Pētersone: Centrāltirgū notiekošais jārisina Ekonomikas policijai • IR.lv

Pētersone: Centrāltirgū notiekošais jārisina Ekonomikas policijai

47
Ilustratīvs foto: Elvis Dāgs Vīgants, LETA

Bijusī VID vadītāja to vērtē kā organizēto noziedzību; policija ierosina lietu pret dārzeņu importētāju

Situācija ar negodīgu tirgošanos Rīgas Centrāltirgū nav atrisināma tikai ar Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) un Valsts ieņēmumu dienesta (VID) spēkiem, jo tur notiekošais ir organizētā noziedzība, un tas jārisina Ekonomikas policijai. Tā intervijā LTV raidījumā “Tieša runa” norādīja bijusī VID ģenerāldirektore Ināra Pētersone.

Tikai ar PVD un VID inspektoru darbu Centrāltirgū nebūs līdzēts situācijas uzlabošanai, jo pašlaik tā ir tikai cīņa ar sekām. Neesot jēgas sodīt tikai vienu kundzi, kurai ar ratiem pieved preci, bet gan jācīnās ar perēkli. Problēma esot daudz fundamentālāka – tā ir organizētā noziedzība. Tāpēc ar šo problēmu būtu jāstrādā Ekonomikas policijai ar analītisko darbu, saka Pētersone.

Savulaik par šīm problēmām spriedusi speciāla darba grupa un tapis plāns, kādā secībā un kam jānodod materiāli, ja inspektori konstatē pārkāpumus. Taču neveiksme ar tā īstenošanu saistās ar patiesu vēlmi sadarboties un resursiem, Pētersones teikto citē lsm.lv.

Zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (Zaļo un zemnieku savienība) atzina, ka problēmas Centrāltirgū ir zināmas jau gadiem – ja tirgū parādās inspektori, tur sāk darboties tirgotāju savstarpējā apziņošanas sistēma. To savām acīm šovasar pieredzējis arī ministrs, kurš stāsta – ierodoties tirgū ar PVD inspektoriem, 60% tirdzniecības vietu bija slēgtas. Lai gan tas bijis zemeņu laiks, tajā brīdī tirgoti tikai kartupeļi, burkāni un dilles. Vēlāk dienas laikā inspektori vēlreiz negaidīti ieradās tirgū un atklāja virkni pārkāpumu, konfiscējot piecas tonnas pārtikas.

Piedāvājot problēmas risinājumus, ministrs mudina mainīt noteikumus par Centrāltirgus pārvaldnieku, kuram būtu jānosaka pienākums, nevis tiesības pieprasīt un pārbaudīt informāciju no tirgotājiem. Savukārt Pētersone risinājumu redz datubāzes izveidē par tirgotājiem tirgū, kas ļautu inspektoriem mērķtiecīgāk doties pārbaudēs.

Rīgas domē pie varas esošās partijas “Saskaņa” pārstāvis, Saeimas deputāts Andrejs Elksniņš norāda, ka Centrāltirgus ir teritorija, kas atrodas Rīgas pašvaldības īpašumā un kuras telpas tiek izīrētas komersantiem, bet pienākums rīkot pārbaudes ir VID un PVD, un arī Patērētāju tiesību aizsardzības centram būtu jākontrolē patērētāju maldināšana. Pašvaldība finansējot atsevišķas štata vietas policistiem, kas dežūrē tirgū.

Elksniņa ieskātā problēma ar nespēju kontrolēt tirgū notiekošo esot saistīta ar vieniem un tiem pašiem inspektoriem, kuri gadiem rīko pārbaudes. To noliedz bijusī VID vadītāja Pētersone, sakot – tematiskajās operatīvajās pārbaudēs nenāk vieni un tie paši inspektori. Biedrības ”Zemnieku saeima” valdes priekšsēdētāja vietnieks Juris Cīrulis piekrīt, ka Centrāltirgū notiekošais ir noziegumi, kam būtu jārīko kriminālvajāšana. Ne PVD, ne VID pilnvaru šādu lietu risināšanai nav.

Jau vēstīts par LTV raidījuma “Aizliegtais paņēmiens” izpētīto, ka nodokļos no tirgus miljoniem valsts saņem grašus, jo no nodokļu maksāšana izvairās gan lielie dārzeņu vairumtirgotāji, vidējā līmeņa un mazumtirgotāji. Tirgotāji neuzrāda patiesos tirdzniecības apjomus, bet pati tirgošanās visbiežāk notiek bez kases aparātiem. Turklāt ziņas par inspektoru pārbaudēm tirgotājiem nopludina pats Centrāltirgus.

Valsts policija (VP) sākusi kriminālprocesu pret vairākām personām, kas tiek turētas aizdomās par grāmatvedības dokumentu slēpšanu un viltošanu mantkārīgā nolūkā, informēja VP. Ar šīm personām saistīts uzņēmums piegādājis augļus un dārzeņus visiem lielākajiem Latvijas tirgiem, par ko ziņoja “Aizliegtais paņēmiens”.

Pašlaik izmeklēšanā ir noskaidrots, ka uzņēmums, kas nodarbojas ar Polijas augļu un dārzeņu importu, vairumtirdzniecību un mazumtirdzniecību un kas ilgstošā laika periodā viltojis grāmatvedības dokumentus. Uzņēmuma darbinieki tajos norādīja būtiski samazinātu importēto dārzeņu un augļu daudzumu, kā arī samazināja piegādātās produkcijas cenu.

“Viltojot dokumentus, uzņēmums gada laikā Latvijā pārdeva grāmatvedības dokumentos neuzskaitītu produkciju vairāku simtu tūkstošu eiro vērtība, un peļņu sadalīja noziegumā iesaistītās personas,” norāda VP Rīgas reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas priekšnieks Andrejs Sozinovs. Pašlaik policijai ir izdevies noskaidrot sešas personas, kas tiek turētas aizdomās par dalību grāmatvedības dokumentu viltošanā. Kriminālprocesā tiks izmeklēta iespējamā izvairīšanās no nodokļu samaksas lielā apmērā.

Izmeklēšanas laikā VP rīkoja kratīšanu uzņēmuma komercdarbības vietās un iesaistīto personu dzīvesvietās. Kratīšanā izņemts liels apjoms viltotu grāmatvedības dokumentu, elektronisko datu nesēju, kā arī citi nozīmīgi pierādījumi.

Komentāri (47)

Anonīms 22.09.2016. 10.18

Cik saprotu, tad N.Ušakovs ar Centrāltirgus darbu no laika gala bijis apmierināts, lai kas tur arī nenotiktu.

Kā tur bija ar Abramovu?

(Pret Abramova līdzšinējo darbu Ušakovam nav iebildumu. “Ja mēs paņemsim visus rādītājus, kā attīstījās tirgus, tad tie darbi, kas paveikti, liecina, ka viņš nostrādāja ļoti labi un finansiālie rādītāji ir bijuši pozitīvi. Ja attaisnos (noziegumā), tad ļausim strādāt tālāk,” paziņoja Rīgas mērs.)

Par ko tirgus ir pārvērsts? Visā blēžu gūzmā atrast Latvijas preci tikpat kā neiespējami, kā Šerlokam Holmsam vismaz jābūt, un arī tad vēl neesi pārliecināts.

Zivju paviljonā čekus bez pieprasījuma nedod.

G.Bojārs pieķērās nejēdzību ķēdei.

Kāpēc Rīgas Dome, kuras pārvaldībā ir Centrāltirgus, visus šos gadus guļ? Kāpēc neceļ trauksmi? Saskaņas birojs ir blakus spīķeru ēkā, kur vēl tuvāk, pašā degungalā.

+13
0
Atbildēt

5

    atrium > Anonīms 22.09.2016. 11.12

    urga

    G.Bojārs pieķērās nejēdzību ķēdei.

    Vai tas pac Bojārs, kura vadībā ar čekistiem, kuriem pat aptuvenas apjausmes nebija par tēmu, tika noslēgts līgums par “Zelta tilta” būvi, radot zaudējumus vairāku simtu miljonu apjomā?

    VID jaunā ēka nogrimst Bojāra purvā

    http://www.tvnet.lv/zinas/viedokli/398237-vid_jauna_eka_nogrimst_bojara_purva

    +1
    -7
    Atbildēt

    0

    atrium > Anonīms 22.09.2016. 11.53

    andrejs

    “krievu mužiks” un “Molodoj čelovek” nav Centrāltirgus, bet gan čekas ar visām parpalām nopirkto un sakompromitēto prokremlisko politiķu, vaina. Tur tirgotie augļi un dārzeņi, ko trūcīgie un ne tikai, Rīgas iedzīvotāji, nopērk par simbolisku cenu, no kuriem nevienam vēl nav sasāpējies vēders, pretējā gadījumā nonāktu izgāztuvēs. Neviens no tiem, kuri no lielveikaliem nopērk nekondīcijas produkciju un laiž tirgū, nebraukā ar jaunākiem merčiem. Ja valsts no katra tirgotāja ņemtu patentmaksu un to arī iekasētu, problēma tiktu aizmirsta, tas ienestu valsts kasē līdzekļus, nevis algot un administrēt veselu kontrolētāju armiju.

    Centrāltirgus īstā problēma ir spirķik, vodka, sigareti tirgotāji, kurus piesedz Ušakova kabatas pašvaldības un Kozlovska milicija, kur visas pazīmes liecina par organizēto noziedzību.

    p.s. katram sīkam tirgotājam likt izmantot kases aparātu, nozīmē uzturēt milzīgo ierēdņu, kur jau tā mums ir trīs reizes vairāk nekā nepieciešams, armiju.

    0
    -4
    Atbildēt

    0

    atrium > Anonīms 22.09.2016. 11.25

    Skaidrs, paldies.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    andrejs > Anonīms 22.09.2016. 11.27

    Par Abramovu viss skaidrs. Tirgus ir viens kārtīgs “mafijas” perēklis. Nezinu vai tur vispār ir kāda Latvijas prece. Nesen pirku kartupeļus. Pie “manas” pārdevējas pienāk viens krievu mužiks un prasa vai nevajag vēl kaut ko papildināt, pēc tam viņš gāja arī pie citām tirgotājām. Visām gandrīz 100% vienāda produkcija.

    Tirgo papriku, hurmu, baklažānus un vīnogas bez kases aparātiem. Vāks! No Finministrijas līdz tirgum pieci soļi.

    Policija puišus, kas parkā pieklājīgi iedzer aliņu, tvarsta, bet tur kur valstij gar degunu aiziet miljoni, pēkšņi kļūst neredzīga…

    Godīgi sakot, vairs pat uz Centrāltirgu negribas iet, tā vairs nav Latvijas vizītkarte, bet riktīgs krievu midzenis. “Molodoj čelovek” ir uzruna, ko visbiežāk dzird no pārdevējām.

    Kamēr neieviesīs visus Bojāra minētos priekšlikumus (par kuriem vakar un pirms nedēļas mūsu varas pārstāvji jau atkal vaimanāja, ka viņiem esot “resursu trūkums”), nekas nemainīsies. Paņemot pie dziesmas to bandu “resursi” atradīsies.

    Bojāru vispār vajadzētu likt par premjeru – viņš spēj saskatīt problēmas un zina kur rakt, diemžēl uz to nebija spējīgs ne lācitis, ne Laimdotiņa.

    +4
    -2
    Atbildēt

    0

    traductrice > Anonīms 22.09.2016. 11.20

    tas Bojārs, kas ir žurnālists un vada Aizliegto paņēmienu un Tiešo runu

    +5
    -1
    Atbildēt

    0

Anonīms 22.09.2016. 12.18

Mēs runājam par tikumības jautājumiem, par Stambulas konvenciju, bet Centrāltirgus teritorija (milzu teritorija) pašā Rīgas centrā ir kā pūžņojošs augonis. Visu Latvijai, kur ir jūsu rūpes par Latvijas zemniekiem, par saviem iedzīvotājiem.

Ja jau nodokļi netiek maksāti, tad, lūdzu, slēdzam ciet, nekādi lielie zaudējumi nebūs! Piecietīsim. Ķirurģiski griezīsim to augoni pušu.

Mūsu pacietība ir apbrīnojama. Jau sen kaitina humpalām līdzīgie steliņģi, kur tirgo lupatas u.c. Knapi pa centrālo var izspraukties no paviljona uz paviljonu. Kas tā par gaumi!

Arī te tautai jāiet mītiņā. Linda Liepiņa 1:1 par Gan Bei pateica, ka to neaizvēra ciet politiskās aizmugures dēļ.

Te nu ir tas brīdis, ka tirgus, tāds kāds ir, nevar turpināt pastāvēt.

Atceros, kā N.Ušakovs par nakts tirgu stāstīja, ka nu tik būs, kad to pārcēla no Daugavmalas. Aizgāju, un jau pirmajā reizē sapratu, kas ir kas, no Latvijas produkcijas nekā.

Izcili tirgus paviljoni, kādus citur neredzēsiet pasaulē, par ko tie pārvērsti! Briesmīgs saturs, bezkulturālība un korupcija.

Tie, kuriem ir idejas, pieslēdzieties G.Bojāram. Ir kaut kas jādara. Tagad un tūlīt.

+10
-1
Atbildēt

9

    atrium > Anonīms 22.09.2016. 12.32

    urga

    Visu Latvijai, kur ir jūsu rūpes par Latvijas zemniekiem, par saviem iedzīvotājiem.

    Visu Latvijai vistuvākā laikā pievērsīsies banānu, ananāsu, vīnogu, hurmas un citu tropisko un silto zemju augļu audzēšanai Latvijā un iesniegs priekšlikumu izstāties no ES un PTO. Ko vēl labu latviešu zemnieku labā VL varētu izdarīt?

    +2
    -6
    Atbildēt

    0

    Skumjais Bruņinieks > Anonīms 22.09.2016. 15.57

    uz dzeris49

    Mēs abi ar skaisli Jums katrs pa plusiņam ielikām…viņai nav laika, es viņu piespiedu pagalmu iztīrīt..

    Ka tik Jums jau nav tā pati kaite, kas man piemetusies.. Bet piektā kolonna Jūs nebūsiet, jo zanE par Jums galvo..sak – par dzeri Āboltiņa un visa Vienotība var būt droša, novēmies, bet balsos…

    Bet nobalsotās balsis jau visas vienādas, vai ne..?.. nevar taču pateikt, cik vemjot balsojuši, cik ar baltu kreklu..

    Ja varētu vēl tā..? ..ar piezīmi – dzeris novēmies balso par Jūsu Vienotību, bet ar pārbaudes laiku..pie pirmās šmuces savu biļetenu atsaucu..

    Tad tie politiķi vēl uzmanītos, bet savādāk – pirms vēlēšanām skaisti padzied mums ausī un tad četrus gadus, kā saka Latkovskis ..”ATTĀ!!”.

    +2
    -5
    Atbildēt

    0

    andrejs > Anonīms 22.09.2016. 12.24

    slēdzam ciet, nekādi lielie zaudējumi nebūs! Piecietīsim. Ķirurģiski griezīsim to augoni pušu.

    ——————

    gluži manas domas.

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    Anonīms > Anonīms 22.09.2016. 12.31

    P.S. Nav tāda reize, kad neredzētu tirgū kādu vīrieti pilnīgi visu baltā. Iedomājos, tik uzkrītoši, ka pat bez paroles var iztikt…

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    klusais > Anonīms 23.09.2016. 09.33

    Elksniņš visu pamatos pareizi pateica . Pie kam stāsts par “esam atvērti” bija ne tikai humors , bet arī realitāte , kas attiecas principā uz visiem zālē sēdošajiem :) Interesanti Gan Bei izrullēja bez Elksniņa un kolēģu palīdzības ? Domāju , ka nē . Lai ko mainītu ir jāmainās politiķu paaudzēm Saeimā … kamēr tur būs Āboltiņa un co , Brigmanis un co, Parādnieks un co , Urbanovičs un co … tikmēr būs šāda līmeņa rebes …

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    dzeris49 > Anonīms 22.09.2016. 14.34

    Korupcija pastāv visur, bet, ir valstis, kurās ar to cīnās, un ir valstis, kura tā ir sistēma un valsts pārvaldes taktika un stratēģija, cīnās tur ar tiem, kas nopietni vēlas korupciju apkarot.

    Latvija un Krievija pieder pie tādām valstīm, kur vēlēti tautas pārstāvji nelemj it neko, kas skar “pelēko kardinālu” interses, kur valsti faktiski pārvalda nevis tie, par ko nobalso tauta, bet gan tie, kas izveidojuši valsts nozagšanas sistēmu, Latvija 25 gadu laikā ir pilnībā korupcijas saēsta, un nekas labs to negaida, nīkuļot jau nīkuļosim, bet, arvien vairāk atpaliksim pat no Lietuvas, par Igauniju un Rietumeiropu vispār nerunājot.

    Tāda ,mentalitāte, un tur neko darīt nevar.

    +5
    -3
    Atbildēt

    0

    lno > Anonīms 22.09.2016. 22.21

    Elektorātam salds gabaliņš, vai varat ko iebilst?

    https://www.youtube.com/watch?v=fEL2SK-4IL4

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    andrejs > Anonīms 22.09.2016. 12.25

    Briesmīgs saturs, bezkulturālība un korupcija.

    —–

    Precīzi – absolūts krievisms. Brīnos par gidiem, kuri joprojām uz turieni ved ārzemju tūristus, lai parādītu kādreiz latviešu celto lielāko tirgu Eiropā kā kaut ko unikālu. Patlaban par Centrāltirgu normālam latvietim var būt tikai un vienīgi kauns.

    +5
    -2
    Atbildēt

    0

    rinķī apkārt > Anonīms 22.09.2016. 12.45

    Centrāltirgu slēgt ciet nevajadzētu. Nav nemaz tik daudz šādu tirgu saglabājušies Eiropā. Pie tam, tirgum ir sava vieta Latvijas vēsturē, taču kārtību ieviest pēdējais laiks :) Un, lai nu kur, bet vienā tirgū to izdarīt ir stipri vienkārši, ja vien amatpersonas ir personīgi ieinteresētas to darīt. Piemēram, ja Ušakova materiālais stāvoklis pēkšņi kļūtu atkarīgs no tā – tiks nedēļas laikā ieviesta kārtība Centrāltirgū,jeb nē – tirgū kārtība tiktu ieviesta pirms termiņa :)

    Tas, ka zemkopības ministrs atzīst – problēmas tirgū ir gadiem un stāsta par zemenēm :)). Tas vispār visam kronis :). Korupcija ir viena sarežģīta būšana, kura pastāv visā pasaulē un šādu parādību neizskaudīs neviens un nekad, taču tik pārredzamā struktūrā kā tirgus tai nu gan nav vietas un, ja tā pastāv tad tikai dažu, ļoti konkrētu amatpersonu ieinteresētības dēļ.

    +7
    -3
    Atbildēt

    0

klusais 22.09.2016. 08.53

Vai tad VID pasparnē nav Muitas kriminālparvalde un Finansu policija ar operatīvās darbības iespējām ? Vai VID nav analītiskais dienests un sakari ar Polijas nodokļu iestādēm , lai konstatētu kravu kustības un nodokļu nomaksu ? Bet varbūt vienkārši ir izdevīgi to neieraudzīt daudzu gadu garumā un atbildību novelt uz citām struktūrām ?

+7
-1
Atbildēt

8

    andrejs > klusais 22.09.2016. 12.07

    nosapņoju , ka Muitas Kriminālpārvaldei un Finansu policijai katrai ir savi jumti un to vadītāji :)

    —————–

    to pašu ko Tu. Par jumtiem, par jumtiem, kurus zina tikai klusais, bet cilvēki, kuru rokās ir vara, tos neredz.

    +1
    -3
    Atbildēt

    0

    andrejs > klusais 22.09.2016. 12.17

    klusais

    Vai tad Muitas kriminālpārv. un Finanšu policija nav VID iestādes, un vai VID nepakļaujas Finanšu ministram?

    Vai pēc Saeimas vēlēšanām partijas nedala ATBILDĪBAS sfēras? :)

    p.s. Vai MN AdministrācijaI ir jumts, vai arī MN AdministrācijA ir jumts? Un kāds sakars tam visam ar tirgu?

    +1
    -3
    Atbildēt

    0

    andrejs > klusais 22.09.2016. 11.31

    Cik gadus bez pārtraukuma Finanšu ministrija bija Vienotības paspārnē?

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    Ozols > klusais 22.09.2016. 10.49

    Ko domā par šodienas balsojumu Saeimā?

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    klusais > klusais 22.09.2016. 15.26

    andrejs – ja paanalizētu dziļāk , tad saprastu , ka visas Tevis minētās iestādes ir savā starpa saistītas un atbilde meklējama jautājumā ” kapēc nevar tās sakārtot ? ” Ir kāds vienojošs faktors , ko pirmaja brīdī nesaskatīt , bet papētot situāciju saproti , ka ir kāds pārpartiju speks , kas rausta šī leļļu teātra striķīšus. Manuprāt tas bija ” 1:1 ” , kur to nosauca par “ēnu kabinetu” kas ir reālais lietu bīdītājs :)

    +4
    -2
    Atbildēt

    0

    klusais > klusais 22.09.2016. 12.10

    andrejs – nu tad liekam visus vienā kastē , jo kur grozies tur jumti … vienam MNA , citam VID … visur jumti :) , bet mēs tik peļķē bez jumta sēžam :)

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    klusais > klusais 22.09.2016. 10.57

    Ozols – manas domas īsti svarīgas nav , bet ja jautā , tad domāju , ka pamatā ir interešu cīņa :) jeb īsāk – nosapņoju , ka Muitas Kriminālpārvaldei un Finansu policijai katrai ir savi jumti un to vadītāji :) Pasākuma būtība ir apvienot zem viena jumta .

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    klusais > klusais 22.09.2016. 11.42

    andrejs – un ko gribēji ar to pastāstīt ?

    +4
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu