ANO atsāk palīdzības kravu sūtīšanu uz Sīriju • IR.lv

ANO atsāk palīdzības kravu sūtīšanu uz Sīriju

31
Foto: AFP-LETA

Kara skartajā reģionā bez pārtikas, ūdens un medikamentiem ir 40 tūkstoši cilvēku

Dažas dienas pēc tam, kad nedēļas sākumā uzlidojumos bojā gāja ANO humānās palīdzības darbinieki, organizācija nolēmusi atsākt palīdzības kravu sūtīšanu uz Sīriju, vēsta Latvijas sabiedrisko mediju portāls lsm.lv. Joprojām nav noskaidrots, kurš vainojams palīdzības konvoja šoferu un brīvprātīgo nogalināšanā.

Kara darbības dēļ vairākos reģionos ap Ziemeļu pilsētu Alepo bez pārtikas, ūdens un medikamentiem ir palikuši tūkstošiem cilvēku. ANO kravas ir ceļā, paziņojušas atbildīgās iestādes. Konvojs izbraucis Sīrijas galvaspilsētas Damaskas virzienā, kur vienā no reģioniem bez pārtikas, ūdens, medikamentiem dzīvo aptuveni 40 000 cilvēku.

Nedēļas sākumā pasauli satrieca ziņa par uzbrukumu humānās palīdzības konvojam pie Ziemeļu pilsētas Alepo. Uzlidojumā dzīvību zaudēja 12 Sarkanā Pusmēness brīvprātīgie un šoferi, vismaz 18 kravas automašīnas tika iznīcinātas. Pēc tam ANO apturēja humānās palīdzības kravas visā Sīrijā.

Uzbrukums palīdzības sniedzējiem notika īsi pēc tam, kad izgāzās nepilnu nedēļu noturējies pamiers starp visām Sīrijā karojošajām pusēm: Krieviju, ASV, prezidenta Bašara al Asada armiju, opozīcijas spēkiem. Kurš bombardējis ANO konvoju, joprojām nav zināms, jo Krievija un ASV viena otru vaino gan pamiera laušanā, gan uzlidojumu rīkošanā.

Vardarbība todien liedza nogādāt palīdzību vairāk nekā 70 000 kara posta izolētiem cilvēkiem. Patlaban Sīrija ir bīstamākais punkts pasaules kartē, kur strādā ANO humānās palīdzības cilvēki. Pēdējos gados konflikta zonās arvien mazāk respektē darbu, ko dara atbalsta organizācijas, un arvien biežāk to pārstāvji kļūst par tieša uzbrukuma mērķiem.

Alepo apkārtnē notiek intensīvas apšaudes Sīrijas prezidenta Bašara al Asada opozīcijas ieņemtajās teritorijās, un diennakts laikā piedzīvot sīvākie uzlidojumi, kādi redzēti pēdējā mēnesī. Ziņo par civiliedzīvotāju upuriem, bojā gājušas sievietes un bērni. Kādreizējā Sīrijas tirdzniecības centra pilsēta Alepo tagad tiek pārvērsta par gruvešu kaudzi, un to šķeļ frontes līnija. Vienā pusē Rietumos ir nostiprinājušies prezidenta Bašara al Asada armijas spēki, Austrumos – viņa pretinieki.

Sīvo cīņu un nerimstošās karadarbības dēļ reģionā, saskaņā ar mediju ziņām, ir iesprostoti aptuveni 2 miljoni cilvēku. ANO uz šejieni palīdzību pagaidām nesūta pārāk lielo briesmu dēļ. ANO pārstāvis pavēstījis, ka cer šeit atsākt konvoju ar palīdzības kravām tuvākajā nākotnē.

Lielvaras turpina strīdēties, kurš vainojams pamiera pārtraukšanā. Jau vēstīts, ka visas puses vienojās pārtraukt uguni aizvadītās nedēļas pirmdienā, taču tagad vaino ASV, ka tās rīkojušas nesaskaņotu gaisa triecienu, kas, kā apgalvo Vašingtona, bijis vērsts pret teroristu “Daīš” pozīcijām, taču trāpīts Sīrijas armijai. Sīrijas vara uzstāj, ka tā neesot bijusi kļūda, bet gan mērķtiecīgs uzbrukums. ASV to noliedz. Savukārt aizdomas par konvoja iznīcināšanu no ASV puses izpaustas pret Krieviju, kas to noliedz.

Komentāri (31)

atrium 22.09.2016. 22.06

Būs krieviem un Asada armijai jauni kustīgi objekti kaujas mācību turpināšanai, slimnīcu un skolu bombordēšanā jau sasniegti augsti rezultāti.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu