatas, viņam nebija.

    Un cilvēks visu mūžu godīgi strādājis, tā lūk.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

gustaps 29.09.2016. 17.45

Konsekventi streiki rezultējas venecuēlās. Streiks ir instruments (lumpeņ)proletariāta domāšanai.

Civilizētās sabiedrībās instruments ir godaprāts.

50 gadi rezultējas… Karma.

+3
-1
Atbildēt

0

andrejs 29.09.2016. 11.11

Kad savas tiesības sāks aizstāvēt kaut vai tie paši Maximas kasieri, kas saņem nožēlojamas algas? Pie mums “streiko” un protestē tikai budžeta iestāžu darbinieki.

+2
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu