Miris Izraēlas eksprezidents Šimons Peress • IR.lv

Miris Izraēlas eksprezidents Šimons Peress

27
Šimons Peress. Foto: Ieva Čīka, LETA

Nobela Miera prēmijas laureāts savulaik ieņēmis visus augstākos valsts amatus

Bijušais Izraēlas prezidents un Nobela Miera prēmijas laureāts Šimons Peress trešdienas rītā miris, paziņoja viņa personīgais ārsts un znots Rafi Valdens, vēsta aģentūras LETA-AFP. Peresam bija 93 gadi, kopš 13.septembrī piedzīvotās triekas viņš bija intensīvās aprūpes režīmā.

Peress bija pēdējais vēl dzīvais Izraēlas politiķis, kas piedalījies valsts dibināšanā 1948.gadā. Peress nomira šorīt ap pulksten 3 pēc Izraēlas laika, kas sakrīt ar Latvijas laiku. Viņa ārsts pagaidām nesniedza sīkākas ziņas.

Peress atradās slimnīcā pie Telavivas intensīvās aprūpes režīmā kopš 13.septembra, kad piedzīvoja trieku ar iekšēju asiņošanu. Otrdien informēts avots bija pavēstījis, ka Peresa veselības stāvoklis stipri pasliktinājies un viņš “cīnās par savu dzīvību”.

Peress savulaik ieņēmis gandrīz visus augstākos Izraēlas valsts amatus. Viņš divkārt ir bijis premjerministrs, un no 2007. līdz 2014.gadam ieņēma prezidenta amatu. 1994.gadā Peress kopā ar premjerministru Ichaku Rabīnu un bijušo palestīniešu līderi Jasiru Arafatu saņēma Nobela Miera prēmiju par ieguldījumu Oslo līgumā, kas paredzēja Palestīnas valsts izveidi.

Komentāri (27)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu