KNAB pieprasīs papildu informāciju par Vējoņa dalību modes fotosesijā • IR.lv

KNAB pieprasīs papildu informāciju par Vējoņa dalību modes fotosesijā

41
Kolekcijas foto.

Ētikas eksperte pozēšanu žurnālam neuzskata par prezidenta vērtu nodarbi

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) pieprasīs papildu informāciju par Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa dalību fotosesijā, kurā viņš kopā ar dzīvesbiedri Ivetu pozējis latviešu dizaineres Annas Osmuškinas kolekcijas fotogrāfijās modes žurnālam, vēsta aģentūra LETA.

KNAB preses pārstāve Laura Dūša pauž – publiski pieejamā informācija nesatur ziņas, kas liecinātu, ka Valsts prezidents būtu pieņēmis dāvanas vai izmantojis savu vārdu reklamēšanai un pārkāpis likumā “Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā” noteiktos ierobežojumus un aizliegumus, tāpēc birojs pieprasīs papildu informāciju, lai lemtu par pārbaudes sākšanas nepieciešamību.

Par Vējoņu pāra fotografēšanos Osmuškinas tērpos vakar vēstīja telekompānijas LNT ziņas. Vējoņu pāra fotogrāfijas publicētas Osmuškinas modes nama “Facebook” lapā. Prezidents uzskatījis, ka fotogrāfijas, kurās valsts pirmais pāris redzams Latvijas modes mākslinieces zīmola tērpos, ir iespēja popularizēt Latviju, citēja raidījums “LNT Ziņas Sešos”.

Prezidenta preses padomnieks Jānis Siksnis aģentūrai LETA norādīja, ka Vējonis par dalību modes žurnāla fotosesijā nav saņēmis nekādu atlīdzību. Viņš skaidroja, ka Anna Osmuškina ir viena no Latvijas modes māksliniecēm, ar kurām sadarbojas Valsts prezidents un Iveta Vējone, pasūtot sev tērpus un paši par to maksājot. Fotosesija tapa sadarbības gaitā personīgajam arhīvam. Vēlāk Osmuškina piedāvāja foto izmantot itāļu žurnālam, kam prezidents neiebilda.

Siksnis klāsta – tā ir zināma prakse, ka valstu amatpersonas nereti sadarbojas ar pazīstamiem stila konsultantiem un apģērba dizaineriem. Vienlaikus prezidentam nav bijis nodoma reklamēt vienu konkrētu mākslinieku. “Tik nelielai valstij kā Latvija ir svarīgi lepoties ar saviem sasniegumiem gan mūzikā, mākslā un sportā, gan arī dizaina jomā,” uzskata preses padomnieks.

Latvijas Universitātes (LU) Sociālo zinātņu fakultātes profesore Skaidrīte Lasmane portālam delfi.lv paudusi, ka pozēšana modes fotosesijā nav cēlākais, ko prezidents varētu darīt. Viņa skaidro, ka “prezidenta lomai ir savas robežas un savi priekšraksti”, un iejušanās modeļa lomā nav prezidenta vērta nodarbe.

“Varbūt tādēļ mēs ļoti maz zinām prezidenta viedokli par valstij svarīgiem stratēģiskiem projektiem vai padomu, jo ļoti daudz laika aizņem masu kultūras ikdiena,” pieļauj Lasmane, piebilstot, ka prezidentam pašam būtu jāsaprot augstas amatpersonas amata robežas.

“Prezidenta galvenais uzdevums, no manas puses to pat nevajadzētu atkārtot, tomēr ir ļoti svarīgu valstisku uzdevumu pildīšana. Katra nodarbe, kaut visīsākā, kas ved sāņus no valstij būtiskajām prezidenta funkcijām, protams, ir paša prezidenta izvēle. Ļoti nopietns izvēles jautājums,” uzsver LU profesore, “tas var atturēt no lielā valstiskā darba. Es nedomāju, ka tas ir cēlākais, ko prezidents var izvēlēties.”

Osmuškina portālam “Delfi” uzsvērusi, ka fotosesiju ar Vējoņu pāri neuzskata par sava zīmola reklāmu. Latvijas Reklāmas asociācijas (LRA) priekšsēdētāja Baiba Liepiņa “Delfi” atzīst, ka nav kompetenta vērtēt šo gadījumu, jo asociācijai nav ne tiesību, ne pienākumu vērtēt juridiskos jautājumus. “Skatoties formāli no reklāmas likuma, nekas nav pārkāpts. Arī reklāmas ētikas kodekss nav pārkāpts,” skaidro Liepiņa.

Sabiedrības par atklātību ”Delna” pārstāve Liene Gātere norāda, ka Vējoņu pāra fotosesijā pārkāpumus nesaskata, tāpēc šo gadījumu nekomentēs.

Likums nosaka, ka valsts amatpersonai ir aizliegts izmantot savu vārdu reklamēšanai, izņemot gadījumus, kad tas ietilpst šīs valsts amatpersonas amata pienākumos. Reklamēšana likuma “Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā” izpratnē ir “jebkāda valsts amatpersonas personiskā vērtējuma publiska paušana par konkrētu komersantu, tā saražoto preci vai sniegto pakalpojumu, ja šī amatpersona par to saņēmusi atlīdzību”.

Kā norāda ”Delfi”, šis nav pirmais gadījums, kad KNAB pievērsis uzmanību amatpersonu fotosesijām. Aģentūra LETA iepriekš vēstīja, ka KNAB vasarā sāka pārbaudi par sociālajā tīklā “Facebook” ievietotām Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieka Andra Amerika (GKR) fotogrāfijām, kurās viņš iejuties modeļa lomā, taču pārkāpumus nekonstatēja.

Komentāri (41)

kimsk 21.09.2016. 14.06

Mūsu valstī vispār nepastāv ētikas jēdziens kā tāds. Sīks zaglēns vada ministriju, pilsonības izkrāpējs – AT, Saeimas deputāti piedalās TV konkursos “Spriņģo ar teļu un mauj ar govi”, ministre nekaunas par varas makti bīdīt amatā šmucīgu kundzi, Saeimas deputāts drāž visu, kas kustas, un cēli spriedelē par “ģimenes vērtībām”. Sarakstam nav ne gala, ne malas, un nav jābrīnās, ka Puzes pundurēns ielika amatā Vējoni, nevis Levitu.

+23
-4
Atbildēt

6

    andrejs > kimsk 21.09.2016. 17.47

    kimsks nevar iztikt bez “visa kas kustās” drāšanas.

    +3
    -11
    Atbildēt

    0

    andrejs > kimsk 21.09.2016. 16.40

    par ko mēs brīnāmies, ja lielzaglis ir komisārs Briselē un ministrs pakaļo savu palīgu

    +6
    -14
    Atbildēt

    0

    atrium > kimsk 21.09.2016. 21.28

    kimsk

    “Saeimas deputāts drāž visu, kas kustas, un cēli spriedelē par “ģimenes vērtībām”

    Ģimene, tās nav granītā iecirstas monogāmas attiecības, ģimenes mēdz būt dažādas, jūs, kaku dzenātāji, gan neatbilstiet “ģimenes” definīcijai.

    “ka Puzes pundurēns ielika amatā Vējoni, nevis Levitu.”

    Vējonis bija Vienotības uzraugu un saimnieku izraudzīts kandidāts.

    +1
    -8
    Atbildēt

    0

    Anonīms > kimsk 21.09.2016. 15.54

    tas ir čekistiskais mantojums – vaina jāsākas no Atmodas vadītājiem

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    valdemir > kimsk 21.09.2016. 20.34

    It kā, kimski, Tavs Levits tūlīt tāpat neizblamētos ar kādu sīku uzvārīšanos, vai muļķīgu izrādīšanos, vai vēl kaut ko.

    +4
    -5
    Atbildēt

    0

    Centrum > kimsk 21.09.2016. 17.40

    andrejs pirozkovs bez pakaļu piesaukšanas kā einuhs sieviešu pirtī.

    +13
    -5
    Atbildēt

    0

dzeris49 21.09.2016. 13.05

Vajadzētu viņam vēl kādā pornofilmā nofilmēties, tas noteikti popularizētu Latviju vēl vairāk.

Nožēlojami, ka valsts prezidents vispār iedomājies, ka tā, nevis ar iedzīvotāju dzīves līmeni, izglītību, utt. var popularizēt valsti, un ka tāds izdarības ir prezidenta cienīgas, tas tikai norāda uz to, cik viņš primitīvs, un kādu cilvēku mūs nopirktie deputātiņi ievēlējuši šai amatā.

+12
-3
Atbildēt

1

    Anonīms > dzeris49 21.09.2016. 15.50

    čau džeri, bet nu ko viņiem citu darīt ? Runāšana un pa priekšu grozīšanās – tas arī viss – un nodokļu maksātāji par to maksā elsdami un mirdami …

    +1
    0
    Atbildēt

    0

ierados 21.09.2016. 20.00

Vējonis prot pārsteigt. Pirmo reizi, kad pēc dažu valdības locekļu seperātām pārrunām ar kremļa vicepremjeru izlikās par beigtu zivi. Šoreiz – kad piekrita ģērbējas iegribai pazīmēties savās aprindās. Netiek prasīts, lai bildētmīļus atšuj kā viņa priekšgājējs, taču gribas sakarīgu sabalansētību. Valsts Prezidents jau. Ilvesam, manuprāt, sanāca rāmjos, jo viņš nepiekrita manekena lomai.

+10
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu