Aizdomas par negodīgu konkurenci atkritumu apsaimniekošanā Liepājā • IR.lv

Aizdomas par negodīgu konkurenci atkritumu apsaimniekošanā Liepājā

29
Ilustratīvs foto.
Ieva Cielava

Pašvaldība izslēdz no spēles uzņēmumu, kas piedāvā ietaupīt 3,25 miljonus eiro

Uzņēmēji pauž bažas par negodīgu konkurenci atkritumu apsaimniekošanas tirgū Liepājas reģionā, kur pašvaldība, viņuprāt, lobējusi tirgus monopolistu “Eco Baltia Vide” un ar Andra Šķēles biznesa mantinieku Guntaru Kokoreviču saistītos uzņēmumus.

Pārmaksās pusmiljonu
Ja vien netiks atcelts Liepājas domes un Iepirkumu uzraudzības biroja (IUB) lēmums, Liepājas reģiona iedzīvotāji gada laikā vien par atkritumu apsaimniekošanu pārmaksās pusmiljonu eiro, brīdina atkritumu apsaimniekotāju uzņēmumi – Latvijā reģistrētais SIA “Ragns-Sells” un igauņu AS “Ragns-Sells”.

Bažas Zviedrijas firmas “Ragn-Sellsforetagen AB” meitas uzņēmumiem radušās pēc dalības Liepājas domes konkursā par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu reģionā. Abi uzņēmumi izveidojuši mērķsabiedrību, lai kopā izpildītu konkursa obligātās prasības – vismaz miljona eiro apgrozījums katrā no pēdējiem trim gadiem un pieredze atkritumu apglabāšanā – vismaz 15 tūkstoši tonnu 2013., 2014. un 2015.gadā.

Liels bija uzņēmēju pārsteigums uzzinot, ka Liepājas domes iepirkumu komisija, kurā darbojas izpilddirektora vietnieks Mārtiņš Tīdens, Vides daļas vadītāja Dace Liepniece-Liepiņa, “Liepājas RAS” valdes loceklis Normunds Niedols un SIA “Liepājas nami” apsaimniekotājs Artis Rimma, lēma mērķsabiedrību izslēgt no konkursa.

“Ragn-Sells” piedāvātā cena par atkritumu apsaimniekošanu bija ievērojami zemāka nekā uzvarētājiem. Par Liepājas ziemeļu teritoriju, kā arī Aizputes, Pāvilostas un Grobiņas novadiem – 8,78 eiro par kubikmetru, par pilsētas dienvidiem, Rucavas, Vaiņodes, Priekules novadiem – 9,71 eiro par kubikmetru. Ziemeļu teritorijas uzvarētājs – uzņēmumu “Eko Kurzeme” un SIA “Eco Baltia Vide” apvienība – tika izraudzīta par līguma slēdzējiem, lai gan viņu piedāvātā cena ir 11,90 eiro par kubikmetru, un dienvidu teritorijā triumfēja apvienība SIA “Clean R”, SIA “Tranzīts L” un SIA “Eko joma” ar cenu 11,89 eiro par kubikmetru.

Pēc “Ragn-Sells” aprēķiniem šādā veidā Liepājas un tai tuvējo novadu pašvaldības kopumā gadā pārmaksās teju pusmiljonu, bet septiņos gados, kas ir līguma slēgšanas laiks, pārmaksa būs 3,25 miljoni eiro. Uzņēmumam ir aizdomas par konkurentu līdzīgajiem cenu piedāvājumiem, kas atšķiras vien par centu, ka šīs cenas viņu starpā varētu būt sarunātas.

Pēc gūtās pieredzes cīņā par iespēju apsaimniekot atkritumus Liepājas reģionā “Ragn-Sells” secina – kaut gan Latvijas atkritumu apsaimniekošanas tirgus līdz šim ir formāli atvērts, faktiski tas ir noslēgts uzņēmumiem ar ārvalsts kapitālu, arvien mazinot ārvalstu investīciju apjomu Latvijā.

Kāpēc izslēgts no spēles?
“Personu apvienības “Ragn -Sells” iesniegtais piedāvājums netika izskatīts pēc būtības, jo neatbilst kvalifikācijas nosacījumiem,” tā konkursantu izslēgšanu no spēles skaidro Liepājas domes izpilddirektora vietnieks Mārtiņš Tīdens. Viņš atsaucas uz nolikuma punktu, kurā minēta nepieciešamā atkritumu savākšanas pieredze tonnās.

Šādu argumentu asi noraida uzņēmumu apvienība. Igauņu uzņēmums AS “Ragn-Sells” pieredzes prasības izpilda pilnībā, savukārt Latvijas uzņēmums spēj uzrādīt nepieciešamo apjomu 2013. un 2014.gadā, savukārt pērn līdz prasītajam pietrūkušas divas tonnas. Konkursa nolikums paredz – pieņemot lēmumu, tiek vērtēta apvienības kopējā pieredze, tāpēc uzņēmumi bija pārliecināti, ka prasībām atbilst vairāk nekā pietiekami, skaidro mērķsabiedrības pārstāve Dace Plato.

Abi uzņēmumi bija vienojušies par darbu sadali, paredzot, ka 70% darba darīs Latvijas kompānija. Tās pienākumos ietilptu darba organizācija, atkritumu apsaimniekošana, savākšana un pārvadāšana, savukārt Igaunijas uzņēmums rūpētos par autoparku, nodrošinātu finanšu apgrozījumu un sniegtu padomu darbu izpildē.

Uzņēmumus izbrīnījis fakts, ka iepirkuma komisija nav uzdevusi nekādus precizējošus jautājumus, ja reiz bija radušās šaubas vai neskaidrības. Liepājas domes opozīcijas deputāts Jānis Vilnītis pievērš uzmanību, ka lēmuma pieņemšana par līgumu slēgšanu ar konkursā uzvarējušajām firmām bijusi sasteigta. Tā tas noticis par spīti opozīcijas lūgumam procesu uz laiku apturēt, lai iepazītos ar “Ragn-Sells” pretenzijām. Izsmeļošas atbildes par to, kāpēc īsti uzņēmums svītrots no konkursa dalībnieku saraksta, Vilnītim tā arī nav izdevies saņemt.

Aizdomās par negodīgu konkurenci SIA “Ragn-Sells” iesniedza sūdzību Iepirkumu uzraudzības birojā (IUB), taču augusta sākumā tā noraidīta, jo uzņēmumu apvienībai trūkstot nolikumā prasītās pieredzes.

Atbildē, ko Liepājas dome iesniegusi IUB, lasāms – “problēma ir tajā apstāklī, ka AS “Ragn-Sells” neiesaistās tādā apmērā un ar tādām darbībām, lai nodotu šo pieredzi un tā būtu noderīga iepirkuma līguma izpildē”. Dome pauž bažas, ka Igaunijas kompānija nespēs palīdzēt Latvijas sadarbības partnerei nepieciešamajā apjomā. Trūkstošās divas tonnas 2015.gada atkritumu apsaimniekošanas pieredzē, viņuprāt, nevar tikt “segtas” ar partnera pieredzi.

Netiek ņemts vērā, ka abu kompāniju mātes uzņēmums “Ragn-Sellsforetagen AB” ir viens no tirgus līderiem atkritumu apsaimniekošanā gan Skandināvijas valstīs, gan Igaunijā, kas varētu norādīt uz pietiekami lielu pieredzi.

IUB atzinumā tomēr secina, ka “Ragn-Sells” prasība nav pamatota, jo “konkursā paredzētā līguma izpildes vadību kā galvenais partneris nodrošinās SIA ”Ragn-Sells”, kurš arī izpildīs iepirkuma priekšmetā ietilpstošos darbus un kuram nav Konkursa nolikuma 2.3.1.punktam atbilstošas pieredzes”.

Uzvar monopolisti
Pēc iepirkumu rezultātiem par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu Liepājas pilsētas ziemeļu daļā, kā arī Aizputes, Pāvilostas un Grobiņas novadā rūpēsies uzņēmumu “Eko Kurzeme” un “Eco Baltia Vide” apvienība. Abi uzņēmumi ietilpst “Eco Baltia grupa”, kas ir viena no lielākajām vides apsaimniekošanas uzņēmumu grupām Baltijā.

Savukārt par pilsētas dienvidu daļu, kā arī un Rucavas, Vaiņodes, Priekules novadiem rūpēsies apvienība “Clean R”, “Tranzīts L” un “Eko joma”. “Clean R” padomes priekšsēdētājs Guntars Kokorevičs 2012.gada maijā izpirka ar ekspremjera un uzņēmēja Andra Šķēles biznesu saistīto atkritumu apsaimniekošanas uzņēmumu “Veolia vides serviss”, patlaban “Vides pakalpojumu grupa”.

Tā vienīgā īpašniece pirms darījuma bija SIA “Bioinvest”, kurā 90% daļas pastarpināti piederēja Kokorevičam un 10% – Šķēles ģimenei ar partneriem. “Bioinvest” iegādājās Latvijas atkritumu apsaimniekošanas nozares līdera SIA “L&T” kapitāldaļas. Savukārt Kokorevičam piederošā SIA “Enerģijas risinājumi” no Šķēles ģimenes uzņēmuma SIA “Inpo 3” iegādājās atlikušos 10% uzņēmuma “Bioinvest” kapitāldaļu, pastarpināti kļūstot par vienīgo “Bioinvest” īpašnieku. Kokorevičs 2014.gadā, biznesa portāla “Nozare.lv” vaicāts, vai var uzskatīt, ka Šķēle ir pametis atkritumu apsaimniekošanas nozari, atbildējis apstiprinoši.

Pērn pēc apjomīgas revīzijas Valsts kontrole secināja – iedzīvotāji ievērojami pārmaksā par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu. 44 pašvaldību iemītnieki divarpus gadu laikā pēc pašu aprēķiniem būtu varējuši ietaupīt teju četrus miljonus eiro. Pēc šī paziņojuma mediji vēstīja – 60% Latvijas novados atkritumu apsaimniekošanu nodrošina pašvaldību uzņēmumi. Savukārt pārējā Latvijā galvenokārt saimnieko Liepājas reģionu pārņēmušie “Eco Baltia grupa” un ar Kokoreviču saistītie uzņēmumi.

Cīņa turpinās tiesā
Uzņēmuma apvienība negrasās padoties un cīņu par savām tiesībām tikt novērtētām konkursā turpina Administratīvajā tiesā. “Ragn-Sells” prasa atzīt par prettiesisku un atcelt IUB iesniegumu izskatīšanas komisijas lēmumu par šo konkursu, kā arī apturēt lēmumu darbību, ja ir jau noslēgti līgumi ar uzvarētājiem.

Tā kā iepirkuma līgums par Liepājas pilsētas pašvaldības atkritumu apsaimniekošanu ar iepirkuma uzvarētājiem jau ir noslēgts un attiecīgajā daļā ir ierosināta administratīvā lieta par IUB izdotā administratīvā akta atzīšanu par prettiesisku, “Ragn-Sells” lūgumu apturēt administratīvā akta darbību tiesa ir atteikusi izskatīt pēc būtības. Savukārt pieteicēja lūgumu apturēt iepirkuma komisijas lēmuma darbību attiecībā uz Vaiņodes, Aizputes, Pāvilostas, Pāvilostas, Rucavas un Priekules novadu pašvaldībām tiesa atzinusi par pieļaujamu un pieņēmusi izskatīšanai.

Konkursā uzvarējušās apvienības Liepājas reģiona iedzīvotājiem nodrošinās nedaudz lētāku atkritumu apsaimniekošanu kā līdz šim. Ieskaitot pievienotās vērtības nodokli, zonā no pilsētas dienvidu robežas līdz Tirdzniecības kanālam tie būs 14,39 eiro par vienu kubikmetru, savukārt no Tirdzniecības kanāla līdz ziemeļu robežai – 14,40 eiro par vienu kubikmetru. Tas ir attiecīgi par 46 un 45 centiem mazāk nekā līdz šim.

Komentāri (29)

jurisml_inbox_lv 28.09.2016. 06.55

muusu valstii kaartiigs kukulis netiek smeedeets nevienaa iestaadee

+1
-1
Atbildēt

1

    andrejs > 28.09.2016. 10.36

    Vai iespēja dažiem izredzētajiem kredītņēmējiem ar 3. kredītportfeli pāriet uz vienu no līkdeguņu bankām arī nav sava veida korupcija?

    Gan jau ka latviski nerunājošie Valdes zēni kaut ko prasīja pretī – kaut vai piemēram, dažu (pagaidām) īpašumu atdošanu vispasaules “kopienai”…

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu