Pētnieki: vairākas Eiropas valstis joprojām ir labvēlīgas ārzonu biznesam • IR.lv

Pētnieki: vairākas Eiropas valstis joprojām ir labvēlīgas ārzonu biznesam

26
Foto: AFP-LETA

Žurnālisti EP izmeklēšanas komisijai min Kipru, Šveici, Luksemburgu, Beļģiju

Eiropas Parlamenta (EP) izmeklēšanas komisija, kas pēta Panamas dokumentu lietu, trešdien, 27.septembrī, tikās ar Starptautiskā pētniecisko žurnālistu konsorcija pārstāvjiem, kuri no juristu firmas ”Mossack Fonseca” nopludinātajos dokumentos uzgāja liecības par naudas atmazgāšanu caur augstām amatpersonām un tām pietuvinātu cilvēku ārzonas firmām.

Žurnālisti EP deputātiem izklāstīja savus secinājumus, kādēļ ārzonu tīkli turpina zelt un kas darāms, lai šo tendenci mazinātu. Šveices žurnālists Olivers Zilmans, kas izpētījis Krievijas prezidenta Vladimira Putina drauga, čellista Sergeja Roldugina ārzonu tīklu, pauda aizdomas, ka vairākās Eiropas valstīs vēl arvien pastāv ļoti labvēlīgi apstākļi ārzonu biznesam.

”Mēs atklājām advokātus no Kipras, kas darbojušies kā patiesā labuma guvēji ofšoros un, iespējams, slēpuši patieso īpašnieku identitātes. Mēs atklājām uz pilnvarojuma līguma pamata izveidotus banku kontus Kiprā, kas izveidoti ar Šveices juristu palīdzību un izmantojot regulējuma nepilnības. Tie bija milzīgi veidojumi, lielākie, ko atradām Panamas dokumentos. Un, ja jūs meklējat regulējuma nepilnības un ko ar tām darīt, es skatītos šajā virzienā. Mēs redzam, ka ar šo shēmu Putinam pietuvinātā svīta caur Eiropas Savienību ir izņēmusi simtos miljonu mērāmus aizdevumus, izvairoties no praktiski jebkādas kontroles,” klāstīja Zilmans.

Līdzīgu viedokli, akcentējot Šveices un Luksemburgas lomu ārzonu biznesa veicināšanā, pauda arī izmeklējošais žurnālists no Beļģijas Kristofs Klerikss. Viņš pievērsis īpašu uzmanību Beļģijas dimantu industrijas saistībai ar ārzonu firmām. ”Ja paskatāmies uz to, kā viņi sakontaktējās ar ”Mossack Fonseca” un Panamu, redzams, ka ļoti bieži tas noticis caur Šveices bankām. Skatoties uz starpniekiem, kam ir bijusi kāda loma attiecībā uz klientiem no Beļģijas, mēs vienmēr atklājām dubultpēdas. Vienas veda caur Luksemburgu, otras – caur Šveici,” izpētījis Klerikss.

Starp augsta ranga politiķiem, kuri ir izmantojuši ārzonu firmas, ir vairāki bijušie un esošie valstu vadītāji un viņiem pietuvinātas personas. Pagājušajā nedēļā atklājās, ka kādas Bahamu salās reģistrētas ārzonu kompānijas direktoru vidū bijusi kādreizējā Eiropas Komisijas viceprezidente Nellija Krusa. Pārmetumi par palīdzību nodokļu apiešanā izteikti ne vienai vien lielai Eiropas bankai.

Komentāri (26)

simourg 24.02.2017. 17.29

Finansējums uzņemumiem ar izdevīgiem nosacījumiem! http://www.cityfinances.lv/finansejums-uznemumiem/

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu