Mēģina pārliecināt EK piešķirt Latvijai ES fondus arī pēc 2020.gada • IR.lv

Mēģina pārliecināt EK piešķirt Latvijai ES fondus arī pēc 2020.gada

24
Dana Reizniece-Ozola. Foto: Evija Trifanova, LETA

Finanšu ministre: jāpierāda gudrs un lietderīgs ES fondu ieguldījums

Latvija sākusi darbu, lai pārliecinātu Eiropas Komisiju (EK), ka arī pēc pašreizējā Eiropas Savienības (ES) fondu plānošanas perioda, kas beigsies 2020.gadā, mazāk attīstītajiem reģioniem joprojām būs nepieciešams atbalsta finansējums, intervijā Latvijas Radio sacīja finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS).

Viņa atzina, ka pašlaik Latvijas attīstības projekti ir pilnībā atkarīgi no ES fondiem, kuri pēc 2020.gada vairs nebūs pieejami, tāpēc jau tagad tiek domāts par ekonomikas attīstību pēc tam. Tāpēc sākts darbs pie EK pārliecināšanas. Tomēr Latvijai būs jāpierāda, ka mēs spējam gudri un lietderīgi ieguldīt šos fondu līdzekļus, uzsvēra ministre.

Reizniece-Ozola pauda, ka līdz gada beigām varētu būt apstiprināti visi dokumenti, kas nepieciešami fondu apguvei šajā plānošanas periodā, bet darāmā vēl ir daudz, jo līdz šim ekonomikā ieplūda tikai aptuveni 170 miljoni eiro.

“Mēs zinām, cik atkarīgi esam no ES fondiem”, visi attīstības projekti – ceļi, ostas, un citi – tiek finansēti no Eiropas fondiem, nevis no nacionālā budžeta, tāpēc ir kritiski svarīgi, lai nauda pēc iespējas ātrāk nonāktu tautsaimniecībā, uzsvēra Reizniece-Ozola.

Viņa norādīja, ka pasaulē, īpaši Eiropā un eirozonā ekonomika attīstās lēni, un Latvija ir samērā izdevīgākā situācijā, jo ir pieejami ES fondi, bet tos vajadzētu izmantot ātrāk. Šogad fondu apguve nebūs tik strauja, kā iepriekš plānots, bet “nākamais gads izskatās ļoti optimistisks, ceru, ka mūsu būvnieki un citas nozares izturēs”, ministres teikto citē lsm.lv.

Jau vēstīts, ka gada vidū čaklākās ES fondu naudas apguvējas bija Zemkopības ministrija (ZM), Valsts kanceleja un Tieslietu ministrija (TM). Kavēšanās ar ES naudas apguvi nav vērojama tajās valsts pārvaldes iestādēs, kas bijušas visčaklākās ar ES fondu naudu saistīto normatīvo aktu izstrādē un virzībā, un tās ir ZM, TM un Valsts kanceleja. ZM jau pērn izsludināja pieteikšanos 2014.-2020.gada ES fondu naudai.

Šajā ES fondu naudas plānošanas periodā Latvijai pieejami 4,4 miljardi eiro.

Komentāri (24)

Neticis 20.09.2016. 12.07

Atslēgas vārds ir “jāpierāda”. Gudrs un lietderīgs ES fondu ieguldījums nav nepieciešams, ja var “pierādīt”, ka tas ir gudrs un lietderīgs.

+3
0
Atbildēt

0

dzeris49 20.09.2016. 11.11

“…jāpierāda gudrs un lietderīgs ES fondu ieguldījums…” – ja “čaklākie” ES apguvēji bija VK un TM, tad jau tas ir pašaprotami, ar tiesiskumu, tieslietām birokrātiju un valsts pārvaldi mums situācija ideāla, rezultāti acīmredzami, tāpat gan, kā arī visur citur, muļķjuzemes politiķi un birokrātija, tāpat, kā tie, kas aiz tiem stāv, prot tikai shēmot, nevis lietderīgi izmantot naudu, ko tiem dod.

Kā tos līdzekļus “apguva” VK, apmēram var spriest pēcskandaloza gadījuma, kad tā par miljonu gribēja veikt ierēdņu apmācību vai semināru kādā eksotiskā valstī, toreiz apturēja to, šķiet, Sprūdžs, ko vēlāk Lemberga ar visas mūsu birokrātijas un politiķu kopīgiem spēkiem pilnībā iznīcināja kā politiķi, un kurš kādā intervijā teica, ka Latvijas politikā visu nosaka nauda un korupcija, nekas cits.

+4
-1
Atbildēt

3

    atrium > dzeris49 20.09.2016. 13.07

    dzeris49

    Sprūdžs, ko vēlāk Lemberga ar visas mūsu birokrātijas un politiķu kopīgiem spēkiem pilnībā iznīcināja

    Ja Lembergs to alkatīgo, neizglītoto un nekaunīgo pamuļķi būtu ņēmis par pilnu, būtu nospiedis kā blakti. Iespējams, ka Sprūdžs no Lembja vēl šodien saņem stipendiju, par to, ka savu tiešo uzdevumu pildīšanas vietā, nodarbojās ar Aivara popularitātes vairošanu.

    +3
    -6
    Atbildēt

    0

    Ēriks > dzeris49 20.09.2016. 14.39

    dzeri,vai tad fondu nauda nav jāizmanto tieši tām vismazāk sakārtotajām lietām?

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    Skumjais Bruņinieks > dzeris49 20.09.2016. 14.19

    uz dzeris49

    Mēs ar skaisli katrs pa plusiņam Jums ielikām.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu